fredag 27 mars 2015

Kokosglass

Kokosglass 
1-2 bananer (skivade och frysta) 
1/2- 1 dl kokosgrädde eller det feta översta lagret i kokosmjölkburken
vaniljpulver

Skiva bananerna, lägg dem utspritt i en påse och frys in dem (det går ganska fort för dem att frysas).
Ta upp och Tina bananerna i 5 minuter. Mixa dem hastigt tillsammans med kokosgrädde och vaniljpulvret. Söta med lite honung/agavesirap eller kokossocker vid behov. Servera glassen direkt eller förvara den en stund i frysen för en fastare konsistens. 
Variera genom att mixa kokosgrädden med olika frysta bär och smaksättningar. Tex: banan & kakao, hallon & lakritspulver, mango & ananas. Toppa glassen med riven kokos eller kokoschips. 
Om man inte gör åt hela kokosmjölken går det fint att frysa in den och använda den lite halvfrusen till nästa glassomgång.

Jinnedals äppelmuffins

Jinnedals äppelmuffins
(receptet ger 10 st muffins ca 65 kacl/st med havremjöl eller 75kacl med mandelmjöl).
3 skalade äpplen (ca 350g) 
3-4 dadlar (kan ersättas med valfri sötning) 
2 tsk kanel (valfritt) 
1/2 tsk kardemumma (eller lite nejlika och citron) 

1 dl havremjöl = mixade havregryn (eller 1 dl mandelmjöl).
2 msk kokosmjöl 
3 msk pofiber 
1 tsk bakpulver 
2 ägg 
1-2 msk valfri sötning ex. agavesirap, honung eller kokossocker 

Skala och tärna 3 st äpplen, mixa eller koka ihop dem till ett mos tillsammans med kryddor och dadlar. Låt svalna och tillsätt mjöl, bakpulver, ev sötning och ägg. Klicka smeten i formar och toppa med mandelspån, grädda i ca 15-20 minuter på 200 grader. Förvaras i kyl eller frys (jättegoda att äta när de är kylskåpskalla).

Snöbollar & kokoskakor med choklad

Kokosmassa till snöbollar & kokoskakor
2 dl mixad riven kokos (70g)
2 msk kokosolja (25g)
0,75 dl kokosgrädde (Santa Maria creamy 70-75g). 
1- 2 msk sötning
1- 2 krm vaniljpulver 
(2 msk apelsin, lime eller citronzest (valfritt). 

Smält kokosolja i en gryta, tillsätt sötning, kokosgrädde och vaniljpulver. värm upp och låt sjuda försiktigt några minuter. Blanda ner riven kokos noga (här blir det bäst om man mixar kokosen hastigt för att få en slätare konsistens). 

Välj sedan att göra kokoskakor eller snöbollar av kokosmassan:

Kokoskakor med choklad 
Bred ut kokosmassan i en klädd form (tänk att det ska bli som en snickerskaka med kokos & choklad). 
Låt kokoslagret stelna och toppa sedan med smält choklad. (Gör egen choklad genom försiktigt värma 4 msk kakao, 2-3 msk kokosolja med 1-2 msk sötning och en nypa salt). Kyl kakan och skär den sedan i bitar. 

Snöbollar
Låt kokosmassan svalna i kylen ca en timma, ta ut och forma massan till bollar (tryck ihop dem ordentligt så att de håller formen). 
Kyl eventuellt snöbollarna lite till innan servering och förvara dem sedan i kylen eller frysen. 
Variera genom att tillsätta 2 msk apelsin, lime eller citronzest i kokosmassan eller gör bollarna till bountygodisar genom att doppa dem i smält choklad. 

onsdag 25 mars 2015

Jinnedals pajskal

Jinnedals pajskal (ett supergott lättskuret och stabilt pajskal som passar till alla typer av fyllningar). 
2 dl mandelmjöl (80g) 
1,5 dl riven kokos (55g) 
1 dl kokosmjöl (ca40g) (gärna av bra kvalitet, urtekram, aman-prana och sellton är bra). 
1,5- 2 msk kokosolja (20g) 
3 msk vatten 
1 ägg 
1 msk agavesirap (10g)
1 krm vaniljpulver
 
