fredag 31 juli 2015

Tahinisåser

Vi älskar såser med tahini de passar till det mesta tex. quinoasallad, grillat, wraps, veoburgare eller falafel. Tahinipasta finns att köpa men är superlätt att göra själv genom att mixa sesamfrön till en krämig konsistens och späda med lite smakneutral olja och en nypa salt. 

Tahinisås med kokos
2-3 msk tahinipasta
1-1,5 dl kokosmjölk 

Vispa ihop och smaksätt med riven vitlök, citron, salt, peppar & lite sötning (honung/agavesirap). 
Späd med lite vatten eller mer kokosgrädde för att få en tunnare konsistens. 

Tahinisås med avokado 
1 st avokado 
1,5 msk tahini 
2 msk citronsaft
1 st vitlöksklyfta 
2 msk vatten 
1 msk olja/olivolja 
salt & peppar 

Mosa eller mixa ihop allt till en slät kräm. 

Tahinisås med tamarisoja 
1/2 dl tahinipasta 
1/2-1 msk tamari
1/2-1 tsk honung eller valfri sötning 
1/2-1 riven vitlöksklyfta 
1 tsk lime
Vispa ihop eller stavmixa allt och späd med lite vatten till önskad konsistens, ställ gärna i kylen en stund innan servering. 

Gul tahinidressing (receptet ger 1 dl, ca 2 portioner).  
2 msk tahini
2 msk vatten  
1,5 msk citronsaft
1/2 tsk gurkmeja
1 msk olivolja, lite mald chili/cayenne, salt & peppar (håller i kyl 3-4dagar) 

Vispa ihop allt och smaka av med salt & peppar. Denna gula tahinisåsen passar till tex. quinoasallad, kyckling, zucchini, halloumi vegobiffar eller falafel. 

söndag 26 juli 2015

Blötlägga & grodda

Blötlägga & grodda 
Att blötlägga och grodda frön, linser och bönor är supergott och förbättrar näringsvärdet. Groddarna är sprängfyllda med bland annat mineraler, vitaminer och protein. 

  1. Skölj bönor/linser/frön och blötlägg i ca. tre ggr frömängden (4-12h). Använd rumstempererat vatten och lägg dem i en glasburk eller skål med tex. en handduk över. 
  2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj igen. Använd en groddburk eller spänn ett finmaskigt nät över burköppningen på en vanlig burk.
  3. Låt burken stå mörkt upp och ned så att vattnet kan rinna av ordentligt.
  4. Skölj groddarna 2-3 ggr per dag (använd en sked om de behöver flyttas). 
  5. Efter några dagar är groddarna klara. Ttiden varierar lite beroende på sort, vanligast är 1-4 dagar.
  6. Ställ dem i ett ljust fönster ett par timmar så blir de vackert gröna och fulla av klorofyll. När groddarna är klara kan de förvaras i en ren burk i kylen ett par dagar. 
Vill man testa att grodda är det perfekt att börja med mungbönor, bovete, quinoa eller gröna linser! 

Mungbönor 
1. Blötlägg 1/2- 1dl bönor i 12h 
2. Grodda 2-4 dygn 

Gröna Linser
1. Blötlägg 1/2- 1dl linser i 12h 
2. Grodda 2-3 dygn

Quinoa (här kan man välja att grodda en större mängd i tex. en sil). 
1. Blötlägg 2,5 dl i en 1 litersburk 5-8h. 
2. Grodda 0,5- 1 dygn 
3. Obs. kortare hållbarhet i kyl (ca. 1 dygn). 

