torsdag 29 oktober 2015

Jinnedals quinoabiffar

Pumpabiffar (4 portioner, 10-12 st biffar) 
350g kokt quinoa (ca 4 dl kokt & 1,5 dl okokt) linser eller liknande går också bra. 
150-200g riven eller mixad pumpa (ca 3 dl butternutpumpa, kan ersättas med morot eller sötpotatis)
2 st ägg 
3 msk sesamfrön & 1 msk kokosmjöl (kan bytas mot 3 msk smulade havregryn, nötmjöl mixade linfrön eller bovetemjöl) 
1,5 tsk fiberhusk (kan uteslutas när man väljer bovetemjöl) 
1/2 tsk salt/örtsalt
1 st riven vitlöksklyfta
kokosolja till stekning 

Exempel på smaksättning: 
-100g fetaost, 2-3 tsk timjan (basilika), vitlök & lite citron. 
-Curry, gurkmeja & chili (och gärna lite mangokyssykrydda) 

Koka quinoan enligt anvisning och låt den svalna något. 
Riv pumpan och blanda noga ihop alla ingredienser + smaksättning till en smet. Låt smeten svälla minst 10 minuter & tillsätt sedan quinoan. 
Variera och mixa smeten hastigt för en krämig konsistens. 
Forma/klicka ut biffar i smord stekpanna och stek på medelvärme eller lägg på bakplåtspapper och baka i ugnen på ca 200 grader 30-35 minuter. Biffarna är klara när de har fått en fin lite krispig yta. 

2 st vanliga ägg kan ersättas med 2 st chiaägg (ett chiaägg = 1 msk chia + 3 msk vatten). 
Servera biffarna på buffén med en sallad, som tillbehör eller som en vegoburgare. 

Kardemummaknäcke

(bilden visar dubbel sats lite tjockare knäcke). 

Kardemummaknäcke 

1/2 dl mixade flingor/gryn (havregryn/boveteflingor) 

2 msk kokosmjöl 

1/2 dl ljusa phsylliumfrön/ linfrön 

1 -1,5 dl frön (vi brukar ta 1/2 dl sesamfrön, 1/2 dl pumpafrön) 

2 dl vatten 

1 tsk kardemumma & 1 krm vaniljpulver

salt 


Mixa eller mortla grynen ihop med kokosmjöl, linfrön och kryddor till ett mjöl. Tillsätt valfria frön, kryddor och vatten. Låt helst degen stå och svällaågon timma. 

För att få ett tunt knäcke är det lättast att breda ut det mellan två vaxade bakplåtspapper. 


Torka knäcket i torkugn eller grädda i vanlig ugn på 150-170 grader ca 45-50 min eller tills knäcket känns helt torrt (ta ev. ut och vänd efter 20 min). 

Bryt knäcket i bitar lagom, låta det svalna på ett galler & förvara sedan i en plåtburk. 

onsdag 28 oktober 2015

Favorit i repris, supergod pumpasås

Pumpasås (supergod sås som passar perfekt till kyckling, burgare eller sallad). 
1- 1,5 dl kokt butternutpumpa eller pumpapure
1- 1,5 dl mango 
1/2- 0,75 dl kokosgrädde 

Skala och dela pumpan i mindre bitar. Koka ca 10-15min och låt den svalna (pumpan kan kokas i förväg och frysas in).
Mixa allt och smaksätt med lite gurkmeja, ca 1-2 tsk curry, hackad chilli/chiliflakes och salt (eller mangokyssykrydda). Toppa med kokoschips och pumpafrön. 

Tips för att göra vegopuckar & veganbiffar

Tips för att göra vegetariska biffar, falafel eller vegopuckar! 
Att göra vegetariska biffar av olika slag är superenkelt, man kan i princip blanda lite av vad som finns hemma. 

1. Välj ca 3-4 dl av en eller flera ingredienser som ger protein: 
Linser, kikärtor, quinoa, bovete, nötter/frön eller liknande.

2. Tillsätt kryddor & lök eller tex. rivna grönsaker, ost eller mosade ugnsrostade grönsaker.

3. Något som binder ihop smeten tex. någon matsked chiafrön, krossade linfrön, 1 ägg, 1/2 dl havremjöl eller någon tesked fiberhusk. 

