lördag 31 januari 2015

Nyttigare kanelbullar

Nyttigare kanelbullar (receptet ger 14-16 st) 
Deg
4 ägg (spara ev. lite äggvita till pensling).
3-4 msk valfri sötning (kokossocker, stevia eller 1-2 msk honung/agavesirap). 
1,5 dl mandelmjöl & 1/2 kokosmjöl 
1 dl valfri mjölk eller grädde (mandelmjölk)
2,5 msk fiberhusk (2,5-3 msk phsylliumhusk). 
2 tsk bakpulver
1,5 tsk kardemumma 
1 krm vaniljpulver 

Fyllning
70-100g smör eller kokosolja
1 msk kanel
1-2 msk valfri sötning
vaniljpulver och gärna lite kardemumma. 

Sätt ugnen på 175 grader, vispa ägg och sötning ett par minuter så det blir riktigt pösigt. 
Blanda alla torra ingredienser, tillsätt dem och mjölken i äggsmeten, låt svälla 5-10 minuter. 
Förbered fyllningen genom att smälta smöret och blanda ner kanel, vaniljpulver, kardemumma och sötning. 
Bred ut bulldegen till en rektangel på ett bakplåtspapper, låt degen stå någon minut och pensla sedan på fyllningen (spara lite av fyllningen till pensling). 
Rulla ihop degen med hjälp av bakplåtspapperet, dela den i 16 bitar, lägg bitarna i formar (gör inget om det blir lite kladdigt, det går att fixa till när de väl ligger i formarna). 
Pensla bullarna med smör, ägg, strö på mandelspån och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter tills bullarna känns klara och har fått fin färg. 

fredag 30 januari 2015

Coleslaw

Jinnedals Coleslaw 
4 portioner
Fint strimlad vitkål, spetskål eller rödkål 
1-2 dl kvarg eller valfri yoghurt 
2-4 msk vitvinsvinäger, äppelcidervinäger, el liknande
2-3 msk valfri senap (jonnys original, dijonsenap eller båda). 
2-3 st sharlottenlök, salladslök
salt, örtsalt & vitpeppar/svartpeppar
lite olivolja/avokadoolja (valfritt). 

Blanda senap, vinäger, salt, peppar och lök,  tillsätt strimlad kål och kvarg eller matlagningsyoghurt. 

Tunnbröd med chiafrön

Tunnbröd med chiafrön 
(Receptet ger 6 större eller 8 mindre tunnbröd, 80-110kacl/st).
4 msk chiafrön 
1,5 dl vatten 

1/2 dl kokosmjöl 25g 
1/2 dl mandelmjöl 20g 
3 msk kokosflingor 15g 
4 msk potatismjöl 45g (kan ersättas med bovetemjöl 40g ~0,75dl).
1,5 msk phsylliumhusk/fiberhusk 
1 tsk bakpulver 
1/2 -1 tsk salt
1 dl vatten eller valfri mjölk
(2 bakplåtspapper och 2 msk kokosmjöl i en tekula till utbakning).

Blanda chiafrön med vatten, rör om noga och låt svälla ett par minuter. 
Mät upp och blanda alla torra ingredienser noga. Blanda sedan ihop chiafrögelén med torrvraorna och låt degen svälla i 10 min (konsistensen ska vara tjock och stabbig). 
Dela degen i 6 eller 8 lika stora bollar. Fyll en tekula med kokosmjöl och pudra ett tunt lager mjöl på ett bakplåtspapper, platta ut degbollen till en tunn biff och lägg den på bakplåtspapperet. Pudra ett lager mjöl över degen, lägg ett bakplåtspapper ovanpå (1/2 bakplåtspapper om man gör lite mindre tunnbröd) kavla eller tryck ut degen till en tunn cirkel mellan de två bakplåtspappren. Använd tekulan och pudra med mer kokosmjöl om det behövs. 

Stek tunnbröden en och en i torr stekpanna eller grädda 4 st åt gången på 200-225 grader i ca 5 minuter. 
Flytta tunnbrödet till stekpannan eller en bakplåtspappersklädd plåt med hjälp av det översta bakplåtspapperet (som tunnbrödet sitter fast på). Dra av bakplåtspapperet. 