Mixa kokosflingorna i en matberedare, tillsätt mandelmjöl, kokosmjöl, vaniljpulver och mixa lite till. 
Vispa ihop ägget med vatten kokosolja, agavesirap och tillsätt mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en slät pajdeg. Tryck ut degen i en pajform och grädda i mitten av ugnen 12 min på 160 grader. 
Låt pajskalet svalna eller fyll med valfri fyllning eller kräm och grädda direkt. (Fruktpajer brukar vara lagom att grädda i ca 160-170 grader 25 minuter). 

tisdag 24 mars 2015

Zucchinibiffar

Zucchinibiffar (8 st medelstora biffar ca 50kacl/st) 
1 st zucchini ca 500g
1 st ägg
50g riven parmesan/ost (valfritt) 
1 st riven vitlöksklyfta
2 st rivna shalottenlökar (eller 1/2 gul lök) 
0,75- 1 msk fiberhusk 
salt & svartpeppar 

Skölj zucchinin, riv den grovt, lägg den i ett durkslag, salta lite, rör om och låt den stå och dra i 10-15min. Krama ur vätskan ur zucchinin, blanda den med resterande ingredienser och låt smeten svälla minst 10 minuter. Forma smeten till många små eller större biffar. Stek biffarna i smör eller valfri olja på medelvärme. Servera zucchinibiffarna kalla eller varma som tillbehör till ex fisk, som smårätt på buffébordet, eller som en förrätt tillsammmans med hackad rödlök, kallrökt lax & dill. 

söndag 22 mars 2015

Grön smoothiebowl

Bilden visar: grönkål, äpple, avokado, ingefära, toppad med lingon, goji & bipollen. 
Smoothiebowl med kål & avokado (bästa raw food frukosten) 
några blad eller 2 dl hackad grönkål (tips: frys in din grönkål) 
1 st avokado 
1 st äpple (skalat) 
lite riven ingefära 
ca 2 dl vatten (eller mer frukt/grönt) 

(variera och tillsätt tex. zucchini, päron, ananas eller mango). 

Mixa äpple, ca 2 dl vatten & grönkål helt slätt, tillsätt avokado mixa igen & späd ev med mer vatten till önskad konsistens. Har man en high speed blender kan man lägga i allt på en gång och bara mixa. 
Servera som yoghurt i en skål eller späd med mer vatten och drick som en smoothie. 

Tips: Häll 2/3 i en skål, mixa resten med mer vatten och ha som mellanmål senare på dagen. 

fredag 20 mars 2015

Supergoda mandelvåfflor

Mandelvåfflor 
3 msk chiafrön 
2 dl mandelmjöl 
1 tsk bakpulver 
Nypa salt, kardemumma/vaniljpulver & 1/2-1 tsk kokossocker eller honung. 
2 dl grädde (vanlig grädde, havregrädde eller kokosgrädde) 
4 st ägg

Blanda torrvarorna, vispa i ägg och vätska med hjälp av en elvisp. Pensla järnet med smör eller kokosolja och grädda några minuter tills våfflorna blir frasiga och får fin färg. 
Servera med bär & vispad grädde! 

Jinnedals fröfrallor

Jinnedals fröfrallor (receptet ger 12 st, ca 70kacl/st)
1,5 dl boveteflingor 
1 dl  pofiber 
1 dl fibrex/kruskakli (för glutenfritt välj, 1/2-0,75 dl fibrex eller mer boveteflingor) 
1,5 dl frön (ex. 1/2 dl linfrön, 1/2 dl solrosfrön, 1/2 dl pumpafrön).
4- 4,5 dl vatten 
2 msk fiberhusk 
1-2 tsk kanel & lite kardemumma (kan uteslutas) 
Nypa salt

Variera och tillsätt: 
1/2 dl nötter, hampaprotein, finhackade russin eller annan torkad frukt 
1 ägg & 1 tsk bakpulver 

Blanda alla ingredienser noga och låt smeten svälla minst 10-15 minuter. 
Klicka ut smeten i högar på ett bakplåtspapper och toppa med valfria frön. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 25 minuter på 175-180 grader. 

