torsdag 30 april 2015

Krämig havregrynsgröt

Krämig havregrynsgröt (en portion 155kacl, lagom till frukost + topping, mjölk & macka eller knäcke).
1/2 dl havregryn 
1/2-1 msk chiafrön, fibrex, kruskakli, linfrön eller liknande
0,75-1 dl vatten
1/2 dl osötad mandelmjölk (el. mera vatten)
1 ägg
en liten nypa salt och lite vaniljpulver.

Koka havregryn, kruskakli och vatten någon minut, sänk värmen eller ta bort kastrullen ifrån plattan, tillsätt ägget och rör hastigt till önskad konsistens. Servera med valfri mjölk och tex. hemkokt äppelmos, kanel, frön nötter, havrekärnor, eller bär.

måndag 27 april 2015

Raw boveteyoghurt

Blåbär, lingon, avokado, bovete, dadlel & vatten

Boveteyoghurt eller smoothiebowl med bovete (1 portion)
1/2- 0,75 dl helt bovete (ska blötläggas över natten) 
ca 2 dl bär 
1/2 -1 st avokado (kan ersättas eller uteslutas men ger jättebra konsistens) 
Lite vatten eller nötmjölk till mixningen 

Lyxa till och mixa med tex. vaniljpulver, någon dadel, lite honung, acaipulver eller macapulver. 

Skölj & lägg det hela bovetet i blöt under natten, skölj det noga igen på morgonen så att slemmet försvinner. Mixa allt i en blender eller med en mixerstav, späd med vatten eller nötmjölk till önskad konsistens. 
Variera yoghurten med olika bär och smaksättningar ex. jordgubb, avokado, vanilj & nötmjölk. 

fredag 24 april 2015

I kylskåpet, frysen & svalen

Basvaror vi använder ofta: 
Mandelmjölk (pistagemjölk, kokosmjölk el dyl). 
Havregrädde (ett bra komplement då man inte väljer vanlig grädde). 
Kokosgrädde & kokosmjölk på tetra och på burk. (ett måste i kylen). 
Mandlar, fröer & nötter av flesta slag (köp helst påsar, slut tätt och förvara i kylen).
Nötsmör (kan förvaras i rumstemperatur eller svalt) 
Dijonsenap och vanlig senap (lätt att göra själv, jättebra smaksättare). 
Vinäger (ekologisk äppelcidervinäger kommer man långt med). 
Gula & bruna linfrön (öppnad förpackning bör förvaras i kylskåp). 

Varor vi väljer att använda ibland
Fonder (grönsaks, fisk, kyckling, kalvfond, finns ekologiska utan massa tillsatser). 
Tomatpuré av fin kvalitet (mutti har en bra). 
Sambal oelek (kan ersättas med chilli, eller cayennepeppar) 
Currypasta (kan man lätt göra själv för att undvika tillsatser) 
Krossade tomater av fin kvalitet (här ger en fin kvalitet mycket bättre smak). 
Oliver, kapris (kolla innehållsförteckning för att få bra kvalitet). 
Neutrala soltorkade tomater utan olja.

I frysen:
Vissa örter, bär och grönsaker är ibland smidigare att köpa frysta. Ett exempel är brysselkål, supergott att bara steka upp med lite kokosolja och örtsalt. 
Ingefära & pepparrot är också perfekt att riva, frysa in som en platta i en plastpåse och bryta av en bit vid behov. Grönkål kan man köpa massa hela blad/buketter eller färdigpackade påsar och frysa in. 
Avokado är också perfekt att frysa, mixa en avokado med 1 tsk citron och frys in i platt i en påse. 

Frukt & grönt: 
Satsa på mycket grönasker och färgglad mat, lägg lite tid på grönsaksavdelningen, planera och köp lagom mängd. Gröna grönsaker så som avokado, broccoli, grönkål, spenat osv. är supermycket bättre att satsa på ist för tex. sallad, tomat & gurka. 
Vid rätt förvaring håller det mesta sig fint ganska länge. Vi köper oftast frukt och grönt efter säsong, då får man en bra variation över året och hinner precis tröttna på grönkålen innan det är dax för sommarens jordgubbar, vinbär och annat gott!