När man steker i stekpanna rekommenderas medelvärme i en stekpanna med teflon eller keramisk beläggning. Detta tunnbrödet passar perfekt till frukost, tunnbrödsrullar eller wraps. Förvaras i kyl eller frys. 

torsdag 29 januari 2015

Kokosgröt

Kokosgröt
2 ägg
1 dl kokosmjölk/nötmjölk 
1 msk kokosolja (valfritt) 
1 msk kokosmjöl 
lite salt, kanel, vaniljpulver, kardemumma (valfritt). 

Häll i mjölk, kokosmjöl, kokosolja och vaniljpulver i en kastrull, värm upp, rör om och knäck i äggen. Fortsätt att röra om någon minut på låg värme till önskad konsistens. 
Variera genom att tillsätta linfrön, riven kokos, chiafrön eller byt ut kokosmjöl och kokosmjölk mot mandelmjölk och mandelmjöl. Servera med kokosmjölk, kokoschips, mera kanel och/eller valfria bär. 

Nutellabollar

Raw Nutellabollar 
10-12st (ca 100g) färska dadlar (torkade går också men de behöver blötläggas) 
1 dl hasselnötter 
2-3 msk kakao
1-2 tsk kokosolja 
1 msk kokosmjöl eller mandelmjöl 
1 msk kakaonibs (valfritt) 
nypa salt

Ta bort kärnorna ur dadlarna, mixa allt på låg hastighet någon minut tills tryffelmassan klumpar ihop sig. Forma massan till bollar, rulla i tex. kakao eller hackade nötter. Förvara godiset i kyl eller frys. 

Variera eller dryga ut smeten genom att mixa den ihop med mer frön eller nötter (solrosfrön, pumpakärnor, melonkärnor eller liknande). 

måndag 26 januari 2015

Sallad med rödbetor & chévre

Snabb sallad med rödbetor & chévre (4 portioner)
rödbetor (kokta, stekta, ångade, eller ugnsrostade).
chévreost (kan även bytas mot fetaost) 
balsamvinäger/ balsamico
salt & (peppar)
salladslök, purjo eller schalottenlök (kan stekas tillsammans med rödbetorna).
valfri topping

Skala och skiva rödbetorna med en mandolin. Koka dem eller sprid ut dem i en stor wok eller stekpanna, tillsätt några matskedar vatten och stek/woka på medelhög värme tills vattnet ångar bort och rödbetorna har lagom tuggmotstånd.
Lägg upp allt på ett fat och toppa med salt, balsamvinäger eller dadelsirap+vinäger & pumpakärnor eller pinjenötter. 

Snabb pressgurka

Snabb pressgurka 
1/2 stor gurka 
1/2 tsk salt eller örtsalt
1 msk ättiksprit 12%
1/2-1 msk valfri sötning (kan uteslutas) 
1/2 krm vitpeppar 
Toppa gärna med lite persilja & senapsfrön 

Skiva gurkan tunt och lägg den i en burk eller på ett fat. Blanda salt, peppar, ättika, sötning och häll det över gurkan. Lägg på en assiett som press eller sätt på locket på burken och låt dra minst 30 min innan servering. Toppa gärna med hackad persilja & senapsfrön.

söndag 25 januari 2015

Jinnedals Frukostfrallor

Jinnedals frukostfrallor
(Blir 20st frallor (50kacl/st) som är perfekta att förvara i kylen eller frysen, går att rosta).

4 dl vatten
2 msk fiberhusk
2 msk chiafrön 
Låt detta svälla 15 min och tillsätt sedan:

2 dl (100g) krossat bovete, koka upp och skölj noga. (går att byta mot boveteflingor som ej behöver förkokas men man behöver tillsätta lite extra vätska i degen ~1dl).
2 dl pofiber 
1/2 dl hirsflingor eller valfria gryn/flingor/frön (20g) 
1 dl kruskakli (välj fibrex eller mer gryn för att få dem helt glutenfria) 
1 dl kokosmjöl 
3 ägg
2 tsk bakpulver
1/2 -1 tsk salt
2 -3 tsk kanel (kan uteslutas, men blir riktigt gott).
valfri topping ex. chiafrön, vallmofrön, sesamfrön eller hampafrön.

När degen har svällt minst 15 minuter formas den med hjälp av fuktade händer till 20st frallor som gräddas i mitten av ugnen 180 grader ca 25-30 min. (För att få en bra yta på frallorna kan man pensla eller pysha dem med lite vatten).

