söndag 30 augusti 2015

Bästa kesoplättarna

Bästa kesoplättarna (receptet ger ca 10 st plättar) 
2 st stora eller 3 st mindre ägg
250-300g keso 
1,5 msk phsylliumhusk (lite mindre räcker om du använder finmald fiberhusk) 
2-3 msk mandelmjöl, kruskakli, boveteflingor eller hirsflingor (kan ersättas eller uteslutas) 
salt & vaniljpulver, saffran eller kardemumma (valfritt) 
kokosolja till stekning 
 
Mixa allt till en slät smet, låt smeten svälla lite. Klicka ut några plättar i en stekpanna, stek på medelvärme och vänd gärna plättarna några gånger för att få en bra yta. 
Servera plättarna varma eller kalla med tex. chiasylt, varma hallon, kanel, kokossmör eller valfria bär. 

torsdag 27 augusti 2015

Stekt blomkålsris

Stekt blomkålsris (2 portioner) 
1/2 blomkålshuvud (ca 400g)
en bit lök (purjo, salladslök).  
2- 3 st ägg 
salt/örtsalt 

Mixa blomkålen ett par sekunder tills den liknar ris, stek lök, blomkål och kryddor några minuter. Knäck i äggen och rör runt.

Variera och smaksätt med ex. 1/2-1 msk gul curry, gurkmeja, svartpeppar & chilli. 

Gul soppa med pumpa

Gul soppa med pumpa (4 portioner) 
1 st pumpa (500-600g butternutsquash) 
2 st morötter,  en liten sötpotatis och/eller en gul lök 
3-4 dl kokosmjölk (havregrädde) 
3-4 dl vatten/buljong 
1-2 st vitlöksklyftor (kan uteslutas) 
himalayasalt/örtsalt

variera och smaksätt soppan med tex. chilli, curry & gurkmeja eller ingefära, cayenne/chili & citron. 

Smaken blir bäst om man ugnsrostar grönsakerna tillsammans med hela vitlöksklyftor, salt och lite olja (ca 20-25 minuter 180-200 grader). 
Har man ont om tid kan man ångkoka eller sjuda grönsakerna i lite buljong/vatten. 
(ca 10-15 minuter eller tills dem är mjuka). 
Tillsätt kokosgrädde, smaka av med kryddorna och mixa soppan slät. 
Toppa gärna med pumpafrön & koriander eller hyvlad halloumi & lite kokoschips. 

måndag 24 augusti 2015

Quinoabiffar & bovetebiffar

Basrecept bovetebiffar (receptet ger 10 st medelstora biffar). 
1,5 dl okokt helt bovete (blir ca 5 dl kokt bovete el. 4 dl kokt quinoa). 
1-2 st (150-200g) riven morot (kan bytas mot sötpotatis, urkramad zucchini, bönor, kikärtor, rödbeta)
2 st ägg 
3- 4 msk smulade havregryn, sesamfrön, bovetemjöl eller nötmjöl
1 st shalottenlök/lök
1-2 tsk fiberhusk/phsylliumhusk 
100g fetaostost eller tex. halloumi (kan uteslutas eller ersättas)
1 st riven vitlöksklyfta 
1-2 krm sambal 
1 tsk örtsalt/salt
lite hackad gräslök eller basilika 

Koka bovetet enligt anvisning & tillsätt resterande ingredienser. Mixa eller mosa ihop smeten och låt den svälla en stund. Konsistensen ska kännas som en stabbig lite klistrig gröt. 
Klicka ut/forma biffar,  lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och baka biffarna i ugnen på 175-200 grader 30-35 minuter. Eller stek på medelvärme i en smord stekpanna tills biffarna får en krispig yta. 

