söndag 31 maj 2015

Spiralized zucchihi, zucchinipasta eller zoodles

Spiralized zucchihi, zucchihipasta eller zoodles. 
Supergott tillbehör som ersätter tex. pasta, potatis eller ris. 
Kan ätas helt rå, marineras, kokas i 15 sekunder eller slungas snabbt i en wokpanna. 
Har man inte en spiralizer kan man hyvla eller riva zucchinin i långa remsor. 

lördag 30 maj 2015

Falafel

Falafel (receptet ger ca 20st 25-30kacl/st). 
1 burk kikärtor avrunnen vikt ca 240 (eller blötlagda torkade kikärtor). 
1/2 gul lök eller lite salladslök 
1,5- 2 tsk spiskummin
1 st riven vitlöksklyfta 
1 msk fiberhusk (1,5 msk phsylliumhusk).
2 krm sambal oelek 
3 msk hackad persilja
3 msk citronsaft (motsvarar saften ifrån 1/2- 1 citron).
2 msk vatten 
salt & och lite gurkmeja för att få fin färg.
sesamfrön till panering (kan uteslutas).
kokosolja till stekning. 

Använder man torkade kikärtor behöver man blötlägga dem i ca 24h. Kikärtor på burk kan användas direkt (kung markatta har en burk som är bra). 
Mixa ihop allt till en jämn smet och låt svälla minst 15 minuter. Forma smeten till bollar eller biffar med hjälp av fuktade händer. Rulla eller vänd i sesamfrön och stek på medelvärme i kokosolja tills bollarna/biffarna får lagom färg. Kan serveras med tahinisås, kålblad, salladsblad, quinoa/bulgur, myntayoghurt, valfri sallad, i en wrap eller som en smårätt på buffébordet. 
Gör man många på en gång kan man forma dem till små biffar, skippa paneringen och tillaga dem i ugn på 225 grader 15 min (vänd dem efter halva tiden).

En god mejerifri sås som passar till falafel:

Gul tahinidressing (receptet ger 1 dl, ca 2 portioner).  
2 msk tahini
2 msk vatten  
1,5 msk citronsaft
1/2 tsk gurkmeja
1 msk olivolja, lite mald chili/cayenne, salt & peppar (håller i kyl 3-4dagar) 

Vispa ihop allt och smaka av med salt & peppar. Denna gula tahinisåsen passar även till tex. quinoasallad, lax, kyckling, zucchini, halloumi & vegobiffar.

Rödbetsbiffar

Rödbetsbiffar med basilika (ca 15-20 st mindre biffar). 
ca 450g rivna rödbetor 
1/2 rödlök (valfritt) 
1 st vitlöksklyfta eller 1-2 msk torkad ramslök 
2 dl havregryn (kan även ersättas med tex. fiberhusk ,pofiber, nötmjöl). 
1 st ägg (för vegan ersätt med ex. chiaägg eller kikärtor). 
Örtsalt (svartpeppar)
1-2 msk fryst basilika 

Skala och finriv rödbetorna. Blanda allt och låt smeten stå och svälla i kyl minst 30 minuter. 
Hetta upp en panna med smaklös kokosolja. Forma biffar och stek dem ganska länge på lite lägre temperatur. 

tisdag 26 maj 2015

Ananaspaj

Jinnedals pajskal (ett supergott lättskuret och stabilt pajskal som passar till alla typer av fyllningar). 
2 dl mandelmjöl (80g) 
1,5 dl riven kokos (55g) 
1 dl kokosmjöl (35-40g) (gärna av bra kvalitet, urtekram, aman-prana, sellton). 
1,5- 2 msk kokosolja (20g) 
3 msk vatten 
1 st ägg 
1 msk agavesirap eller valfri sötning (10g) 
1 krm vaniljpulver
 
Mixa kokosflingorna i en matberedare, tillsätt mandelmjöl, kokosmjöl, vaniljpulver och mixa lite till. 
Vispa ihop ägget med vatten kokosolja, agavesirap och tillsätt mjölblandningen. Arbeta snabbt ihop till en slät pajdeg. Tryck ut degen i en pajform och grädda i mitten av ugnen 12 min på 160 grader. Låt pajskalet svalna eller lägg i fyllningen och grädda direkt.

Ananasfyllning 
1 st färsk ananas eller ca 400g avrunnen krossad ananas på burk. 
1 st ägg 
2 dl kvarg (turkisk matlagningsyoghurt går också bra).
1 tsk fiberhusk 
1-3 msk valfri sötning + lite vaniljpulver (smaka på ananasen & söta utefter smak). 