(Bilden visar frallor gjorda med ägg och bakpulver) 

Nyttiga recept på sylt & mos utan raffinerat socker och med väldigt lite sötning.

(Bilden visar sylt med hallon och ångkokt rabarber)

Äppelmos (receptet ger 1 burk, ca 50kacl/100g) 
2-3 st (250g) skalade äpplen 
1/2 dl vatten 
1-2 krm vaniljpulver
Nejlika, kardemummakärnor (läggs i en tesil som kokas med och sedan tas bort).
Skala och tärna frukten, låt koka sönder och reducera ner till önskad konsistens. 
Lägg i en burk, sätt på locket och låt svalna, ät direkt eller förvara i kyl (receptet ger en burk som står sig bra i kyl ca en vecka). Variera genom att smaksätta med kanel. 

Raw chiasylt 
250g tinade hallon eller blåbär
1- 2 msk chiafrön 
sötning några dadlar, russin, katrinplommon eller någon matsked agave/yaconsirap eller honung
1-2 krm vaniljpulver
Blanda allt noga, mixa sylten slät eller låt den ha bitar. Kyl minst en timma innan servering. Sylten håller sig ca 5 dagar i kyl. Variera genom att smaksätta sylten med lite citron eller kryddor. 

Superenkel sylt (perfekt att servera varm till pannkakor, plättar & våfflor). 
200g valfria bär (ex. jordgubbar, blåbär, hallon) 
1-2 krm vaniljpulver
Koka/reducera bären till önskad konsistens, ät upp direkt eller lägg sylten i en burk, låt svalna och förvara i kylen upp till en vecka. Tillsätt valfri sötning om bären är sura. (receptet ger en liten burk).

Recept på superenkel sylt med sura bär
2-3 dl rabarber (eller syrliga bär, aronia tex.) 
2 dl hallon 
1-2 msk kokossocker 
1-2 tsk chiafrön 
Bottna en kastrull med någon matsked vatten lägg i bären och börja koka/reducera ner på medel eller lång värme. Tillsätt kokossocker och chia och fortsätt koka tills sylten blir tjock (totalt minst 10 minuter men gärna längre). Mixa sylten om du vill ha den slät. 
Låt svalna och lägg upp i en väl rengjord och tätslutande burk så håller sylten någon vecka i kyl. 
Ett tips till rabarber är att ångkoka rabarbern först. Det ger en mycket mildare och godare rabarbersmak. 

Lingonsylt 
250g lingon 
1/2-1 sött äpple (kan även ersättas med valfri sötning, tex 1 msk kokossocker)
1-3 msk vatten 
Lite chiafrön om man vill ha sylten tjockare
Skala och tärna äpplet, tillsätt vattnet, låt äpplet koka sönder och mosa ihop det till ett slätt mos. Tillsätt lingonen och låt koka/reducera till önskad konsistens. Förvaras i en burk i kylen, håller sig minst en vecka. (receptet ger en liten burk).

Kryddor

Kryddor kan man inte ha för mycket av, det är superkul att laborera med kryddor och enkelt att odla & torka själv! 

Vi använder mestadels rena kryddor och väljer helt bort kryddor som tex. citronpeppar, salladskrydda, aromat, grillkrydda eller liknande. 