Jinnedals vaniljpanacotta

Jinnedals vaniljpanacotta 4 portioner
4 dl havregrädde, kokosgrädde eller annan valfri grädde.
2,5 st gelatinblad (kan varieras efter konsistens, mycket topping kräver lite fastare konsistens). 
1-2 msk valfri sötning 
minst 1/2 tsk vaniljpulver eller 1 st vaniljstång 


Denna panacottan blir riktigt bra om man gör den på havregrädde eller Santa Marias "extra creamy" kokosmjölk. 
Ställ formarna som ska användas i frysen, lägg gelatinbladen i blöt minst 5 minuter. 
Koka upp grädde, sötning och vanilj, rör om försiktigt så att det inte börjar skumma, sänk värmen och låt sjuda några minuter.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen, ta bort kastrullen ifrån plattan och rör noga i gelatinet så att det smälter (får ej koka). 
Häll upp panacottan i portionsformarna, kyl och låt stå i kylskåp minst 3 timmar (täck helst formarna så att det inte blidas ett "skinn" på panacottan). (4 portioner á 150kacl havregrädde, 190kacl kokosgrädde, 390kacl vanlig grädde +topping). 

Servera panacottan med färska bär eller tex. jordgubbsskum som man enkelt gör genom att koka/reducera frysta eller färska jordgubbar med 1 msk vatten (eller citronsaft), vaniljpulver och ev lite sötning. Lägg bara allt i en kastrull koka/reducera till önskad konsistens och mixa någon minut så att det blir som ett slätt jordgubbsskum. Om man vill ha en fastare konsistens kan man sikta i ca 1 tsk potatismjöl eller röra i lite gelatin. 

måndag 20 april 2015

Jinnedals ostkaka

Jinnedals ostkaka (ett otroligt lyckat experiment, proteinrik, kolhydratsfattig ostkaka, receptet ger 8 bitar ca 135kacl/bit).
4 st stora ägg
500g keso (ej keso mini) 
1 dl mandelmjölk eller valfri grädde (kan uteslutas)
1 dl mandelmjöl (40g) (eller en blandning av mandelmjöl mandelspån och hackade mandlar).
2- 2,5 msk psylliumhusk/fiberhusk
1-3 msk valfri sötning (kokossocker, stevia, agavesirap, eller liknande).
2 krm vaniljpulver 
ca 1/2 tsk salt 
smaksätt med 2 st större eller 3 st mindre finrivna bittermandlar, några droppar bittermandelarom eller ett kuvert saffran. 

Vispa, mosa eller mixa ihop allt slätt eller så att det blir lagom mycket bitar kvar av keson (för riktig smak av ostkaka är det viktigt att inte glömma bittermandlen). Smörj och bröa en form med kokosolja och ev. lite mandelmjöl, använd gärna en mindre form för att få bra höjd på kakan. Häll i smeten i formen och toppa med lite mandelmjöl och kokossocker eller mandelspån. 
Grädda ostkakan i nedre delen av ugnen, 175-190 grader ca 35 minuter (sänk värmen om den får för mycket färg). Servera med valfria bär eller varma hallon och vispad grädde. Om man minskar eller hoppar över sötningen så funkar denna ostkakan även som frukost eller mellanmål.

torsdag 16 april 2015

Bakad purjolök med getost

Bakad purjolök med getost (supergod som förrätt eller tapas). 
1 stor eller 2 st mindre purjolökar 
ett paket getost 200g 
pinjenötter eller pumpafrön 
timjan/ basilika eller balsamico 
1-2 msk honung (kan uteslutas) 
salt 

Stek purjolöken i bitar på låg värme eller baka den hel i ugnen på ett bakplåtspapper (225.grader i ca 20 minuter tills den blir mjuk och mörknar). 
Låt vila/svalna 10 min, ta bort yttersta skalet om det blivit bränt i ugnen och servera löken hel på ett fat eller skär den i portionsbitar.
Toppa med getost, honung, timjan, flingsalt och pinjenötter och/eller balsamico. 