Låt smeten stå en stund, se till att konsistensen är tjock och inte vattnig. Forma till små biffar och stek dem i kokosolja i en stekpanna eller baka dem i ugnen på (ca 200 grader 20 minuter). 

lördag 10 oktober 2015

Snabb sallad med rödbetor & getost

Snabb sallad med rödbetor & chévre (4 portioner)
rödbetor (kokta, stekta, ångade, eller ugnsrostade).
getost/chévreost (kan även bytas mot fetaost) 
balsamvinäger/ balsamico
salt & (peppar)
salladslök, purjo eller schalottenlök (kan stekas tillsammans med rödbetorna).
valfri topping

Skala och skiva rödbetorna med en mandolin. Koka dem eller sprid ut dem i en stor wok eller stekpanna, tillsätt några matskedar vatten och stek/woka på medelhög värme tills vattnet ångar bort och rödbetorna har lagom tuggmotstånd.
Lägg upp allt på ett fat och toppa med salt, (peppar), balsamvinäger & pumpakärnor eller pinjenötter. 

Om salladen ska serveras som en hel rätt kan man addera valfria grönsaker & stekt kalkonbacon, serranoskinka, kyckling, knaperstekt bacon eller färska fikon. 

Jinnedals fröbröd

(Bilden visar en dubbel sats på ett helt bakplåtspapper) 
Ett supergott och mättande bröd som är fritt från, gluten, ägg, nötter & mejerivaror, receptet ger 16 bitar ca 85kcal/st. 

Jinnedals fröbröd 
2 msk phsylliumhusk eller fiberhusk 
2,5 dl vatten 

1 dl okokt bovetekross 60g (ska kokas & sköljas noga) 
1/2 dl hirsflingor (kan ersättas med liknande flingor/gryn)
3-3,5 dl valfria frön (1 dl linfrön, 0,75 dl solros, sesam & pumpafrön (gör man dubbel sats räcker det att ta ca 6 dl frön)
1-2 tsk kanel
1 tsk salt
1 dl hackade russin, fikon, dadlar eller aprikoser (valfritt, kan uteslutas)

Låt vatten och fiberhusk svälla till en gelé (minst 10 minuter). Koka upp bovetekross (krossat bovete), häll av i en finmaskig sil och skölj noga bort slemmet som bildats, låt rinna av och blanda sedan ihop med resterande ingredienser.  
Bovetekrosset kan bytas mot boveteflingor, havregryn eller liknande men då behöver man tillsätta mer vätska i degen (ca. 1,5 dl). 
Degen ska bli lite geléaktig och vara lätt att breda ut på bakplåtspappret med hjälp av en slickepott (tänk "tjockt knäckebröd"). 

Grädda i ca 35 minuter på 180 grader tills brödet har fått en fin yta och lossnar lätt ifrån bakplåtspappret (dubbel sats behöver gräddas ca 45 minuter). 
Låt brödet svalna något, vänd det upp och ner för att ta bort bakplåtspappret. Klipp eller skär brödet i bitar. Kan förvaras i kylskåpet upp till en vecka eller frysas in. Supergott att rosta! 

fredag 9 oktober 2015

Favorit i repris

Spiralized sötpotatis, morot eller butternutpumpa med mandelmarinad
1-2 st sötpotatisar (kan ersättas eller blandas med morot eller butternut squash) 
2 msk mandelsmör (kan ersättas med nötsmör/jordnötssmör) 
chilliflakes eller 1/2-1 st hackad chili (finns färdighackad fryst chili att köpa) 
örtsalt/salt 

Skala & spiraliza sötpotatisen. Lägg den i en påse, tillsätt ingridienserna till marinaden och massera in. Låt gärna vila i kylen någon timma innan servering. Perfekt tillbehör till sallad & kyckling eller valfria biffar. 

torsdag 8 oktober 2015

Hummus

2-3 dl kokta kalla linser, kikärtor eller tex. vita bönor 
2 msk tahini eller 1/2 -1 dl soltorkade tomater
1 st riven vitlöksklyfta

Förbered och koka linser eller köp färdigkokta kikärtor, röda linser eller vita bönor.
Mixa allt till en krämig hummus, smaksätt med soltorkade tomater eller tahini och smaka av med olivolja, salt, citron (vinäger). 
Perfekt tillbehör till sallad, grillat eller på buffén. 
Variera tahinin eller tomaterna med ex. 1/2 dl persillja eller lite curry & kummin. 