Bovete (här kan man välja att grodda en större mängd i tex en sil). 
1. Blötlägg 5h 
2. Grodda 1-2 dygn 

lördag 25 juli 2015

Linsbiffar med zucchini

Vegan linsbiffar (receptet ger ca 8 st medelstora biffar). 
Minst 2 dl linser/bönor (gröna/röda linser, kikärtor)
1 bit riven zucchini 
2 msk citronsaft
1 st riven vitlöksklyfta
1-2 tsk fiberhusk/phsylliumhusk
3 msk örter persillja, koriander
1,5 tsk spiskummin (gärna lite extra gurkmeja) 
1-2 krm sambal oelek eller chili (valfritt) 
Salt & peppar 
Kokosolja till stekning & sesamfrön till panering (valfritt) 

Välj färdigkokta bönor/linser/kikärtor på burk eller koka enligt anvisning på paketet (har man ont om tid så har märket go green linser som bara behöver kokas 5 minuter). 
Riv zucchinin och krama ur en del av vätskan. 
Mixa/mosa ihop allt till en smet, låt svälla minst 10 min. 
Forma biffar med hjälp av fuktade händer, Strö på lite sesamfrön och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida eller baka i ugnen (225 grader, 15 minuter, vänd efter halva tiden). 
Servera på buffén, med en sallad eller som vegoburgare! 

onsdag 22 juli 2015

Smaksatt gröt

Smaksatt gröt (1 portion)
1. Koka en gröt på ca 0,75- 1 dl valfria gryn eller flingor (ex. havregryn, kokt helt bovete/ boveteflingor) 

2. Smaksätt med ca 1 dl riven morot, banan, zucchini, äpple eller liknande & 1 krm kardemumma 1/2 tsk kanel eller lite vaniljpulver

3. Stäng av plattan, knäck i ett ägg och rör om hastigt till önskad konsistens. 

Servera gröten som den är eller toppa med bär, nötter & kokoscips. 

Teff-wraps

Tortillabröd med chiafrön & teffmjöl (4st) 
4 msk teffmjöl 38g 
2 msk chiafrön (linfrömjöl) 
2 msk kokosmjöl 
2 tsk fiberhusk 
knappt 2 dl ljummet vatten med 2 tsk smält kokosolja i 
nypa salt

Blanda torra, tillsätt vattnet med kokosoljan, låt degen vila 10-15 minuter. 
Forma degen till 4 st bollar och tryck ut bollarna till cirklar mellan två vaxade bakplåtspapper. Ta bort översta pappret och grädda bröden 5-7 minuter på ca 200 grader. Tunnbröden är klara när de lätt släpper ifrån bakplåtspappret. (Gluten, mejeri & äggfria) 

måndag 13 juli 2015

Mandelmjölk & nötdryck

Mandeldryck/ nötdryck
Mandelmjölken eller nötdryckerna man köper i affären är oftast tillverkade på vatten, salt (ev. socker och tillsatser) och runt 2% mandelsmör/nötsmör. Har man lite nötter eller mandelsmör kan man enkelt fixa mjölken själv. 

Min absoluta favorit är hampamjölk på oskalade hampafrön:
Blötlägg 3 msk hampafrön, gärna 12 h. Skölj noga, mixa med ca 5 dl vatten, sila & häll upp i en glasflaska.

Supersnabb mandelmjölk 
1- 1,5 msk mandelsmör (är också jättelätt att göra själv genom att mixa mandlar eller använda mandelmjöl). 
3 dl vatten 
en nypa himalayasalt 
lite vaniljpulver (valfritt) 
(Kan varieras och smaksättas med 1 tsk valfri sötning, en dadel, honung, kakao, kokossocker eller kardemumma). 

Skaka alla ingredienser i en flaska i ca 1 minut eller mixa dem i en bägare tills det liknar mjölk. Smaka av, använd mer eller mindre mandelsmör beroende på om du vill ha mjölken krämig eller tunnare. Kan förvaras i kyl 2-3 dagar. Skakas innan användning. 

Traditionell mandelmjölk 
1 del blötlagda mandlar 
3-4 delar vatten 
Nypa salt (lyxa till det och mixa mjölken med någon dadel & kardemumma eller lite vaniljpulver). 

Blötlägg mandlarna i kylen över natten, skölj noga och mixa med nytt vatten till önskad konsistens.
Sila mjölken genom ett filter/nötmjölkspåse eller en silduk. Massan (mandelpulpan) som blir över passar perfekt att använda till vegobiffar, raw-bollar eller i müslin. 

Det går att göra mjölk på massa olika nötter och fröer en tumregel brukar vara att man tar ca 1 del torkade nötter (gärna blötlagda & sköljda) och 3-4 delar vatten + ev. smaksättning, mixar allt i ca 2 minuter & silar. 