Quinoabiffar med sötpotatis (receptet ger 10 st medelstora biffar) 
350g kokt quinoa (ca 4 dl kokt & 1,5 dl okokt) 
150g riven sötpotatis (ca 3 dl) (kan bytas mot morot)
2 st ägg 
3 msk sesamfrön 
1-2 tsk fiberhusk/phsylliumhusk 
1/2 tsk salt/örtsalt & peppar 
1-2 tsk mangocurrykrydda eller curry, gurkmeja, spiskummin och ev. 1 st riven vitlöksklyfta och/eller lite chilli/sambal oelek. 
När man gör vegobiffar kan man variera smaksättningen utefter vad som ska serveras till, tänk på att bovete kräver lite mer kryddor. 
Smeten kan varieras utefter vad man har hemma nästan allt funkar faktiskt. Tex. urkramad zucchini, solrosfrön, mixade linfrön, bönor, rester av ungsbakade rotfrukter mm, kolla bara konsistensen. 

Äggen kan ersättas med tex. mixade linfrön eller chiaägg (1 st chiaägg = 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som får svälla till en gelé). 

söndag 23 augusti 2015

Grönsaker med kokosmarinad

Grönsaker med kokosmarinad 
valfria blandade grönsaker ex. 
1 st gurka, 1 st zucchihi, 1 st fänkål, 1/2 purjolök 

Kokosmarinad 
1 dl kokoschips/kokosflingor 
1-2 msk vinäger/citron 
2  msk olja/olivolja
1 tsk spiskummin (gärna rostad/mortlad hel eller malen) 
mortlade fänkålsfrön (valfritt) 
1/2 tsk gurkmeja 
salt/örtsalt 

Hyvla/ skär eller spiraliza grönsakerna & blanda ihop dem med dressingen. Toppa med tex. kokoschips eller tranbär. Perfekt rätt på buffébordet eller som tillbehör till grillad kyckling. 

torsdag 20 augusti 2015

Sötpotatispuré

Sötpotatispuré 
1-2 st sötpotatisar 
2-3 st morötter (butternutpumpa eller mer sötpotatis) 
kokosmjölk/kokosgrädde eller nötmjölk
himalayasalt/örtsalt 
lite gurkmeja för att få en fin färg
vitlöksklyftor 
curry & chilli (kan uteslutas om man vill ha en neutralare puré) 

Ugnsrosta el. bräsera sötpotatisen i en stekpanna med lite olja och vitlök eller koka den försiktigt ca 15 minuter. 
Har man en stark blender blir det bäst om man tillsätter moroten rå, annars tillagar man tillsammans med sötpotatisen. 
Mixa allt helt slätt, späd med kokosmjölk eller nötmjölk till lagom konsistens & smaka av med kryddor och salt. 

Avokadosmör med basilika

Perfekt pålägg till knäckebröd, tillbehör på buffén eller dipsås till sallad. 

1 st stor avokado eller 2 st mindre.
ett knippe basilika (ca 3 msk fryst)
1 msk kallpressad olivolja/linfröolja 
2 msk valfria frön (hampafrön, solros, pumpa eller pinjenötter) (valfritt) 
Mixa/mosa ihop allt och smaka av med salt/örtsalt, peppar & gärna lite citron. 

onsdag 19 augusti 2015

Jinnedals lyxiga frölimpor

Två varianter på supergoda och lyxiga limpor som är fria från mjöl, ägg, raffinerat socker & mejerivaror. Basen kan varieras med olika gryn, frön och fibrer (man kan utesluta eller tillsätta kryddor & mer torkad frukt eller nötter). 

Jinnedals frölimpa (basrecept) 
4 dl havregryn/ valfria gryn (helst ej fiberhavregryn)
1,5 dl kruskakli (för glutenfritt välj fibrex eller mer gryn) 
1 dl pofiber
3 msk fiberhusk/phsylliumhusk 
4,5- 5 dl vatten 
1 tsk salt 

2,5- 3 dl blandade frön (linfrön, solroskärnor, sesam, pumpa) 
1 dl grovt hackade valnötter, hasselnötter/mandlar (kan ersättas eller ökas i mängd)
1 dl hackade dadlar, russin, torkad frukt (valfritt) 
1 msk kokosolja &/ eller 1 msk chiafrön (valfritt)

Blanda alla ingredienser noga och låt smeten svälla en stund (brödet kan gräddas efter 15 minuter men blir bäst om det får stå och svälla 1-2 timmar i rumstemperatur). 
Platta ut smeten med hjälp av fuktade händer i en bakplåtspappersklädd form. 
Gräddas först brödet på 175 grader i 30 minuter, lyft sedan ur brödet ur formen, ställ det på gallret och låt det gräddas i bakplåtspappret ytterligare 40-50 minuter. Anpassa värmen i ugnen så brödet får en krispig yta. 
Ta ut och låt svalna på galler. Kan förvaras vikt i sitt bakplåtspapper eller skivas upp och frysas in. 
Ett tips är att göra dubbel eller trippel sats och grädda fler limpor på samma gång. 