Vi använder mest:
Örtsalt eller Himalayasalt (jättegott rosa salt som passar fint att ha i en kryddkvarn). 
Hel vit & svartpeppar (nymalen peppar ger mycket bättre smak)
Chilli (färsk, malen, chiliflakes eller fryst färdighackad) 
Citron & lime (färsk eller ekologisk på flaska) 
Gurkmeja (färsk eller torkad, hälsofrämjande, ger en härlig gul färg åt grytor, soppor & såser). 
Ingefära (finns alltid i kylen, perfekt att ha som smaksättning i sitt vatten) 
Kardemumma & kanel 
Färsk vitlök
Curry
Mynta (färsk mynta är jättegott att ha som smaksättning i vatten, på sallader eller i såser). 
Spiskummin (en krydda som behövs i många smaksättningar ex. taco, pulled pork osv). 

Tips: Riv ingefära eller pepparrot, frys in som en platta i en plastpåse och bryt av en bit vid behov.

Men även: 
Basilika & koriander (godast att använda färska eller hackade frysta) 
Dill, persilja & gräslök (fryst eller färsk) 
Salvia, dragon, rosmarin, oregano & timjan (torkad eller färsk) 
Senapsfrön, dillfrön, valmofrön 
Lagerblad & kryddpeppar (bra till grytor & inläggningar) 
Buljong i pulverform (kolla innehållet, kung markattas är bättre än de flesta andra buljongerna på marknaden). 
Kung markattas umamibuljong (otroligt bra smaksättning) 
Mangocurrykrydda (supergod ekologisk kryddblandning) 
Sellerisalt (gott i bröddegar) 
Saffran & bittermandel
Nejlika & muskotnöt
Paprikapulver & lökpulver (bra om man vill göra egen tacokrydda). 
Hela enbär på burk (bra i grytor med vilt). 

Nyttiga våfflor

Bilden visar våfflor med mandelmjöl & kardemumma 
Jinnedals nyttiga våfflor (receptet ger 4st våfflor, endast 75kacl/st med kokosmjöl) 
2 st ägg 
2 dl valfri mjölk/grädde (ex. havregrädde, mandelmjölk, kokosmjölk) 
3 msk fibrex eller kruskakli (fibrex för att få 100% glutenfritt) 
3 msk kokosmjöl eller 3 msk mandelmjöl 
2 tsk fiberhusk 
1/2 tsk bakpulver & en nypa salt
1-2 tsk kardemumma, 2 krm vaniljpulver eller en nypa kokossocker 

1 msk kokosolja till att pensla våffeljärnet med. 

Blanda alla torrvarorna och vispa i ägg och vätska. Låt smeten svälla minst 5 minuter. 
Smörj/pensla våffeljärnet med kokosolja eller smör och grädda våfflorna tills de får fin färg. 
Vispa smeten och smörj järnet mellan gräddningarna. 
Låt våfflorna svalna på galler, varmhåll dem i ugnen eller servera dem direkt. Våfflorna gräddas bäst i ett våffeljärn med teflonbeläggning. 

Servera med tex. bär och vispad kokos eller avokadogrädde! 

onsdag 18 mars 2015

Jinnedals kolatryfflar med lakrits

Kolatryfflar med lakrits (en liten (100g) kaka,16st ca 20kacl/st) 
5-6st (60g) färska dadlar 
2 msk kakao 
1/2 tsk lakritspulver (mängden kan variera något för olika typer av lakritspulver).
1-2 tsk (10g) kokosolja 
1/2 krm vaniljpulver, lite salt (valfritt)
1/2 msk kakao och lakritspulver eller sesamfrön att pudra/strö tryffelkakan med. 

Ta bort kärnorna ur dadlarna, lägg dadlarna i en mixer och tillsätt resterande ingridienser. Mixa och kolla konsistensen. Gå i med kokosoljan sist, om dadlarna är väldigt färska så behövs det ytterst lite kokosolja (annars riskerar tryfflarna att bli för oljiga). Mixa på låg hastighet någon minut tills tryffelmassan blir glansig, klumpar ihop sig och släpper ifrån kanterna. Ta upp massan, lägg den på en bit bakplåtspapper och forma till en kaka genom att vika platta ut och vika bakplåtspapperet runt massan. 
Pudra med kakao och gärna lite mer lakritspulver och lägg kakan i frysen i minst 20 min. Ta ut och skär tryffelkakan i bitar. Förvaras bäst i frysen i sitt bakplåtspapper. Variera genom att tillsätta 2 msk sesamfrön i tryffelmassan och strö den med sesamfrön.

