tisdag 8 september 2015

Zucchinipastasallad med grön dressing

Zucchinipastasallad (perfekta tillbehöret som kan varieras i all oändlighet). 

Gör egen zucchihipasta med hjälp av en grönsakssvarv eller en osthyvel. 
Blanda zucchihipastan med en av nedanstående dressingar.
Toppa med valfria grönsaker tex. sockerärtor, broccoli, ost, persika/tomat, lök, groddar eller valfria inser. 

1. Guacamoledressing 
1 st avokado
1 dl vatten 
1-2 msk olivolja, lite citron, salt och en riven vitlöksklyfta (ev. lite spiskummin). 
Mixa allt till en slät kräm.

2. Zucchinihummus
1/2 stor zucchihi (gärna skalad)
2 msk sesamfrön & 3 msk solroskärnor (kan varieras med pumpakärnor eller valfria nötter). 
1/2- 1 st riven vitlöksklyfta 
1-2 msk vatten, 1 msk citronjuice, salt. 
lite spiskummin & någon matsked tahini eller olivolja (valfritt) 
Mixa allt och smaka av med kryddorna. Vill man kan man blötlägga nötter och frön först för att öka näringsvärdet och göra dem mer lättsmälta).

3.  Ärthummus
250g tinade gröna ärtor 
1 st vitlöksklyfta 
1- 2 msk citronsaft 
1- 3 msk olivolja
1- 2 dl  (ca 1/2 burk kikärtor eller 125g blötlagda) (kan uteslutas om man bara vill ha ärtor)
Mixa allt till en krämig hummus och smaka av med lite pressad citron, olivolja/olja, salt & peppar. Variera och tillsätt lite tahini, tamari eller 1 st avokado & hackad mynta. 

4. Grön pesto  
3 msk hampafrön (eller solros, pumpafrön, pinjenötter). 
1/2- 1 kruka basilika (eller 3-4 msk fryst) 
1-2 msk olja (linfröolja/ olivolja) 
1/2 avokado, ett knippe grönkål, ekologisk morotsblast eller en bit zucchini. (valfritt) 
Mixa och smaksätt med örtsalt/salt, peppar och gärna en riven vitlöksklyfta. Späd med lite olja eller vatten för en tunnare konsistens. 

Salladen är ett perfekt tillbehör istället för tex pasta. Servera den till kött, kyckling, lax eller vegetarisk med vegobiffar, linser eller groddar. Variera grönsaker eller byt sås/dip efter smak, nästan allt funkar ex. fetaostdip, pumpasås, hummus, tahini, mandelsås mm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.