Skala ananasen och skär bort den innersta hårda kärnan, hacka eller mixa ananasen till lagom konsistens. Om man väljer ananas på burk får man låta den rinna av i ett durkslag eller krama ur lagen. 
Vispa ihop ägget med fiberhusken och blanda sedan försiktigt ner kvarg, sötning, vaniljpulver och ananas. Låt gärna fyllningen stå i kyl en stund och sätta sig. 
Bred ut ananasfyllningen i pajskalet och grädda på 160-170grader i ca 25 minuter. Kan serveras kall eller varm med tex. grädde, kokosgrädde eller kvargkräm (200g kvarg, 10-15g agave och lite vaniljpulver). 

måndag 25 maj 2015

Jinnedals snabba långpannebröd

Jinnedals långpannebröd (receptet ger en långpanna 16 bitar ca 55 kacl/st).
2,5 dl boveteflingor 
1,5 dl pofiber 
1,5 dl kruskakli (byt mot 1 dl fibrex eller mer gryn för att få brödet helt glutenfritt).
1,5 msk chia (kan ersättas med 3 msk linfrön)
2 msk kokosmjöl 
2 msk fiberhusk/phsylliumhusk
1,5 tsk bakpulver 
6- 6,5 dl vatten 
1/2 tsk salt (örtsalt, sellerisalt) & 2 tsk kanel, lite kardemumma eller riven muskot (valfritt)
0,75- 1,5 dl blandade nötter, frön, russin eller lite annan torkad frukt (kan uteslutas) 

Toppa med ca 0,75 dl valfria frön pumpa, solros, chia, boveteflingor. 

Blanda allt noga och låt svälla minst 10 min. Smeta ut degen till en stor rektangel på ett bakplåtspapper. Använd tex. en fuktad slickepott, tänk att det ska bli som ett tjockt knäckebröd. Toppa med massor av frön, tryck till lite så att de fäster. 
Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen 30-35 minuter på 175-180 grader. Låt brödet svalna något och klipp det i bitar, förvaras bäst i kyl eller frys. 
Variera genom att krydda med kanel, kardemumma och muskot eller klicka ut degen till frallor. (Äggfritt, glutenfritt, mejerifritt).

lördag 23 maj 2015

Chiapudding & chiagröt

Chiapudding basrecept: 
1,5-2 msk chiafrön
ca 1 dl valfri mjölk eller kokosgrädde
lite vaniljpulver 

Rör om, vänta lite och rör om igen så att chiafröna inte klumpar ihop sig. Låt stå i kylen över natten. 

Variera och smaksätt med tex: 1 msk kokosflingor, kanel eller toppa med valfria bär, frön & nötter. Späd med mer vätska för en lösare konsistens. 
Min favoritsmak är 1,5 msk chiafrön, 1/2 msk sesamfrön, 1 msk kokoschips, ca 1-1,5 dl kokosgrädde/kokos el mandelmjölk, lite kanel & vaniljpulver eller nymortlad kardemumma. 

Chiagröt i burk
1,5 msk chiafrön 
1/2 dl flingor/gryn (glutenfria havregryn) 
1,5 dl nötmjölk/kokosgrädde
(vaniljpulver, kanel, kardemumma, nötter, sesamfrön, kokosflingor eller liknande). 

Blanda allt, rör om, vänta några minuter och rör om noga igen. Ställ i kyl och låt svälla ett par timmar eller över natten. Servera som den är eller toppa med bär, frön, kokoschips eller nötter. 

onsdag 20 maj 2015

Uppdatering av Jinnedals populära kesobröd!

Receptet ger 10st proteinrika men kolhydratsfattiga frallor, ~45kacl/st, 4g protein, 1,93g fett, 0,93g kolhydrat/st. Dessa frallor får en härlig yta, är jättegoda att rosta och går bra att ha som alternativ till hamburgerbröd. Ett tips är att göra dubbel sats! 

Jinnedals kesobröd
200g keso (ej Keso Mini)
2 ägg
1 dl pofiber
1 dl kruskakli eller 0,75-1 dl fibrex (för glutenfritt välj fibrex) 
1,5 dl vatten
1 tsk bakpulver (kan uteslutas för kompaktare konsistens, vi tycker det blir bäst med bakpulver). 
1 nypa salt & lite örtsalt eller sellerisalt. 
1,5 - 2 msk fiberhusk (varierande mängd beroende på märke, blir bäst med 2 msk av risentas phsylliumhusk). 

Mixa eller mosa ihop alla ingredienser noga (räcker att mosa så att kesonbitarna blir lite mindre), låt svälla minst 10 min (gärna längre). Klicka ut och forma 10st platta frallor på en bakplåtspappersklädd plåt, görs lättast med fuktade händer.
Toppa med valfria frön och grädda i nedre delen av ugnen ca 175-190 grader ca 30 minuter (frallorna är klara när de känns fasta och har fått en krispig yta). Låt svalna på galler & förvara sedan i kyl eller frys. Supergoda att rosta!