Mandel & dadellimpa (samma bas som frölimpan, utan nötter, pofiber & kruskakli).
5 dl havregryn eller valfria blandade gryn 
3 msk fiberhusk/phsylliumhusk
3,5- 4 dl vatten 
1 tsk salt

3 dl blandade frön (1dl linfrön, 1,5 solroskärnor, 1/2 dl sesam el pumpa) 
1/2- 1 dl mandlar (torkade el. blötlagda, skölj, blötlägg 8-12h i rumstemp, skölj igen.) 
5 st klippta dadlar 
1 msk kokosolja &/ eller 1 msk chiafrön (valfritt)

lördag 15 augusti 2015

Grön pesto

Grön raw-pesto 
3 msk hampafrön (eller solros, pumpafrön, pinjenötter). 
1/2- 1 kruka basilika (eller 3-4 msk fryst) 
1-2 msk olja (linfröolja/ olivolja) 
1/2 avokado, ett knippe grönkål, ekologisk morotsblast eller en bit zucchini. (valfritt) 
Mixa och smaksätt med örtsalt/salt, peppar och gärna en riven vitlöksklyfta. Späd med lite olja eller vatten för en tunnare konsistens. 

Saftiga & nyttiga muffins

Muffins med banan & blåbär (nyttigt fika eller mellanmål till barnen) 
2 st mindre bananer 
2 dl blåbär (kan bytas mot ex.hallon eller mango)
1,5 dl glutenfritt havremjöl (mixade havregryn eller mandelmjöl) 
1,5 msk kokosmjöl 
1 tsk bakpulver (eller lite mindre mängd bikarbonat) 
1 st ägg
1-2 msk sötning/honung/agavesirap (valfritt)  
1,5 tsk fiberhusk  
(ev lite vaniljpulver, någon matsked kokosolja/rapsolja eller mandelmjöl & 1 krm salt) 

Mixa allt utom blåbären till en slät smet. Smörj 7-8 st muffinsformar med lite kokosolja och lägg i bären. Klicka i smeten och rör om så att bären fördelar sig. Toppa med något kul och grädda muffinsen 15-20 minuter på 175-200grader. 

fredag 14 augusti 2015

Vetegräs

Vetegräs är lätt att odla inomhus. 
Det färdiga gräset innehåller bl.a. klorofyll och näringsämnen så som antioxidanter, vitaminer & enzymer som stöttar matsmältningen. 

Man kan köpa vetegräs som pulver eller odla eget som man sen pressar eller torkar. 

SÅHÄR ODLAS VETEGRÄS 
Blötlägg 24 h 
Skölj häll på nytt vatten låt stå ytterligare 24h 
När man ser en liten grodd är det dags att plantera. Sprid då ut 2-3 cm jord på en bricka & strö över de groddade vetekornen. 
Spraya och täck över med en tidning eller ett lock och låt dem gro i mörker i ca 2 dygn. 
Släpp in ljus, vattna och låt gräset växa upp. Efter 8-10 dagar är vetegräset 10-15 cm högt och perfekt att skörda. 
Klipp gräset vid roten så får det kraft till återväxt. 
Skördat vetegräs håller ca 1 vecka i kylen. 

Sallad med mycket protein

Belugasallad (hoppa köttet och ät en riktig supersallad med mycket protein).
4 portioner kokta belugalinser (ca. 2,5 dl okokta) 
Mågra matskedar marinad gjord på lite olivolja/olja, salt, vitlök, citron & basilika eller persillja.

