torsdag 22 januari 2015

Smulpaj med keso

Smuldeg
1,5 dl havremjöl (mixade havregryn) eller 1,5 dl mandelmjöl
3 msk kruskakli 
2 msk kokosmjöl 
200g keso 
2-3 msk valfri sötning (dadelsirap, honung, agave, yaconsirap, björksocker, kokossocker, stevia eller liknande)
1/2 -1 dl hackade valnötter 
vaniljpulver 

Mosa ihop allt till en smuldeg. Man kan även blanda och använda hälften hela havregryn och hälften mixade. 

Exempel på fyllning:

Kanderade äpplen & valnötter 
3 st större eller 4-5 mindre äpplen 
1 msk kokosolja 
1,5-2 tsk kanel
2 krm kardemumma (gärna nymortlad) 
vaniljpulver
1-2 msk sötning 
1-2 msk vatten om pannan blir för torr. 

Sätt ugnen på 175-200 grader. Skala och tärna äpplen. Hetta upp kokosolja, kanel, kardemumma & vanilj i en panna (variera med tex. ingefära eller lite riven muskot). 
Sänk värmen, tillsätt äppelbitar och sötning. Låt allt gå i pannan en stund tills äpplena känns lite mjuka och karamelliserade.
Smörj en form med kokosolja, lägg i de karamelliserade äppelbitarna och toppa med smuldegen. 
Grädda pajen ca 25 minuter eller tills den har fått fin färg. 

Rabarber & kokosfyllning
ca 400g rabarber 
2 dl hallon eller jordgubbar
ca 2-3 msk valfri sötning 
vaniljpulver
1/2-1 dl kokosflingor 

Sätt ugnen på 175-200 grader. Smörj en form med kokosolja, lägg i frukten, blanda ner kokosflingorna i pajdegen och smula degen över frukten. Gädda pajen ca 25 minuter eller tills den har fått en lite knäckig yta. 

Servera pajen som den är eller med tex vispad kokosgrädde, köpt eller egengjord vaniljkvarg, glass eller vaniljsås. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.