tisdag 17 mars 2015

Chiagelé

Chiagelé (perfekt att ha i kylen och lägga i smoothies, bäryughurt, chiasylt, eller till raw-gröt). 
1/2 dl chiafrön
2,5 dl vatten 
Mät upp chia och vatten i en burk, rör om minst två gånger, ställ i kylen. Är klar att använda efter några timmar och håller sig fint i kylen ca en vecka.

onsdag 11 mars 2015

Kesoplättar med mandel

Kesoplättar med mandel till en person, 4st ca 70 kacl/st
1 ägg 
125g keso
0,75 msk psylliumhusk/fiberhusk 
1,5-2 msk mandelmjöl 
vaniljpulver & ev lite salt
en klick kokosolja eller smör till stekning

Mixa eller mosa ihop alla ingredienser till en slät smet, klicka ut smeten till fyra cirklar i en stor stekpanna. Stek på medelvärme ett par minuter på varje sida. Vänd dem inte för tidigt utan låt dem bli nästan genomgräddade först. 
Servera dem varma eller kalla och variera genom att smaksätta smeten med kanel & kardemumma. 
Tips: gör dubbel sats, lägg hälften i kylen och ät som mellanmål eller frukost nästa dag. Har man inte mandelmjöl så går det lika bra att tillaga dem utan eller ta ex. 1 msk kruskakli istället (60 kacl/st). 

Fejkad mannagrynsgröt (mejeri & glutenfri)

Fejkad mannagrynsgröt (receptet ger en mindre portion) 
1 dl valfri mjölk (kokosmjölk, mandelmjölk, pistagemjölk)
2- 2,5 msk hirsflingor (eller 1 dl färdigkokt hirs) 
1 msk kokosmjöl
1 ägg
vaniljpulver & ev lite salt
1 dl mjölk och kanel till servering. 

Koka upp mjölk kokosmjöl, hirsflingor & vaniljpulver ett par sekunder i en kastrull, späd med mer mjölk om gröten känns för tjock. Knäck i ägget och rör om till önskad konsistens. Servera med mjölk & kanel. 

fredag 6 mars 2015

Jinnedals kolatryfflar

Jinnedals kolatryfflar
Ett oslagbart godis som blir en blandning mellan kola och tryffel, ett måste i våran frys. 
Kolatryfflar med choklad (16 bitar ~30kacl/st) 
10-12 (100g) färska dadlar (märket fontana har en jättebra färsk variant). 
4-5 msk (30g) kakao
1 msk (10g) kokosolja (ta inte för mycket, då kan konsistensen bli för oljig).
vaniljpulver & ev lite havssalt

Kärna ur dadlarna och lägg dem tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare (är dadlarna superfärska räcker det med 1 tsk kokosolja). 
Mixa på ganska låg hastighet tills smeten klumpar ihop sig till en boll (tar ca 30 sekunder). Konsistensen ska kännas som hård lera. 

Lägg smeten på ett halvt bakplåtspapper, platta ut, vik, och forma en jämn rektangel. Pudra gärna med kakao och vik ihop bakplåtspapperet runt tryffelkolan. 
Lägg kakan i frysen för att stelna, tar ca 20 min. Ta ut och dela kakan i 16 bitar, dela den först i 8 st fyrkanter och sedan 8 bitar till genom att dela fyrkanterna till trekanter (se bilder). Förvaras i en burk i frysen eller kylen inslaget i sitt bakplåtspapper. 

Favoriten hos oss är jordnötstryffel. Smakar som en superfärsk snickers och den blir extra läcker om den doppas i mörk choklad eller pudras med kakao. 