Chiaglass & chiasylt

Chiaglass
Börja med att göra en chiagelé genom att blötlägga ca 2 msk chiafrön och ca 1,5 dl vatten. Rör om chiafröna noga i vattnet och låt dem stå i kyl och svälla någon timma eller över natten. 
Chiagelèn håller 3-5 dagar i kyl. 

För att göra glassen mixar man chiagelén med minst 2-3 dl valfria bär & lite vaniljpulver, dadlar eller valfri sötning. 

Chiasylt 
För att göra sylt mixar man ungefär hälften av chiagelén med 2 dl valfria bär, 1/2 msk extra chiafrön, 2-4 dadlar, katrinplommon, fikon eller valfri sötning. 
(En bra kombo är vaniljpulver, svarta vinbär, dadel och några katrinplommon). Har man bråttom kan man mixa chiafröna torra med bären och ställa i kylen en stund för att svälla. 

Cheesecake med bär

Raw cheesecake med bär (Receptet ger en mindre pajform eller några muffinsformar). 
Till cheesecakens botten kan man mixa lite valfria fröer och nötter eller tex. använda sitt favoritrecept på raw bollar eller bars. 

Förslag på botten: 
1,5- 2 dl frön eller nötter (mandlar, solrosfrö, pumpakärnor) 
1 dl kokosflingor (valfritt) 
3 msk linfrön eller linfrömjöl 
1 tsk fiberhusk + några matskedar vatten.  
1-1,5 dl färska dadlar, fikon, russin, mullbär eller liknande
1-2 tsk kokosolja
vaniljpulver (eller kardemumma, kanel). 
Mixa dadlar, vatten fiberhusk och linfrön till en slät smet. Tillsätt fröer/nötter och fortsätt mixa till en formbar massa. Bröa gärna formarna med lite kokos eller hackade nötter och tryck ut en lagom tjock botten i de valda formarna. 

Fyllning: 
1,5- 2 dl blötlagda cashewnötter (kan uteslutas och ersättas med 1-1,5 dl extra kokosgrädde) 
2- 2,5 dl bär (200-250g hallon, jordgubbar, blåbär, mango).
1 dl kokosgrädde eller det feta lagret i en burk kokosmjölk
2-3 msk smält kokosolja 
2-3 msk sötning eller några dadlar (dadelpuré) 
vaniljpulver (lime/citron) 
Om man använder cashewnötter ska de blötläggas minst 3h och sköljas noga. 
Mixa allt till en slät tjock smoothie. Det bästa är att ha alla ingredienser rumstempurerede och tillsätta den smälta kokosoljan sist. 

Toppa med färska bär eller tex. sylt gjord med bär och chiafrön. 
Chiasylt: 
2- 3 dl bär 
2- 3 tsk valfri sötning 
vaniljpulver
minst 2- 3 tsk chiafrön 
Mosa ihop eller mixa allt och låt sylten svälla någon timma i kyl, tillsätt mer chiafrön om den blir för lös).

Superenkel yoghurtglass

Superenkel yoghurtglass (2 portioner)
200g frysta bär 
2 dl fet yoghurt eller kvarg
1  krm vaniljpulver 
lite valfri sötning (agavesirap, honung, stevia)

Mixa alla ingredienser, söta ef smak och servera direkt. Variera genom att tillsätta en banan eller blanda olika bär ex, blåbär, hallon, björnbär eller jordgubbar.  

lördag 24 januari 2015

Mangosallad

Mangosallad (kan även serveras som förrätt eller tillbehör).
rödlök
lime
chili
koriander
avokado
mango
salt

Skiva rödlök, strö på havssalt, hackad chili och koriander. 
Pressa över lime+ cest och låt stå och dra ett par minuter. Blanda ihop med resterande ingredienser. 

Farmors omelett i ugn

Farmors omelett i ugn
1/2 purjolök (eller valfri fyllning). 
3 st ägg
1,5- 2 dl valfri riven ost
1,5 dl mjölk
2 dl valfri grädde
peppar & lite salt

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg, mjölk, ost och grädde, stek lök eller valfri fyllning. Häll allt i en ugnsform och tillaga i ugnen ca 25 min. 

fredag 23 januari 2015

Picklad rödlök

Supersnabb picklad rödlök (utan socker, måste testas, perfekt tillbehör till det mesta).
1 st rödlök 
1 st pressad lime (eller 2-3 msk limesaft) 
1 nypa havssalt
Skiva lök och pressa över lime + ev. cest, strö över havssalt, låt stå i kyl minst 20 min.
Håller sig i kyl ca tre dagar! 