För att variera och få brödet mer barnvänligt blir det perfekt om man kör dubbel sats +1dl havregryn och +1/2 dl vatten, 20st ca 55kacl/st).  

måndag 18 maj 2015

Snabb granola i stekpanna

Snabb granola i stekpanna 
Hetta upp en torr stekpanna. Täck botten med havregryn/bovete & havrekärnor, rosta tillsammans med kanel, vaniljpulver och kardemumma några minuter. 

Tillsätt valfria frön, nötter & lite honung/dadelsirap eller agavesirap. Rör om hastigt, 
rosta granolan ytterligare någon minut och toppa med tex. kokoschips, riven kokos eller torkad frukt. Låt svalna utspritt i stekpannan och förvara sedan i en skål eller glasburk. 

Vi brukar variera och blanda i vad vi har hemma. Pumpakärnor, sesamfrön, amaranthpuffar/hirspuffar, valnötter, hasselnötter, kokoschips, vaniljpulver & gojibär eller mullbär. 

Vill man göra en större mängd på en gång kan man rosta i flera stekpannor eller i ugnen (att rosta i ugnen är svårare, man måste passa, vända runt och det blir lätt bränt). 

Raw Chokladpudding med bovete

Cokladpudding på bovete (4 portioner)
1,5 dl blötlagt (minst 5h) & gärna groddat helt bovete
1 st avokado 
2-3 dl vatten
3 msk kakao 
5 st dadlar
1 msk sötning/agavesirap 
1/2 tsk vaniljpulver

Mixa allt till en krämig chokladpudding, häll upp smeten i glas eller muffinsformar och kyl en stund innan servering. Puddingen kan även frysas in till glass. 

Jinnedals bananmuffins

Jinnedals Bananmuffins
(Receptet ger 6-8st muffins, ca 75kacl/st utan jordnötssmör).
2 bananer 
1 ägg
1 dl mandelmjöl (havremjöl, mixade havregryn går också bra) 
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 krm vaniljpulver 

Variera eller smaksätt med : 
Lite agavesirap/honung & kanel eller 2-3 tsk osötat jordnötssmör.

Mixa eller mosa ihop alla ingredienser, låt svälla någon minut, klicka smeten i formar och toppa med ex. mandelspån. Grädda i ca 15 min, 200 grader. Förvara i kyl eller frys. Tips: gör dubbel sats och frys in!

söndag 17 maj 2015

Snabbt boveteknäcke

Snabbt boveteknäcke som enkelt kan varieras, basen består av 3 dl vatten, 1-2 msk kokosolja, 2 dl bovetemjöl & 3-4 dl valfria frön.
Vi brukar ta: 
1,5 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
2 dl bovetemjöl 
3 dl kokande vatten
1-2 msk kokosolja 
1/2-1 tsk himalayasalt 
valfri topping att trycka fast på knäcket innan gräddning

Mät upp alla torra ingredienser, koka upp vatten och rör ut en matsked kokosolja i vattnet. Häll i vattnet  i torrvarorna och blanda noga. 
Smeta ut degen på ett bakplåtspapper med hjälp av en slickepott eller två bakplåtspapper (behöver inte bli jättetunt). 
Grädda knäcket 20 minuter på 160-180 grader, ta ut och skär bitar, grädda ytterligare 20-25 minuter. 
Kontrollera så att knäcket är helt torrt, ta sedan ut och låt svalna på galler. 
Förvaras bäst i en plåtburk. Kan varieras och smaksättas med tex. kanel, kardemumma, kummin eller fänkålsfrön. 

onsdag 6 maj 2015

Inköpslista till skafferiet

Det kan ibland vara svårt att hitta rätt produkter i affären! Det finns massor med olika märken på marknaden och man får helt enkelt testa lite vad man själv tycker fungerar bäst. De flesta varorna finns att köpa i mataffären men ibland kan man faktiskt hitta ekologiska och billigare varor på nätet.  

Jag hoppar över att skriva om det som man kanske till och med har hemma eller det som är lätt att hitta i mataffären tex. frön, nötter, kryddor, kokosmjölk, frukt & bär osv.