Kokt hel kronärtskocka

Kokt kronärtskocka (otroligt god att ha som förrätt eller på en buffé) 
färska kronärtskockor 
vatten
salt/örtsalt (kan varieras med, vitlök, citron, lagerblad osv.) 

Skölj, skär eller bryt av stammen, slå skockan i bänken så att den öppnas något. Vill man kan man rensa skära bort taggar och delar av bladen, marinera i citron, ugnsbaka eller grilla men det enklaste är att bara koka den som den är i saltat vatten. 
Lägg kronärtskockan i en kastrull, salta, häll på vatten och sätt på ett lock på grytan. Koka upp och låt gå på spisen ca 40-50 minuter tills man lätt kan dra av bladen.  
Häll av vattnet och låt kronärtskockan ånga av. Servera tillsammans med persilljeoljan,
ät den nedersta köttiga delen på varje blad, (de llila bladen har inte så mycket kött och smakar lite mindre så de kan skrapas bort). När man kommer till mitten skär man bort skägget ("håren") och äter upp kronärtskockans goda botten.

Persilljeolja 
rivna vitlöksklyftor
himalayasalt/örtsalt
citronsaft
olivolja (kan ersättas med smör eller smaklös kokosolja) 
hackad persilja 
Blanda ihop allt, späd ev. med lite vatten för tunnare konsistens. 

lördag 3 oktober 2015

Kanelbullens dag imorgon!

(Bullarna på bilden är gjorda med glutenfritt havremjöl, mandelmjölk, sötade med honung/agavesirap & fyllda med päronkräm) 

Snabba muffinsbullar med fyllning 
(nyttig variant på kanelbullar där man slipper kavla, rulla, pensla och kladda med oljade bakplåtspapper) 
Deg (kanelbullsdeg, receptet ger 15st) 
4 st ägg 
1,5 dl mandelmjöl eller havremjöl (=mixade havregryn)
1/2 kokosmjöl 
1 dl valfri mjölk eller grädde (mandelmjölk)
2 msk sötning (kokossocker, stevia, honung, sirap) 
2,5 msk fiberhusk (2,5-3 msk av risentas phsylliumhusk). 
1-2 tsk bakpulver 
1,5 tsk kardemumma (gärna hel & mortlad) 

Fyllning (äpple eller päronkräm) 
2 st skalade päron eller äpplen (kan bytas ut mot dadlar, smör eller kokosolja) 
1 msk kanel
2 msk sötning (honung/agavesirap eller 4-6 st dadlar) 
vaniljpulver och gärna lite kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader, vispa ägg och sötning ett par minuter tills det blir riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem och mjölken i äggsmeten. 
Låt degen svälla ca 10 minuter. 
Mixa under tiden fyllningen, smaka av med sötning och kryddor. 
Klicka ut degen i muffinsformar, tryck ner & sprid ut en klick av fyllningen lite slarvigt i varje muffins och toppa med mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills muffinsen har fått fin färg. 

Kanelbullebollar

Kanelbullebollar 
10-12 st dadlar 
2 dl mandlar/nötter, havremjöl eller mandelmjöl
1 msk mandelsmör eller 1 tsk kokosolja
2 krm vaniljpulver 
1 tsk kardemumma (gärna mortlad) 
1 tsk kanel 

Mixa allt till en formbar massa, rulla bollar och pudra med kanel eller rulla i hackade nötter. 

fredag 2 oktober 2015

Ljummen sallad med rotselleri

Ljummen sallad med rotselleri 
1 st rotselleri (kan varieras med ex. palsternacka, sötpotatis eller kålrot) 
2 dl quinoa eller valfria linser (puylinser, gröna, svarta eller belugalinser) 
1/2- 1 dl hasselnötter, pumpafrön eller mandlar 
några nävar spenat eller 2-3 msk finhackad rosmarin, mynta eller basilika 