Jordnötstryfflar (16 bitar ~45kacl/st)
10-12 st (100g) färska dadlar 
0,75dl (75g) jordnötssmör (märket "sevan", säljer ett fast osötat jordnötssmör med bitar).
1-2 krm vaniljpulver & lite salt
(1 msk mandelmjöl om massan blir för oljig). 

Blanda alla ingredienser i en matberedare, om man har köpt ett löst jordnötssmör utan bitar räcker det att ta 50g. 
Mixa ca 30 sekunder tills allt klumpar/rullar ihop sig till en boll. Blir massan för oljig, kan man tillsätta lite mandelmjöl.  
Variera genom att ha i lite hackade salta jordnötter eller doppa tryfflarna i smält choklad.

Kolatryfflar med tranbär (16 bitar ~30kacl/st) 
50g (knappt 1 dl) torkade tranbär
5-6 st (50g) färska dadlar 
1- 1,5 msk (10g) mandelmjöl 
knappt 1 msk (10g) kokosolja 
1/2 tsk vaniljpulver
Följ receptet för kolatryfflar med choklad (tranbär behöver oftast mixas lite längre för att få rätt konsistens).

Kolatryfflar med kokos (16 bitar ~25-30 kacl/st) 
5-6 st (ca 50g) färska dadlar 
1 dl (35g) riven kokos
1 msk (10-15g) kokosolja
1 msk (10g) agavesirap, lucuma eller 1 msk rivet apelsinskal (valfritt). 
1-2 krm vaniljpulver 
Mixa på samma sätt som ovanstående tryfflar. 

söndag 1 mars 2015

Quinoasallad

Quinoasallad 
4 portioner kokt eller groddad quinoa
soltorkade tomater
jordärtskockshjärtan eller salladslök 
valfri sallad eller spenat
basilika, pumpakärnor

Grodda eller koka quinoan enligt anvisning på paketet (skölj den alltid först och koka den gärna i buljong), låt svalna något. För extra smak kan man blanda ihop salladen med en dressing gjord på olivolja, dijonsenap, basilika, salt & peppar. 

Jinnedals omelett med topping

Jinnedals omelett med keso & topping
4-5 st ägg
2-3 msk vatten, nötmjölk/havregrädde eller valfri grädde
salt & peppar
100-150g keso eller ost (valfritt)

Receptet ger en medelstor stekpanna, 2 portioner. Gör en större sats om omeletten ska lagas i en ungsform.

Omeletten kan fyllas med nästan vad som helst tex. Lök, paprika, svamp eller liknande.
Toppa med valfria grönsaker. 

Välj en stekpanna eller ugnsform som har teflonbeläggnung. Vispa ihop ägg, salt, peppar och vatten med hjälp av en gaffel. Stek fyllningen separat i en panna eller stek den först, lägg den åt sidan och sänk värmen rejält. Tillsätt lite kokosolja/smör, häll i äggblandningen, stek försiktigt på svag värme några minuter, lyft på kanten eller dra lös smet mot botten varsamt med stekspaden för att få den rätta krämigheten. 
Sluta röra när omeletten stelnar och blir krämig, lägg på fyllningen och klicka i keson. Låt omeletten gå på låg värme tills keson/osten har smält och omeletten har stelnat (tar ca 10 min). 

Kan varieras med alla möjliga fyllningar och går även att tillaga i ugn, 225 grader ca 20 minuter. 

Bananplättar

Bananplättar 8-10 st 
1 st banan
3 st ägg 
2 msk kokosmjöl eller mandelmjöl
1 dl kokosmjölk/nötmjölk 
1 tsk bakpulver (1/2 tsk bikarbonat) 
1,5 tsk fiberhusk 
1/2 dl havremjöl, gryn eller kruskakli (valfritt) 
vaniljpulver & salt

Mosa bananen, vispa i resterande ingredienser, låt smeten svälla ett par minuter. Stek plättarna på medelvärme i lite kokosolja. 
Om man steker i en stor stekpanna kan man ta 1/2 dl smet till varje plätt och steka 4st åt gången.