Inköpslista steg ett:
Här har vi valt ut de 10 mest förekommande basvarorna i våra bröd och bakverk. Med dessa basvaror hemma kan man tex. baka nästan alla Jinnedals bröd. 
Mandelmjöl (står oftast vid vanliga mjöler), förvaras bäst i kylskåp, gör eget genom att mixa mandlar). 
Kokosmjöl (står oftast jämte mandelmjölet) 
Pofiber (står i glutenhyllan) 
Fiberhusk eller phsylliumhusk (vid frön/gryn eller i glutenhyllan, olika märken är malda på olika sätt och binder olika mycket vätska). 
Fibrex eller kruskakli (står oftast vid glutenfritt/havregryn, välj fibrex för glutenfritt). 
Boveteflingor, bovetekross, helt bovete eller havre/quinoa/hirsflingor (vid frön eller gryn).
7 Färska dadlar (vid frukten).
8 Vaniljpulver (vid baktillbehör).
9 Chiafrön (står oftast i fröhyllan).
10 Kokosolja (kan användas till nästan allt, står oftast vid kokosmjölken, finns både med och utan kokossmak). 

Steg två om man vill byta ut ytterligare matvaror i köket kan man välja:
1 Honung, dadelsirap, agavesirap, yaconsirap (likvärdiga sötningsmedel med bra konsistens till bakning) 
2 Kokossocker (liknar farinsocker i smaken, är mineralrikt och har mycket lägre GI än vitt socker). 
3 Ljust psyllium (även kallat loppfrö, fiberrikt, passar bra till knäckebröd). 
4 Mandelsmör/nötssmör utan socker (finns att köpa men även lätt att göra själv).
5 Havremjöl (kan man göra själv genom att mixa havregryn). 
Quinoa, helt bovete, svart råris, hirs, belugalinser & tex. mungbönor är ett perfekt komplement till ris/pasta, kul att grodda & ovärdeligt när man lagar vegetariskt. 

Steg tre: 
1 Kakao av fin kvalitet (här finns det massor att välja på ekologisk kakao, raw-kakao, valronakakao).
2 Kokoschips (perfekt topping till det mesta).
3 Mullbär (otroligt bra mot sötsug). 
4 Lakritspulver, lingonpulver, blåbärspulver (supergott som smaksättning i desserter och godis). 
5 Stevia eller liknande sötningsmedel (utan kalorier, bra komplement om man vill utesluta kolhydrater, funkar bra när man ska vispa maräng utan socker, vi använder oss inte av detta).

Överkurs: 
1 Hirs/hirspuffar, amaranth/ amaranthpuffar (nötig smak, passar perfekt som topping eller i granola). 
2 Kakaonibs (gott, mineralrikt, noll socker, bra till desserter, komplement till choklad). 
3 Teffmjöll, nyponskslmjöl, kikärtsmjöl, hasselnötsmjöl osv. (Flera av dessa mjölsorterna kan man göra själv om man har en kaffekvarn eller mixer). 
4 Macapulver, acaipulver, gojipulver, vetegräs, spirulina, lucumapulver, mesquite, bipollen osv. (Superfoods, passar till smoothies & bakning) 
5 Carobpulver (ett komplement till kakao som används mycket inom raw food). 

Raw biffar med morot

Raw biffar med morot 10-12 st 
3 dl solrosmjöl (mixade/malda solroskärnor) 
2 st morötter finrivna (ca 200g) 
hackad gräslök eller örter/ lite örtsalt eller valfria kryddor
ca 2 msk vatten för att få smeten att gå ihop

Blanda allt noga till en smet som är lätt att forma, tillsätt lite mer vatten om smeten blir för torr. 
Vik ett bakplåtspapper dubbelt i en större ungsform, rulla bollar av smeten, lägg över bakplåtspappret och tryck lätt så att överdelen av bakplåtspappret fastnar och bollarna formas till biffar. 

För raw torka i torkugn tills biffarna fått en fin yta eller gör en snabbvariant (ej raw) i varmluftsugn (ca 65-70grader ca 1h 45 minuter.
Torka tills biffarna har fått en fin yta och släpper från övre delen av bakplåtspappret. 

måndag 4 maj 2015

Fänkål på två sätt

Snabbmarinerad fänkål 
1 st tunt hyvlad fänkål 
senap, olja, äppelcidervinäger, salt
Rör ihop ingredienserna till vinägretten och blanda i fänkålen. Blir godast om den får stå och dra en stund i kylen. 

Fänkål med 1-2-3-lag (en lite omkastad 1,2,3 lag med mer syra och mindre sötning). 
1/2- 1 st tunt hyvlat fänkålshuvud
1 msk kokossocker eller agavesirap 
2 msk ättika 12%
3 msk vatten 
1/2 tsk flingsalt, lite örter & senaps eller dillfrön. 
Koka upp lagen så att sökningen löser sig. Lägg den strimlade fänkålen i en burk, häll över den varma lagen, sätt på locket och låt svalna. Förvaras i kyl och håller minst en vecka. 
Denna lagen kan användas till flera typer av grönsaker. En tumregel är att till mjuka grönsaker låter man lagen svalna först och till hårda grönsaker kan man hälla över lagen när den är varm.