Picklad lök (lite mer traditionell variant, håller sig i kyl minst 1 vecka om man sluter tätt i en ren burk).
2 st mindre eller en stor rödlök
1/2 dl ättika 12% eller 0,75 dl äppelcidervinäger 
2 msk kokossocker 
2,5 msk vatten
salt  

Fyll en burk med skivad rödlök. Väljer man ättika så kokar man upp en lag med ättika, socker, salt och vatten, låter den svalna och häller den över löken. Väljer man äppelcidervinäger är det bara att blanda ihop allt noga och ställa burken i kylen.

torsdag 22 januari 2015

Kålgratäng

Kålgratäng 4 portioner
200g blandad lök (ex. en gul lök & 1/2 purjolök eller rödlök, salladslök, schalottenlök) 
400-500g vitkål eller spetskål
100g grönkål (färsk eller fryst) 
2 rivna vitlöksklyftor och 1/2-1 tsk sambal oelek eller 3 msk senap
2 dl valfri grädde
vitpeppar, salt & örtsalt.
lite smör eller olja till stekning
sesamfrön eller riven ost som topping

Strimla och fräs lök, vitkål, grönkål och vitlök ett par minuter i en stor wokpanna. Blanda grädden med sambal eller senap. Tillsätt grädden i wokpannan och låt sjuda en stund tills kålen börjar bli mjuk. Smaka av med salt & peppar, häll allt i en ugnsform och toppa med sesamfrön eller valfri ost. Gratinera på 200 grader ca 15-20 min. 

Smulpaj med keso

Smuldeg
1,5 dl havremjöl (mixade havregryn) eller 1,5 dl mandelmjöl
3 msk kruskakli 
2 msk kokosmjöl 
200g keso 
2-3 msk valfri sötning (dadelsirap, honung, agave, yaconsirap, björksocker, kokossocker, stevia eller liknande)
1/2 -1 dl hackade valnötter 
vaniljpulver 

Mosa ihop allt till en smuldeg. Man kan även blanda och använda hälften hela havregryn och hälften mixade. 

Exempel på fyllning:

Kanderade äpplen & valnötter 
3 st större eller 4-5 mindre äpplen 
1 msk kokosolja 
1,5-2 tsk kanel
2 krm kardemumma (gärna nymortlad) 
vaniljpulver
1-2 msk sötning 
1-2 msk vatten om pannan blir för torr. 

Sätt ugnen på 175-200 grader. Skala och tärna äpplen. Hetta upp kokosolja, kanel, kardemumma & vanilj i en panna (variera med tex. ingefära eller lite riven muskot). 
Sänk värmen, tillsätt äppelbitar och sötning. Låt allt gå i pannan en stund tills äpplena känns lite mjuka och karamelliserade.
Smörj en form med kokosolja, lägg i de karamelliserade äppelbitarna och toppa med smuldegen. 
Grädda pajen ca 25 minuter eller tills den har fått fin färg. 

Rabarber & kokosfyllning
ca 400g rabarber 
2 dl hallon eller jordgubbar
ca 2-3 msk valfri sötning 
vaniljpulver
1/2-1 dl kokosflingor 

Sätt ugnen på 175-200 grader. Smörj en form med kokosolja, lägg i frukten, blanda ner kokosflingorna i pajdegen och smula degen över frukten. Gädda pajen ca 25 minuter eller tills den har fått en lite knäckig yta. 

Servera pajen som den är eller med tex vispad kokosgrädde, köpt eller egengjord vaniljkvarg, glass eller vaniljsås. 

Supernyttig glass med bär & avokado

Mejerifri glass med bär & avokado
minst 4-5 dl valfria frysta bär 
minst 1 st avokado 
lite valfri sötning (dadlar, honung/sirap, maca/lucumapulver eller liknande). 

