onsdag 4 februari 2015

Dadelbollar

Bästa Dadelbollarna, smakar som en maffig chokladtryffel. (receptet ger 15-20st, ca 55-65kacl/st)

10-12 st färska dadlar (ca 120g) (torkade dadlar behöver blötläggas minst ett par timmar)
2 dl mandelmjöl eller valfria nötter 
1 msk kokosolja (det behövs bara lite för att smeten ska gå ihop) 
3 msk kakao 
2 krm vaniljpulver
Mixa allt i en matberedare till en formbar massa. Droppa i lite vatten eller mer kokosolja om smeten blir för torr eller mer mjöl/nötter, kakao eller dadlar om den blir för blöt. Mixa & skrapa ner chokladmassan ifrån kanterna, tryck ihop och forma degen till bollar. Rulla bollarna i tex. kakao, kanel, kakaonibs, kokosflingor eller hackade nötter.

Dadelbollar kan varieras i all oändlighet, testa att variera och smaksätta med tex:
-Nutellabollar: 10-12 dadlar, 1 dl hasselnötter, 1 msk kokosmjöl, 2-3 msk kakao, lite kakaonibs, kokosolja & salt. 
-Jinnedals favorit: 12-15 dadlar, 1 dl mandel, 1 dl valnötter,  3 msk kakao, 1 msk nötsmör + lite salt.
-Lakritsbollar: Basrecept + kakao, lakritspulver & lite salt.
-Gojibollar: utan kakao +mandlar, pumpafrön & 1/2 mängd dadlar & gojibär, tranbär eller aprikoser.

Man kan variera och byta dadlarna mot fikon, aprikoser, russin eller katrinplommon. Mandelmjölet kan bytas ut mot valfria frön/nötter ex. solrosfrön, valnötter, cashewnötter eller pistagenötter. Man kan tillsätta olika typer av superfoods ex, macapulver, acai eller blåbärspulver. 
Det viktiga är konsistensen, blir det för torrt, späd med vatten, agavesirap eller kokosolja. Blir det för blött, tillsätt mer dadlar, nötter, gryn, kokos eller mandelmjöl. Förvaras bäst i kyl eller frys! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.