måndag 28 december 2015

Vaniljpicklade polkabetor

Vaniljpicklade rödbetor
2-3 st rödbetor 
1/2 dl ättika 
2 msk valfri sötning (kokossocker, sirap) 
2,5 msk vatten 
1 krm vaniljpulver eller vaniljstång 
salt 

Koka upp en lag med ättika, socker, salt, vanilj & vatten. Tillsätt supertunt skivade rödbetor, låt svalna och lägg över allt i en burk. Förvaras i kyl. 

Tips: 
Variera och gör samma princip med tex. rabarber. 

söndag 27 december 2015

Små rödbetsplättar med chévreost & dadelsirap

Rödbetsplättar med chévreost, valnöt & dadelsirap 
3-4 st medelstora rödbetor 
1-2 st morötter 
1 st rödlök 
2 st ägg 
1-2 tsk phsylliumhusk/ fiberhusk 
1 tsk örtsalt/salt 

Riv rödbetorna och löken grovt eller fint. Tillsätt resterande ingredienser och låt smeten stå i 5-10 minuter. Ta en rund pepparkaksform och klicka ut biffar på en bakplåtspappersklädd plåt. Tillaga biffarna på 175 grader ca 20 minuter i ugnen eller stek dem i en stekpanna. 

Servera biffarna kalla med en klick chévrekräm och toppa med dadelsirap & en valnöt. 

För att göra en matigare lite större biff kan man tillsätta: quinoa, kikärtor eller 3-4 msk havremjöl, krossade linfrön, solrosfrön eller kikärtsmjöl. Äggen kan ersättas med chiaägg (1 chiaägg =1 msk chia+ 3 msk vatten som får svälla till en gelé)
Eller gör dem som ett varmt tillbehör. Lägg en skiva chévreost på varje, sätt in i ugnen 5 minuter och toppa med tex. pinjenötter & honung. 

Rödbetsplättar med vaniljpicklade polkabetor!

måndag 21 december 2015

Tips till att göra de bästa mejerifria såserna!

Raw såser & mejerifria röror är otroligt goda och går att variera i massor. 
Med lite fantasi är det enkelt att byta ut alla färdigköpta såser med tillsatser eller gräddfil, créme fraiche och ketchup mot nyttiga alternativ. Alla såser är givetvis utan tillsatser, glutenfria, sockerfria, mejerifria & äggfria. 

Tips på smaker: 
Mandelsås (rör ihop lite mandelsmör med chili/chiliflakes, salt & kokosgrädde).
Nöthummus (mixa lite frön/nötter med zucchini, vitlök, tahini eller spiskummin).
Avokadoröror & såser (blanda ex. avokado, citron, vatten & olja).
Dadelvinägrett (mixa eller rör ihop några dadlar el. dadelsirap med vinäger, senap, olja & salt (variera och tillsätt ingefära, chili, en nypa kanel & hackad koriander). 
Pumpasmör (mixa pumpafrön, blanda med lite kallpressad olja & salt). 
Guacamole (mosa ihop avokado, lime, chili, salt & koriander).
Pumpasås (mixa/mosa ihop tillagad pumpa/pumpapure  med kokosgrädde, curry & gurkmeja).
Sötpotatisdip (ungsbakad/ångkokt sötpotatis, vitlök & salt eller curry/mangocurry). 
Tahinisåser (här finns massa varianter ex. vispa ihop tahini, vatten, citron, vitlök).
Tamarisåser (tamarisoja, chili, olja eller tamari, ingefära & olja eller vatten).
Ketchup (mixa, soltorkad tomat och vanlig tomat med någon dadel, citron & äppelcidervinäger).
Pesto (mixa mycket basilika ihop med valfria frön, zucchini, vitlök, olja & salt).
Olivtapenad (mixa oliver med, lite olja och vitlök eller färska örter). 
Pumpsparmesan (mixa pumpafrön till ett mjöl, blanda med kryddor eller näringsjäst).
Hummus (kikärtor, citron, tahini, olivolja, salt, spiskummin eller curry).
Avokadohummus (mixa kikärtor med avokado, citron, salt & lite olja eller valfria kryddor). 
Ärthummus (mixa ärtor med citron, vitlök, salt & lite kallpressad olivolja).


En favorit hos oss är olika sorters raw majonäs, raw grädde, créme fraiche & raw färskostar. Man utgår ifrån nötter och eller frön (gärna blötlagda) och mixar dem ihop med vätska och smaksättning till en lagom krämig konsistens. 

Tänk i nya banor och gör mejerifria såser, mycket godare, nyttigare och tom. nästan alltid billigare än att köpa gräddfil/matyoghurt eller färdiga såser! 