Låt bären eller frukten tina ca 5 minuter (beroende på hur stark mixer du har).
Mixa bären några sekunder först, tillsätt avokadon och mixa allt hastigt till en krämig glass. 
Servera glassen direkt eller frys in den i små glassformar. 
Variera smaker utefter vad som finns hemma eller testa att tillsätta tex. kokosgrädde i glassen. 

tisdag 20 januari 2015

Enkel spenatsoppa

Enkel spenatsoppa (2 portioner)
400g fryst hackad spenat 
2 dl havregrädde, vatten eller valfri mjölk
1-2 tsk grönsaksbuljong (ex. kung markatta eller, Renée Voltaire lantbuljong)  
salt/örtsalt 

Tina de frysta spenatkuberna på låg värme i en kastrull och tillsätt sedan mjölk/grädde och buljong! 
Servera med, makrillfilé & knäckebröd eller ägghalvor och tex. detta goda stekpannebrödet: 
http://jinnedalsmat.blogspot.se/2015/01/jinnedals-stekpannebrod.html

Semmelplättar

Semmelplättar
Receptet ger 4 st små eller 2 större mandelplättar (lagom som efterrätt till 2 personer).
1 ägg 
1 dl mandelmjölk
2 msk mandelmjöl
1,5 tsk fiberhusk
1,5 msk kokosmjöl 
1/2 tsk bakpulver
1 krm kardemumma
valfri vispad grädde till fyllningen, välj vanlig grädde eller kokosgrädde (det krämiga lagret på kokosmjölk som man vispar till grädde).

Jinnedals mandelmassa 
1/2 dl mandelmjöl
1 msk kokosolja (med eller utan kokossmak)
1 msk agavesirap
1-2 droppar bittermandelarom (valfritt) 

Blanda ihop och vispa alla ingridienser till mandelplättarna noga, låt smeten svälla några minuter. 
Stek i smör eller kokosolja på medelvärme. Blanda ihop ingredienserna till mandelmassan och vispa grädden. Lägg mandelmassan och rikligt med grädde på plättara, vik dem på hälften eller gör dem till semmelwraps. 
Dessa mandelplättarna kan även serveras som de är eller med valfria bär eller sylt. 

Minikladdkaka utan ugn

Raw minikladdkaka utan ugn (receptet räcker till två minipajformar eller 4-5 st små muffinsformar).
1 st banan 
5 st färska dadlar 
1-1,5 dl nötter/fröer (ex 1/2 dl mandelmjöl & 1/2-1 dl cashewnötter) 
2 msk kakao 
1 msk honung/agavesirap (kan uteslutas)

Mixa alla ingredienser till en formbar massa. Smörj formarna med kokosolja eller bröa dem med kokosflingor, mandelmjöl eller hackade nötter. 
Bred ut smeten och ställ in kakorna i frysen en stund eller servera direkt och toppa med tex. färska bär, kokosgrädde elller kokoschips.  

Grönkålschips

Grönkålschips
Ca 200g grönkålsblad
1/2 msk olja (ex. Olivolja) 
Havssalt

Lägg grönkålen i en skål och blanda runt den med salt och olja. Sprid ut kålen på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen på ca 190-200 grader, 8-10min. 

Avokadomousse

Avokadomousse 
(1 stor eller 2 små portioner, ca 130 kcal/portion).
1 st mogen avokado (100g)
3-4 dadlar
1,5-2 msk kakao
1/2 msk agavesirap (kan uteslutas)
2 msk vatten
Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Kyl en stund eller servera direkt. 

Raw Food

Favoritlunch på Raw Food Café! 

söndag 18 januari 2015

Fejkad gino med kokostäcke

Fejkad gino med kokostäcke 
Beräkna ungefär 150g valfri tärnad frukt/portion.
Till 4 portioner bruka vi ta 3 st kiwi, 2 bananer & 250g jordgubbar, mango, blåbär, ananas eller persika.

Kokostäcke 
1,25 dl riven kokos
3 msk agavesirap 
3 msk kokosolja 
2 krm vaniljpulver (eller lite limesaft). 

Skär frukten i mindre bitar, dela upp frukten i portionsformar eller lägg allt i en större ugnsform. 
Blanda ihop ingredienserna till kokostäcket och sprid ut det över frukten. Gratinera på 200 grader i ca 10 min. Servera ginon som den är eller tex. med vispad kokosgrädde. 