tisdag 14 april 2015

Jinnedals bästa knäckebröd

(Ett lyckat experiment i köket som snabbt blev vårt favoritknäcke).
Knäckebröd med chia & mandel
(receptet ger en plåt, 16st ca 64kacl/st, 0,9g kolhydrat)
1 msk fiberhusk
2 msk chiafrön
2 msk mandelmjöl (kan ersättas med ex. bovetemjöl)
1 dl solroskärnor
1/2 dl pumpafrön 
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
2,5 dl vatten 
Salt 

Blanda alla ingredienser noga och låt smeten svälla minst 15min. Bred ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av en slickepott (behöver inte bli supertunt). Skär ut bitar innan knäckebrödet gräddas, ta ut och skär bitar efter halva tiden eller bryt bitar när det är färdiggräddat (lättaste är att ta ut och skära efter halva tiden). Gräddas på ca 160 grader i ungefär 1 timma. Låt knäckebrödet svalna på bakplåtspapperet och förvara det sedan torrt. 
För att variera kan man toppa knäckebrödet innan gräddning med kummin, flingsalt eller vallmofrön.

lördag 11 april 2015

Snabba Raw-Food tillbehör

Marinerade grönsaker
en st broccoli, blomkål, rödkål, vitkål eller liknande 
ca 1,5 msk citronsaft/ofiltrerad äppelcidervinäger 
ca 1 msk kallpressad olja/olivolja
himalayasalt, örtsalt. 

För att få olika grönsaker & rotsaker mer lättsmälta, bevara näringsämnen, färg, spänst och förhöja smaken kan man marinera dem i kylen. Vi brukar bryta/skära grönsakerna i mindre bitar, lägga dem i en påse eller skål och massera in dem i marinaden. 
Det är perfekt att ha färdigmarinerade grönsaker i kylen med tex. broccoli, blomkål, strimlad vitkål, rödkål, tunt skivade rödbetor osv. 

Gult blomkålsris 
1/2-1 st blomkålshuvud
1,5 msk citronsaft 
1 msk olivolja 
rosa himalayasalt
gurkmeja (för att få fin färg). 

Marinera eventuellt blomkålen. Mixa allt hastigt i en matberedare och servera direkt eller förvara i kylen och ta fram vi servering. 
Variera och smaksätt med: olika örter, curry & mangokrydda, chilli & vitlök eller tex. curry & mango chutney eller tillsätt kikärtor och gör en blomkålshumus. 
Man kan även göra ris av tex. kålrot, rotselleri eller palsternacka. 

Marinerad sötpotatis, morot eller butternutpumpa
1-2 st sötpotatisar (kan ersättas med morot eller butternutpumpa) 
2 msk nötsmör. (raw-mandelsmör/ jordnötssmör)
lite hackad chilli eller chiliflakes 
örtsalt/himalayasalt 
1 msk smaklös olja/kokosolja (valfritt) 

Spiraliza, riv eller hyvla valfri mängd butternut, morot eller sötpotatis. Lägg i en påse, tillsätt smaksättningen och massera in. Förvara i kylen och ta fram en liten stund innan servering. 

fredag 10 april 2015

Bästa Bovetegranolan

Bästa Bovetegranolan 

1/2 -1 dl dadelpuré (ca 6 st dadel, 2 msk vatten, 2-3 tsk kanel, 1-2 tsk kardemumma: blötlägg & mixa) 

2-3 dl glutenfria havregryn 

1-1,5 dl helt bovete (blötlagt och gärna groddat) 


2 dl frön/nötter (gärna blötlagda) (valfritt kan tillsättas efteråt) 


Blötlägg bovetet 6 h (skölj & grodda gärna bovetet ca 1-2 dagar). 

Mixa dadelpuren och blanda den med bovetet och havregrynen, sprid ut på bakplåtspapper och torka i torkugn eller vanlig ugn på låg temperatur. 


När granolan är helt torr och har svalnat kan man blanda den med ex. Kokoschips, kakaonibs, mullbär/gojibär & frön eller nötter om man inte hade med det vid torkningen. 