Blanda belugalinserna med marinad & tillsätt tex: 
1. Brysselkål, groddar, sockerärtor, picklad lök & nöthummus eller guacamole. 
2. Fetaost, spenat, salladslök, tomat, broccoli & oliver. 
3. Kokosslungad purjolök & rödbetor, grönkål, chévreost, balsamico & pinjenötter.

tisdag 11 augusti 2015

Avokadoyoghurt

Avokadoyoggi 
1 st avokado 
1,5 dl nötmjölk eller vatten 
vaniljpulver, 1-2 dadlar eller valfri sötning (valfritt) 

Mixa avokadon till önskad konsistens, mängden vätska är anpassad till en medelstor avokado. 
Servera med valfria bär, granola, nötter eller frön. 

Sushi utan ris

Sushi utan ris 
5 st noriblad ger ca 35-40 bitar servera gärna sushin med misosoppa och valfri sushisoja (ex. nama shoyu eller tamarisoja, tamarin är ganska stark men den kan blandas med lite vatten). 
Riset ersätts med  blomkålsris, palsternacksris eller nötröra. 
Fyllningen kan varieras med ex. avokado, morot, purjolök, gurka, lax osv. 

Palsternacksris
några palsternackor 
1 msk linfröolja/kokosolja eller olivolja
örtsalt/salt 
1 tsk risvinäger eller lite malen ingefära och gurkmeja (valfritt) 
Skala, dela och mixa palsternackorna några sekunder tillsammans med olja, salt och eventuell smaksättning. Konsistensen ska se ut som ris eller couscous. 

Bommkålsris 
1 st blomkålshuvud
lite kokosolja/olivolja 
citron, salt, gurkmeja 
Marinera gärna blomkålen med olja, salt och citron ett par timmar eller över natten för att få den mer lättsmält och mildare i smaken. 
Mixa allt hastigt med gurkmeja tills det liknar ett gult ris. 

Tillbehör: 
(vill man inte köpa färdigt och har lite extra tid kan man enkelt göra egen wasabi & inlagd ingefära)

Pepparrots-wasabi
mosa ihop en bit finriven pepparrot med 1-2 tsk dijonsenap tills det liknar en wasabipasta.

Inlagd ingefära 
1,5 dl tunt skivad ingefära 
4 msk Risvinäger 
2 msk vatten 
2 tsk sötning (agavesirap, kokossocker) 
2 tsk Salt till urvattning + salt i marinaden 
Vattna ur ingefäran minst 30 minuter, skölj den och torka den med hushållspapper. 
Lägg ingefäran i en burk, tillsätt vinäger, vatten, salt och sötning, marinera minst 15 minuter. 

Krämig avokadowasabi
1-2 st avokado
5 cm purjolök/salladslök (valfritt) 
1-2 msk pepparrots-wasabi (eller lite wasabipulver) 
3-4 msk vatten 
örtsalt/salt
Mixa allt till en slät kräm. 

Välj fyllningar, lägg sushiarken med den glansiga sidan neråt, lägg ett tunt lager "ris" på 2/3 eller hälften av arken. 
Lägg på lax, avokado eller grönsakerna mot mitten av arket, ta lite vatten längst upp på långsidan så att det fäster och rulla ihop med hjälp av kökshandduk eller sushimatta.
Lägg rullarna en liten stund i kylen. 
Ta ut och skär rullarna i bitar, servera med soja, wasabisås & inlagd ingefära. 


Raw-Sushi med mandel eller nötröra

Mandelröra
1/2 blomkålshuvud eller några palsternackor
2 msk mandelmjöl el. kokosgrädde
2 msk mandelsmör 
1/2 hackad chilli/ chiliflakes (eller 1 tsk fryst hackad chilli) 
salt
Mixa allt till en röra som ser ut lite som couscous, tillsätt ev. 1-2 st dadlar för att få en god sötma i röran. Fyll sushirullarna med mandelröran och tex. avokado eller grönsaksstavar. Servera med ovanstående tillbehör. 