Kokosgrädde
1 burk kokosmjölk, bara det feta lagret (den gröna ekologiska burken är vispbar) 
lite vaniljpulver eller sötning
Vispa med elvisp det översta "feta lagret" av kokosmjölken ett par sekunder till en luftig grädde.

fredag 16 januari 2015

Snabbt vitt proteinbröd i stekpanna

Nyttiga frallor i stekpanna (receptet ger 8 st ca 70 kacl/st med pumpafrön) 
3 ägg 
100-125g kvarg (ca 1 dl) (kan ersättas med yoghurt eller färskost) 
4 msk pofiber (kan ersättas med mandelmjöl)
3 msk mandelmjöl 
2 msk kokosmjöl 
1-1,5 msk phsylliumhusk (mindre mängd (1 msk) när man använder fiberhusk) 
1 tsk bakpulver (kan uteslutas) 
1/2 tsk salt 
Lite valfria frön (häll dem i smeten eller använd som topping). 

Vispa äggen luftigt i ca 3 min. Tillsätt i resterande ingredienser, vispa snabbt ihop allt, forma till en deg och låt degen svälla minst 10 min. 
Smörj en stekpanna med lite kokosolja, blöt händerna och forma smeten till 8 st plattare frallor (tänk biffar). 
Strö på pumpafrön och stek på låg/medel temperatur, ca 7-8 min på varje sida.

Zucchinipastasallad

Zucchinipastasallad (perfekta tillbehöret som kan varieras i all oändlighet). 

Gör egen zucchihipasta med hjälp av en grönsakssvarv eller en osthyvel. 
Blanda zucchihipastan med en av nedanstående dressingar.
Toppa med valfria grönsaker tex. sockerärtor, broccoli, ost, persika/tomat, lök, groddar eller valfria inser. 


1. Guacamoledressing 
1 st avokado
1 dl vatten 
1-2 msk olivolja, lite citron, salt och en riven vitlöksklyfta (ev. lite spiskummin). 
Mixa allt till en slät kräm.

2. Zucchinihummus
1/2 stor zucchihi (gärna skalad)
2 msk sesamfrön & 3 msk solroskärnor (kan varieras med pumpakärnor eller valfria nötter). 
1/2- 1 st riven vitlöksklyfta 
1-2 msk vatten, 1 msk citronjuice, salt. 
lite spiskummin & någon matsked tahini eller olivolja (valfritt) 
Mixa allt och smaka av med kryddorna. Vill man kan man blötlägga nötter och frön först för att öka näringsvärdet och göra dem mer lättsmälta).

3.  Ärthummus
250g tinade gröna ärtor 
1 st vitlöksklyfta 
1- 2 msk citronsaft 
1- 3 msk olivolja
1- 2 dl  (ca 1/2 burk kikärtor eller 125g blötlagda) (kan uteslutas om man bara vill ha ärtor)
Mixa allt till en krämig hummus och smaka av med lite pressad citron, olivolja/olja, salt & peppar. Variera och tillsätt lite tahini, tamari eller 1 st avokado & hackad mynta. 

4. Grön pesto  
3 msk hampafrön (eller solros, pumpafrön, pinjenötter). 
1/2- 1 kruka basilika (eller 3-4 msk fryst) 
1-2 msk olja (linfröolja/ olivolja) 
1/2 avokado, ett knippe grönkål, ekologisk morotsblast eller en bit zucchini. (valfritt) 
Mixa och smaksätt med örtsalt/salt, peppar och gärna en riven vitlöksklyfta. Späd med lite olja eller vatten för en tunnare konsistens. 

Salladen är ett perfekt tillbehör istället för tex pasta. Servera den till kött, kyckling, lax eller vegetarisk med vegobiffar, linser eller groddar. Variera grönsaker eller byt sås/dip efter smak, nästan allt funkar ex. fetaostdip, pumpasås, hummus, tahini, mandelsås mm. 

Chiapudding

Chiapudding
1,5-2 msk chiafrön
1 dl valfri mjölk eller kokosgrädde
lite vaniljpulver 
Rör om noga så att chiafröna inte klumpar ihop sig, plasta och låt stå i kylen över natten. 