Tips: 

Gör dubbel sats, den kommer ta slut fort...... 

Dadelpuré kan ersättas med mindre mängd honung, agavesirap eller liknande sötning. 

Variera kanel & kardemumma med kakao, vanilj eller lakritspulver. 

Tillsätt rester av ex mandelpulpa, smaksätt med kokos & vaniljpulver. 

onsdag 8 april 2015

Kikärtor i kokosmjölk

Kikärtor, linser svamp eller färs i kokosmjölk (4 portioner) 
Välj en burk kikärtor, linser, 400g rivna championer, 500-600g vegfärs, nötfärs eller kycklingfärs
4 -5 dl kokosmjölk (en burk eller en tetra Santa Maria extra creamy 500ml) 
1 st valfri lök (röd, gul, salladslök, shalottenlök, purjolök). 
250g morot eller zucchini (valfritt, kan uteslutas eller spiralizas och serveras vid sidan av).
250g spetskål, vitkål, rödkål 
2-3 tsk vanlig gul curry (kan uteslutas och ersättas med mer chilli, sambal och vitlök). 
1 tsk kanel, 1 krm kardemumma och lite gurkmeja för att få fin färg. 
1/2 tsk sambal oelek eller lite hackad chili 
1-2 st rivna vitlöksklyftor 
salt/örtsalt 

Värm upp kryddorna i lite kokosolja. Stek svampen/färsen och löken i kryddorna tills den är klar, tillsätt grönsakerna, kålen och eventuellt linser eller kikärtor och fräs ytterligare några minuter. 
Blanda ner kokosmjölk och låt grytan sjuda på svag värme i ca 10 minuter. 
Servera rätten som en soppa med bröd eller som en gryta med kokt hirs, quinoa eller spiralizade grönsaker. 

tisdag 7 april 2015

Jinnedals kesobröd med frön

Jinnedals kesobröd med frön 
Receptet ger 12 st kolhydratsfattiga frallor, ca 80kacl/st 
200g keso (ej Keso Mini)
2 ägg 
2 msk fiberhusk 
1 tsk bakpulver 
2 dl vatten
1 dl pofiber 
1,5 dl kruskskli/fibrex (för glutenfritt välj fibrex, 1 dl räcker) 
1/2 dl 30g linfrön 
1/2 dl 30g solrosfrön 
1/2 dl 30g pumpafrön 
salt, örtsalt 

Blanda/mosa ihop alla ingredienser (så att kesonbitarna blir mindre), låt svälla minst 10 min (gärna längre). Klicka ut och forma 12 st platta frallor på en bakplåtspappersklädd plåt, görs lättast med fuktade händer.
Toppa med valfria frön och grädda i nedre delen av ugnen ca 175-190 grader ca 30 minuter. När frallorna är klara ska de kännas fasta och få en lite hård yta. Förvaras i kyl eller frys och smakar allra bäst när de är rostade.

torsdag 2 april 2015

Jinnedals bananbröd

Jinnedals bananbröd 
(Ett supergott, saftigt & proteinrikt fikabröd, receptet ger 16 bitar ~45kacl/st) 
1/2 dl kokosmjöl 
1/2 dl mandelmjöl 
1 msk chiafrön eller 1 msk riven kokos
1 msk fiberhusk 
1 tsk bakpulver
150g keso 
2 ägg 
2 st mogna bananer ca 175g 
2 krm vaniljpulver och ev 1-2 msk valfri sötning 
En nypa salt, 2 krm kardemumma, & 1/2 tsk kanel (valfritt) 

Mät upp och blanda alla torra ingredienser, tillsätt resten och mixa eller mosa ihop allt till en smet. Bröa en form med kokosolja och riven kokos eller klä den med bakplåtspapper. Bred ut smeten i formen och grädda på 180-200 grader i ca 25-30 minuter. Ät bröden som de är eller servera med valfri ost, marmelad eller nötsmör. Vi brukar skära ett snitt och fylla dem med jordnötssmör. Förvaras i kyl eller frys.