Hasselnötter, kokosflingor & skalade hampafrön behöver inte blötläggas utan mixas direkt, skalade hampafrön behöver varken blötläggas eller silas. Havregryn eller havremjöl också kan mixas direkt. 

lördag 11 juli 2015

Jinnedals kolatryfflar med choklad

Kolatryfflar med choklad (16 bitar ~30kacl/st) 
10-12 (100g) färska dadlar (märket fontana har en jättebra variant). 
4-5 msk (30g) kakao
1 msk (10-15g) kokosolja (ta inte för mycket, då kan konsistensen bli för oljig).
vaniljpulver & ev lite havssalt

Kärna ur dadlarna och lägg dem i en matberedare, mixa hastigt och tillsätt kakao, vaniljpulver, salt och kokosoljan. Mixa och kolla konsistensen, om dadlarna är väldigt färska räcker det med 1 tsk kokosolja, mixa tills smeten börjar bli glansig och klumpar ihop sig (går ganska fort). Konsistensen ska kännas som lera. 
Klicka ut smeten på ett halvt bakplåtspapper, platta ut, vik, och forma en jämn rektangel. 
Pudra gärna med kakao och vik ihop bakplåtspapperet runt tryffelkolan, låt kakan stelna i frysen minst 20 min och ta sedan ut och skär kakan i bitar. 
Förvaras i en burk i frysen eller kylen inslaget i sitt bakplåtspapper. 

fredag 10 juli 2015

Chiagelé

Chiagelé (perfekt att ha i kylen och lägga i smoothies, bäryughurt, chiasylt, eller till raw-gröt). 
1/2 dl chiafrön
2,5 dl vatten 
Mät upp chia och vatten i en burk, rör om minst två gånger, ställ i kylen. Är klar att använda efter några timmar och håller sig fint i kylen ca en vecka.

Pålägg (fria från gluten, ägg, socker & mejerivaror)

Kokossmör 
Mixa minst 300g kokosflingor (större mängd är lättare att mixa) tills det blir ett smör. Det tar en stund att mixa, skrapa ner från kanterna och mixa tills det blir ett smör. 
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara smöret i rumstemperatur. 
Använd som pålägg på mackan eller mixa egen kokosmjölk genom att mixa ca 1-2 matskedar kokossmör med 3-5 dl vatten. (Tips: Har man en kaffekvarn kan man mixa 1 dl kokosflingor till kokossmör på bara någon minut). 

Chiasylt
Mixa eller mosa ihop ca 2 dl valfria bär med ca 1msk chiafrön, någon (blötlagd) dadel katrinplommon, fikon eller valfri sötning. Ställ i kyl så att sylten stelnar. 
Två riktigt bra smakkombinationer är vaniljpulver, svarta vinbär, dadel och några katrinplommon eller (blötlagda) russin och svarta vinbär eller blåbär. 

Gyllene smör 
Blanda ihop lika delar valfri kallpressad olja & kallpressad kokosolja, tillsätt salt och förvara i en liten burk i kylen. Smöret stelnar i kylen och blir perfekt att bre på ett fröknäcke. 

Proteinrikt hampasmör 
Blanda ihop lika delar kallpressad olja/linfröolja, kallpressad eller smaklös kokosolja, hampaprotein eller hampafrön & lite salt. Förvara i en liten burk i kylen. Smöret stelnar i kylen och blir perfekt att bre på ett fröknäcke. 

Kolakräm 
Rör ihop lite kokosolja & ex linfröolja med macapulver, valfri sötning och gärna lite mandelsmör/nötsmör. Ställ i kyl för att stelna. 

Nötsmör & frösmör 
Välj bra kvalitet på nötter/fröer. 
Torka/ torrosta eller mixa nötterna direkt tills de släpper olja och bildar ett smör. Tillsätt ev lite sötning, salt och kallpressad kokos, raps eller linfröolja. 

Färskost på nötter & fröer 
Blötlägg nötter eller fröer, skölj noga & mixa helt slätt tillsammans med tex. citron, salt, lite vatten och örter. Ställ i kylen för att stelna. 