Hemgjord senap

Hemlagad senap 
1-1,5 dl blötlagda senapsfrön (ca 25-35 g torra) 
1 msk olja (ex. linfröolja) 
2 msk valfri sötning 
1-1,5 msk äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 krm gurkmeja 
1/2-1 tsk örtsalt och ev en nypa cayennepeppar 

Slå några deciliter kokande vatten över senapsfröna och låt dem stå och dra i 2 timmar. Häll av vattnet och mixa senapsfröna med resterande ingredienser. 

Julig grönkålssallad

Julig grönkålssallad
300-500g grönkål (eller en blandning av grönkål och mixad sallad) 
granatäppelkärnor 
råstekt brysselkål, apelsin eller äpple
valnötter eller mandlar 

Dressing: 
Massera in kålen i någon matsked olivolja, lite dijonsenap eller citronsaft & örtsalt eller himalayasalt. 

Lägg upp allt på ett stort fat, servera som rätt på buffén eller gör salladen till ett matigare tillbehör genom att tillsätta tex. getost, fetaost eller avokado. 

Vill man ha grönkålen lite ljummen och mer lättsmält kan man antingen lägga den i ett durkslag, hälla över en liter kokande vatten och spola den i kallt. Eller så kan man steka den hastigt i en het panna. 

Rödbetssallad

Snabb hemgjord rödbetssallad 
400g rödbetor (ca 4 st större eller 6 st mindre rödbetor) 
1,5 tsk dijonsenap
2 dl valfri yoghurt/kvarg créme fraiche eller liknande
2 tsk riven pepparrot 
1/2 dl hackad inlagd gurka eller finhackad purjolök


Köp förkokta rödbetor eller koka dem själv. Rödbetorna kokas bäst med skalet på, precis som de är, i osaltat vatten tills de är hyfsat mjuka (det tar 20-30 minuter för mindre och ca 40-50 för större). 
Låt rödbetorna svalna i vattnet eller spola dem i lite rinnande vatten. 
För att skala rödbetorna tar man  bara lite hushållspapper och gnider av skalet. 

Blanda ihop kvarg, dijon, pepparrot och örtsalt i en skål eller burk. Tärna rödbetor och gurka i små kuber och tillsätt dem i kvargblandningen. Hållbarhet ca 5 dagar i kyl. 

söndag 20 december 2015

Råstekt brysselkål

Råstekt brysselkål 
400-500g brysselkål (färsk eller fryst) 
1-2 msk kokosolja 
1-2 msk honung, dadelsirap eller liknande sötning 
lite vatten, örtsalt  
1/2 dl hackade hasselnötter (mandel/valnöt) 

Toppa med tex. tranbär, gojibär, getost, fetaost eller hackad persillja. 

Halvera brysselkålen och fräs den i kokosoljan någon minut, tillsätt örtsalt/himalayasalt och lite vatten. Sänk värmen och fortsätt steka ca 5-8 minuter tills vattnet dunstat och kålen fått lite yta och blivit lagom mjuk (väljer man fryst bryssel kan man låta den tina lite först eller steka den på låg värme en extra stund).

Avsluta med att blanda ner honung och nötter. Servera kålen som den är eller lägg upp allt på ett fat och strö över valfri topping. 

torsdag 17 december 2015

Grilljerad kålrot

Grilljerad kålrot (perfekt alternativ till julskinkan) "kålrot + kanel är en riktig höjdare" 

Välj en stor eller flera mindre kålrötter

Grilljering: 
1,5 msk kokosmjöl 
1,5-2 msk senap 
1 msk honung 
1 krm kanel 
örtsalt/himalayasalt 
riven muskot (kan uteslutas men ger riktigt bra smak) 

Skala och dela kålroten i två delar om den är stor. Koka kålroten i ett spad med julkryddor (ex. 1 kanelstång, 2-3 st lagerblad & några nejlikor. 
Koka tills den är lagom mjuk (ca 50-70 minuter) konsistensen ska vara lite fastare än potatis.
Ta upp kålroten och lägg den i en ungsform och ställ in i ugnen medans du blandar ihop grilljeringen. Ta ut och skär ett rutnät på kålroten och pensla på ett lagom tjockt lager av grilljeringen och grilljera på 200 grader i ca 15 minuter. 

Vill man kan man även baka kålroten i ugnen på 175 grader i ca 1h- 1h 15 minuter och ta ut och pensla på griljeringen när det är 15 minuter kvar. 
Låt kålroten svalna, lägg upp den på ett fat med grönkål och servera som en vegetarisk julskinka. 