Variera och smaksätt med tex: 1 msk kokosflingor & massor med kanel eller toppa med valfria bär, frön & nötter.

torsdag 15 januari 2015

Bästa Kladdkakan

Bästa kladdkakan
10-12 (~120g) dadlar, helst färska ex. Fontana (torkade dadlar behöver blötläggas).
1 dl (35g) kokos 
2 dl (75-80g) mandelmjöl 
1 tsk vaniljpulver 
5 msk (30g) kakao (märket valrona har en riktigt fin kakao).
1 tsk bakpulver 
1 nypa salt
1/2 dl (35-40g) smält kokosolja 
1 msk (10-15g) honung eller agavesirap
3 st ägg 

Om man väljer att använda torkade dadlar ska dessa blötläggas, gärna över natten. 
Ta bort kärnan ur dadlarna och mixa dem tillsammans med med kokos. Häll i mandelmjöl, vanilj, kakao, salt och bakpulver. 
Smält kokosoljan, tillsätt den i smeten tillsammans med ägg och honung.
Häll i smeten i en form som du smort med kokosolja och "bröat" med kokos eller mandelmjöl. Grädda 7-8 min på 175 grader, låt svalna och kyl den minst 1 timma innan servering.

Servera med ex. grädde, kvarg eller kokosgrädde +hallon och lakritspulver.

Blåbärsplättar

2 ägg 
1 dl blåbär
1/2 tsk fiberhusk 
3 msk havremjöl
1/2- 0,75 dl valfri vätska (vatten/växtmjölk/kokosgrädde). 
vaniljpulver & salt 
kokosolja till stekning 

Blanda ihop smeten och låt den stå 5-10 minuter. Stek några större eller flera små plättar i teflonbelagd stekpanna. 

Jinnedals Bovetegröt

Jinnedals Bovetegröt (ger en mindre portion) 
1/2 dl boveteflingor (helt eller krossat bovete funkar men kokas med fördel i förväg och förvaras i kylen) 
1 dl vatten 
1/2- 1 msk linfrön, chiafrön eller liknande
1 st ägg 
vaniljpulver och lite salt

Koka ihop allt till en gröt , knäck i ägg på slutet, rör hastigt till önskad konsistens. Servera med valfria bär och mandelmjölk. 

För helt eller krossat bovete: 
Koka upp bovetet, häll av vattnet och skölj bort slemmet (det innehåller ett färgämne som kan ge en allergisk reaktion). Häll på nytt vatten och koka färdigt bovetet i det nya vattnet. Kan sköljas kallvatten om bovetet ska förvaras i kyl till frukost dagen efter.

onsdag 14 januari 2015

Jinnedals Rödkålssallad

Jinnedals Rödkålssallad 
en bit strimlad rödkål 
2-3 msk Frysta lingon eller lingonsylt
2-3 msk vitvinsvinäger, ättika, balsamvinäger, äppelcidervinäger el dyl.
salt & peppar

Blanda marinaden i en salladsskål, fyll på med strimlad rödkål. Blanda igen och låt stå i kylen en stund.  

Toppa med tex. granatäppelkärnor sesamfrön, valnötter & grönkål (servera grönkålen som den är eller häll 1L kokande vatten över den och spola den direkt i kallvatten). 

tisdag 13 januari 2015

Raw kolabark

Kolabark med nötsmör & kokos 
3 msk kokosolja (30-40g) 
2 msk nötsmör (ex. mandelsmör, cashewsmör, hasselnötssmör) (20-25g) 
2-3 tsk valfri sötning 
1-2 tsk lucuma eller macapulver (ger en bra kolasmak, kan uteslutas eller ersättas med vaniljpulver) 
1/2 dl kokosflingor 
1 krm salt 
Lite blandad topping & gärna någon nypa salt
Följ samma recept som för raw chokladbark.

måndag 12 januari 2015

Jinnedals bananmuffins

Jinnedals Bananmuffins
(Receptet ger 6-8st muffins, ca 75kacl/st utan jordnötssmör).
2 bananer 
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm vaniljpulver 

Variera eller smaksätt med : 
Lite agavesirap/honung & kanel eller 2-3 tsk osötat jordnötssmör (märket sevan har ett jättebra).

Mixa eller mosa ihop alla ingredienser, låt svälla någon minut, klicka smeten i formar och toppa med ex. mandelspån. Grädda i ca 15 min, 200 grader. Förvara i kyl eller frys. Tips: gör dubbel sats och frys in!