Nötröra 
2-4 st palsternackor eller ett 1/2 blomkålshuvud ca 250-300g
1 dl nötter eller frön (ex. cashew, mandel, paranöt, pumpafrön, solroskärnor, sesamfrön) 

Välj att ha nötröran neutral eller smaksätt med: 
1 msk olivolja, gurkmeja, örtsalt & vitlök eller pepparrot/wasabi, tamari, chilli, lime & salt 

Blötlägg gärna nötterna i förväg (8-12 h). 
Mixa blomkål eller palsternacka, lyft ur och mixa nötterna, ha i blomkålen eller palsternackan igen, tillsätt smaksättningen och mixa lite till. Fyll sushirullarna med nötröra, avokado & grönsaksstavar. 
Servera med ovanstående ingefära, soya & wasabi. 

måndag 10 augusti 2015

Bönburgare

Vegetariska burgare som kan stekas eller grillas (6-8 st burgare) 
Basrecept: 
1 paket svarta ekologiska bönor
1 dl mandelmjöl eller 3 msk pofiber & 3 msk mandelmjöl
1 st ägg (kan ersättas med fiberhusk eller chiaägg) 
2 st gula lökar (eller några salladslökar) 
1-2 st rivna vitlöksklyftor (gärna stekta/karamelliserade tillsammans med löken) 
örtsalt/ himalayasalt
1-2 msk tamarisoja eller lite chili (valfritt) 

Variera med:
2-4 dl kokt hirs (istället för ägg) 
2-4 dl rivna stekta championer (valfritt) 

Skiva löken i båtar och stek den tills den blir riktigt mjuk och karamelliserad eller använd hackad salladslök om du vill spara tid och mixa allt direkt. 

Skölj bönorna noga och låt dem rinna av. Mixa eller mosa ihop allt till en färs & låt svälla 10 minuter.  Stek eller grilla burgarna tills de får en bra yta. 

Servera burgarna tillsammans med valfria bröd, raw ketchup, salladsblad/kålblad, ost, grönsaker, saltgurka och någon god röra. 

Variera eller byt ut bönorna mot beluga eller svarta linser. För allra bästa smak stek/karamellisera den gula löken & vitlöken tillsammans med några dl rivna championer och mixa sedan allt till en färs. 


torsdag 6 augusti 2015

Kålcouscous

Kålcouscous (4 portioner)
1/2 blomkålshuvud 
en klyfta vitkål/spetskål 
några skivade championer (valfritt)
1/2 riven zucchini (valfritt)
1-2 st rivna vitlöksklyftor
1 st valfri lök (salladslök/ rödlök/ purjo)
örtsalt
ca 2-3 tsk curry eller mango/currykrydda
1/2- 1 tsk gurkmeja, lite hackad chilli, sambal oelek eller chilliflakes, anpassa kryddningen utefter smak. 

Skiva svamp & lök tunt. Mixa eller riv vitlök, lök, kål & blomkål tills konsistensen liknar couscous. Hetta upp kryddorna i lite kokosolja/ghee, tillsätt svamp och lök och fräs ett par minuter. Häll i kålblandningen rör runt noga och stek hastigt så att kålen blir lite mjuk. 
Toppa med sesamfrön, pumpafrön, hackade mandlar eller russin. Servera med valfria biffar, grönsaker & sås eller gör wraps i salladsblad med valfri färs, sås & grönsaker. 

tisdag 4 augusti 2015

Zucchinipastasallad

1-2 st zucchini
blandade valfria grönsaker och ev. ost, oliver & soltorkade tomater. 

Marinad till 1 st zucchini
2 msk olja
1-2 msk citronjuice + zest
2 msk hackad mynta
lite chili & salt 

Spiraliza eller hyvla zucchinin och blanda den med marinaden. Tillsätt oliver, valfria grönsaker, sallad, eller soltorkade tomater & fetaost (chevré/halloumi). Toppa med mer citron & hackad mynta. 

lördag 1 augusti 2015

Fruktremmar

Jordgubbsremmar
5 dl jordgubbar (helst färska, ca 300g) 
2-3 tsk chiafrön 
2-3 tsk sötning 
Mixa allt till en slät smoothiesmet, låt stå några minuter. Bred ut smeten på ett teflex/nonstick bakplåtspapper och torka i torkugn eller vanlig ugn på låg värme. Klipp fruktläder i remsor. 

Persikoremmar 
4 st mogna persikor eller nektariner (ca 300g) 
2-3 tsk chiafrön 
2-3 tsk sötning (agavesirap/yaconsirap)