Dressing (kan uteslutas) 
2-3 msk kallpressad raps, linfrö eller olivolja
2 msk rödvinsvinäger/ äppelcidervinäger/ citron
1/2 dl hackade örter (ex. mynta, persillja eller basilika)
1-2 tsk senap (valfritt) 
salt/peppar 

Koka 2 dl linser eller quinoa enligt anvisning eller använd en större mängd färdigkokta linser eller bönor. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar, mixa hastigt till risliknande konsistens och stek rotselleririset 5-10 minuter i en wokpanna. 
Rör ihop dressingen, hacka och rosta gärna nötterna i en torr stekpanna. 
Blanda allt, vänd ner spenaten på slutet eller toppa med hackade örter och servera salladen ljummen. 

Har man ingen mixer kan man dela rotsellerin i mindre bitar och ångkoka eller koka den i lättsaltat vatten. 
Linserna kan bytas mot valfria grönsaker, bovete eller quinoa. 
Gör salladen till en hel rätt genom att toppa med hyvlad halloumi, tofu eller annat valfritt protein. 

Raw cheesecake med mango

Botten
Här kan man mixa lite vad man gillar (gryn, nötter, frön, kokos & torkad frukt. Mixa ingredienserna lite slarvigt eller slätare , sen är det bara att "bröa" en form med kokos och trycka ut botten ovanpå. 
Till mangofyllningen brukar vi göra en botten på ca. 2 dl valfria nötter eller frön ex. valnötter & pumpafrön. 1 dl kokosflingor eller kokoschips, ca 1,5 dl fikon, russin eller 8-10 st dadlar, 1 msk kokosolja eller mandelsmör & tex. 1 tsk kardemumma eller vaniljpulver. 

Fyllning med mango & lime (receptet ger en mindre pajform eller några portions/muffinsformar) 
250g helst tinad eller färsk mango (kan bytas mot annan frukt) 
1 burk kokosmjölk (OBS. bara det feta lagret) 
2-3 msk valfri sötning (honung, valfri sirap eller några dadlar) 
2 krm vaniljpulver
4 msk lime  
2 krm gurkmeja
2-3 msk smält kokosolja (rörs i sist) 

Mixa allt till en jämn och fin smet, konsistensen blir bäst om ingredienserna är rumstempurerede så att kokosoljan inte ska bildar klumpar.
Bred ut smeten jämnt över botten och ställ kakan i frysen för att stelna. 
Ta ut cheesecaken ca 40 minuter i rumstemperatur, eller några timmar i kyl innan servering. 
Variera och använd blötlagda cashewnötter i fyllningen. 
Mango utan nötter! Här är botten är gjord på 1 dl kokos, 1-2 dl solrosfrön/pumpafrön, 1 tsk kardemumma & 5-6 st dadlar. 

Raw kärleksmums

Raw kärleksmums (receptet ger 8-10 st muffinsformar eller en brödform) 
Botten 
2 dl solrosfrön eller nötter (cashew eller 1 dl valnötter & 1 dl mandlar) 
1,5 dl kokosflingor 
12-15 st dadlar (ca 150g) 
1/2 msk kokosolja (valfritt) 
3 msk kakao 
en liten nypa salt

Mixa allt till en formbar massa. Tryck ut massan i en springform/brödform eller i mindre muffinsformar. 

Frosting alt 1.
1 st avokado 
1,5 msk kokosolja
2 msk agavesirap/honung eller några dadlar & kokossocker
3 msk kakao 
2 krm vaniljpulver 

Mixa allt noga till en slät kräm, bred ut smeten över chokladbotten & toppa med kokosflingor. Förvara i kyl eller frys. 

Frosting alt 2.
Smält kokosolja, valfri sötning, kakao och en liten nypa salt. 
Rör ihop allt noga, häll över botten, toppa med lite kokos och låt kakan stelna en stund i kyl eller frys.