Grönkålskrisp med chévreost

Grönkålskrisp med chevré (10-12 st bitar) 
några grönkålsblad (eller svartkålsblad) 
200g ghévreost/getost 
honung & pinjenötter eller balsamico, kapris & valnötter 

Skär osten i centimeterstora bitar. Skölj grönkålen, riv och vik runda bitar, lägg de, på en plåt eller i ben ugnsform. Placera en ostbit på varje grönkålsring, toppa med honung, salt & pinjenötter. 
Sätt in i ugnen i ca 5-10 minuter på 200 grader tills osten har smält och grönkålen blivit krispig. 
Variera och toppa med valnötter, kapris & balsamvinäger. 

tisdag 15 december 2015

Detoxdrink

Detoxdrink (ger 1 glas eller några shotglas)
en bit riven ingefära (ca 3 cm) 
vetegräs (ca 1-2 tsk), lite gurkmeja (ca 1 krm) 
1-2 dl vatten 

Blanda ihop snabbt och drick direkt eller mixa tillsammans med en eller flera grönsaker/frukter tex. grönkålsblad eller ett äpple ch några myntablad. 

En perfekt liten detox-dryck som passar bra att sippa på en stund eller bjuda på som en shot.

Bräserad rödkål

Bräserad rödkål 
1/2 rödkålshuvud
1 st rödlök
1 st äpple 
2 msk kokosolja (smaklös är bäst) 
1 dl vatten +1-2 msk äppelcidervinäger/vinäger (kan ersättas med 1,5 dl rödvin) 
2 msk honung 
örtsalt/himalayasalt 

Skiva rödkålen, äpplet och löken riktigt tunt. 
Ta fram en stor kastrull och stek rödkål, äpple och rödlök i kokosolja ca 5 minuter på medelvärme. 
Höj värmen och tillsätt vätskan och honungen, rör om flera gånger. 
Sänk värmen igen och låt kålen koka ihop i ca fem minuter eller tills kålen känns lagom mjuk. 

Servera rödkålen som den är eller gör den till en sallad, lägg upp allt på ett fat och toppa med tex. chévreost, fetaost grönkål & valnötter. 
Kålen kan ätas både kall och varm och passar perfekt som på julbordet eller som tillbehör till olika kötträtter & sallader. 

Supersnabbt raw-julgodis

Nötkolor (receptet ger 15 st knäckformar) 
3,5 msk valfritt nötsmör (ex. mandel, hassel eller jordnötssmör) 40g
1,5 msk sötning (agave, yaconsirap eller honung) 15g
1,5 msk kokosolja eller kokossmör ca 15g 
2 krm vaniljpulver & en nypa salt eller 2 tsk macapulver
lite hackade nötter (valfritt) 
Toppa med rostat bovete, hackade nötter eller kakaonibs. 

Chokladkolor  (receptet ger 15 st knäckformar) 
2 msk kokosolja 25g 
2 msk kakao 15g
1,5 msk honung eller liknande
en mininypa salt 
Toppa med hackade kakaonibs eller nötter. 

Smält ingredienserna över vattenbad eller på 1:an på spisen. Häll upp i knäckformar, toppa med något kul och ställ i kyl eller frys så att de stelnar. 
Kolorna smälter snabbt i rumstemperatur så förvara dem i frysen och ta ut dem precis innan servering. Vill man kan man göra nötkolan i botten och hälla på chokladkolan över! 

Raw Cake Pops

Raw Cake Pops 
Här är det bara fantasin som sätter stopp! 
Mixa & rulla valfri rawfood boll, trä i en bit sugrör, en grillpinne, cacepoppinne eller en liten gaffel i varje boll och doppa den helt eller delvis köpt eller i hemmgjord raw-choklad. Variera och strö på lite kul topping, tex. hackad mandel, bipollen, frystorkade bär, kokos eller kakaonibs. 

Snabb hemgjord choklad: (liten sats som räcker till några cake pops) 
2 msk smält kokosolja (ca 25g)
1,5 msk kakao (10g)
2 tsk honung (10g) 
en nypa salt eller vaniljpulver 

Smält kokosoljan på låg värme (den smälter redan vid ca 24-25 grader), rör ner sötning, salt & kakao. 
Ta ut och doppa pralinerna eller bollarna i chokladen och toppa med tex. hackade nötter, frystorkade bär, kakaonibs, flingsalt, hackad mandel, kardemumma eller bipollen. Gillar man inte choklad kan man doppa bollarna i tex. smält mandelsmör, sötning och kokosolja. 
Vill man göra riktig raw-choklad behöver man köpa kakaosmör som man smälter ner ist för kokosoljan. 

Förslag på fyllningar: 

Mandelmassa 
3 dl mandelmjöl 
2 msk honung/valfri sirap el sötning 
1,5 msk kokosolja ca 20g 
1/2 riven bittermandel (valfritt) 
1/2 krm vaniljpulver 

Mixa fyllningen till en formbar massa, rulla massan till bollar. Doppa pinnen eller sugröret i choklad och fäst en pinne i varje boll. 
Är det svårt att forma bollar kan man kyla degen en stund först. Doppa helt eller delvis i köpt eller hemmagjord choklad och toppa med tex. hackade nötter. Ställ kallt och förvara i kyl eller frys. 