Torkning av örter


Skörda kryddorna när de är fria från fukt och dagg. Häng upp på tork i små knippen på en torr, luftig plats som är fri från solljus, gärna där luften cirkulerar. Låt dem torka ordentligt, dra av kryddbladen från kvistarna och förvara sedan i en glasburk eller papperspåse. 

lördag 4 juli 2015

Nyttiga blomkålsbröd/hamburgerbröd

Nyttiga blomkålsbröd/ hamburgerbröd (receptet ger ca 6 hela hamburgerbröd eller 14 "halvor"/frallor. 
1 st mindre blomkålshuvud (ca 400g buketter) 
2 st ägg
2 msk kokosmjöl
1,5 msk psylliumhusk/fiberhusk 
himalayasalt/örtsalt 
Sesamfrön att toppa överdelarna med

Mixa alla ingredienser i en matberedare så att blomkålen blir som ett ris. Låt smeten svälla par minuter. Bred ut 14 st mindre runda frallor på en bakplåtspappersklädd plåt (ca 1 cm tjocka). Toppa hälften med sesamfrön. 
Bröden blir bäst om de gräddas i ugnen på 175 grader i ca 20-30 minuter men det går även fint att steka dem som plättar i stekpanna.
Degen kan även användas till att att göra större pizzabottnar. 

14 st mejerifria, glutenfria blomkålsbröd (20 kacl/st 1,58g protein 0,9g kolhydrat och 0,85g fett /st) 
Totalt näringsinnehåll för hela degen utan sesamfrön: 280 kacl, 11,86g fett, 12,6g kolhydrat 22,25g protein. Två halvor (ett hamburgerbröd) med blomkål = 40kacl (ett friscobröd =226 kacl). 

Spiralized sötpotatis/butternutpumpa med mandelmarinad


Spiralized sötpotatis med mandelmarinad
1-2 st sötpotatisar (kan ersättas med några morötter eller butternut squash) 
2 msk mandelsmör (kan ersättas med nötsmör/jordnötssmör) 
chilliflakes eller 1/2-1 st hackad chili (finns färdighackad fryst chili att köpa) 
örtsalt/salt 
1 msk neutral olja (valfritt) 

Skala & spiraliza sötpotatisen. Lägg den i en påse, tillsätt ingridienserna till marinaden och massera in. Låt gärna vila i kylen någon timma innan servering. Perfekt tillbehör till sallad & kyckling eller valfria biffar. 

onsdag 1 juli 2015

Tre sorters glass med banan (gluten, ägg, mejeri & sockerfria).

Chokladig banan & jordnötsglass (2 portioner 120kacl/st spädd med kokosmjölk).
2 st mogna skivade frysta bananer (160-180g)
1 msk jordnötssmör/ nötsmör
1,5 msk kakao
2-4 msk vätska (mjölk,vatten, eller valfri grädde). 
Mixa och skrapa ner massan från kanterna, späd med lite vätska åt gången till önskad konsistens och servera direkt. 
Rosa jordgubb & bananglass (2 portioner à 75kacl /st eller 6st glassformar "Ikeas" 20-25 kacl/st
150g frysta jordgubbar 
1/2 fryst banan (50-70g) 
1,5 dl mandelmjölk (valfri mjölk el. kokosgrädde) 
1 msk agavesirap (kan ersättas med valfri sötning) 
lite vaniljpulver 
Frys in skivad banan platt i en plastpåse. Ta ev. upp jordgubbarna och bananen och låt dem tina i ett par minuter. Mixa sedan allt i en matberedare, tryck ner smeten ifrån kanterna och späd till önskad konsistens. Servera direkt eller frys in i 6 st glassformar, kyl tills smeten har stelnat ta ut och spola glassformarna i varmt vatten några sekunder så att glasspinnen lossnar ifrån formen. 

Gul banan & persikoglass (2 portioner 80kacl/st).
2 st mogna skivade frysta bananer (ca 160-180g) 
1 st ofryst persika (kan bytas mot mango). 
lite vaniljpulver + valfri sötning eller kanel
Mixa till en slät glass och servera direkt. Variera genom att tillsätta lite kokosmjölk eller riven kokos.