Chokladtryffel 
10-12 st dadlar 
4 msk kakao (gärna raw) 
1 tsk kokosolja 
1 krm vaniljpulver & lite salt 
1 dl mandlar eller nötter (kan uteslutas) 

Mixa och rulla som på receptet ovan, doppa i choklad och strö på tex. kakaonibs, kokos eller lite flingsalt. 

måndag 14 december 2015

Raw-grädde, créme fraîche & färskost

Raw-grädde (ersätter créme fraice, gräddfil eller grädde) 

Minst 1,5- 2 dl cashewnötter eller blandade frön/nötter (ex. 1 dl cashewnötter, 1/2-1 dl skalade hampafrön, solrosfrön eller liknande)
ca 2-4 tsk äppelcidervinäger/citron 
ca 0,75-1 dl vatten 
lite salt och kallpressad rapsolja/linfröolja (valfritt) 

Blötlägg helst cashewnötterna 2-4h och skölj dem noga. Mixa allt till en slät och krämig grädde eller en fastare färskost.

Variera och ha som grädde till efterrätt genom att byta vinäger och salt mot lite vaniljpulver & valfri sötning eller mixa nötterna ihop med kokosmjölk eller lime. 

Tips: cashew blötläggs ca 2-4 h, mandel 8-12h, pumpafrön 2-4h, solros 2-4h, macadamia kan ev. blötläggas 2h,  pinjenötter & skalade hampafrön ska ej blötläggas.
Färskost gjord på macadamianötter. 

torsdag 10 december 2015

Saffransvinäger

Lägg lite saffranspistiller eller malen saffran i en väl rengjord flaska, fyll på med en vinäger av bra kvalitet, exempelvis en ekologisk äppelcidervinäger. 
Ställ in och lagra & flaskan i kylskåpet och använd som vanlig vinäger. 

Supergod saffran & senapsvinägrett (passar perfekt till salladen). 
Vispa ihop en lite saffransvinäger med kallpressad olja, salt, senap & ev. en klick honung eller valfri sötning. 

onsdag 9 december 2015

Bästa äppelpajen (glutenfri, mejerifri, sockerfri, äggfri)

Knäckig paj med kanderad fyllning (mejerifri, sockerfri, glutenfri, äggfri).

Basrecept till smuldeg 
1,5 dl havremjöl (gör själv genom att mixa havregryn) 
1,5-2 dl havregryn (allt havre kan bytas mot kokosflingor & mandelmjöl) 
 3 msk kallpressad rapsolja eller smält kokosolja. 
3 msk honung/ valfri sötning 
nypa salt 
1 tsk mortlad kardemumma
1-2 dl hackade valnötter eller mandlar (valfritt) 

Exempel på fyllning: Kanderade äpplen 
4-6 st äpplen (kan bytas mot valfria blandade frukter eller bär) 
1 msk kokosolja 
1,5-2 tsk kanel
2 krm kardemumma (gärna nymortlad) 
vaniljpulver
1-2 msk sötning 
2 msk vatten 

Sätt ugnen på 165-170 grader. Skala och tärna äpplen. Hetta upp kokosolja, kanel, kardemumma & vanilj i en panna (variera och smaksätt med tex. ingefära eller lite riven muskot). 
Sänk värmen, tillsätt äppelbitar och sötning. 
Låt allt gå i pannan en stund tills äpplena känns lite mjuka och karamelliserade.

Blanda under tiden de torra ingredienserna till smuldegen och gegga ihop med lagom mycket olja & honung till en smuldeg (havregryn är naturligt glutenfria, är du allergisk mot gluten finns havregryn som är säkrade från gluten i glutenhyllan). 
Smörj en form med kokosolja, lägg i de karamelliserade äppelbitarna och toppa med smuldegen. 
Grädda pajen ca 20-25 minuter eller tills den har fått en lite knäckig yta. 

Servera pajen som den är eller med tex: bär, vispad kokosgrädde, havregrädde eller raw nötgrädde!
Äpplen kan bytas mot valfria blandade bär eller frukter ex. Hallon/jordgubb & rabarber eller äpple, päron och vinbär. Havregrynen och havremjölet kan bytas mot liknande gryn eller mandelmjöl/kokosflingor & hackade mandlar. 

måndag 7 december 2015

Raw Pepparkaksbollar & bars

Minibollar med smak av pepparkaksdeg 
1 dl mandelmjöl 
1 dl mandel eller solrosfrön 
2 msk kokosmjöl
4 st dadlar 
1-2 msk honung/valfri sötning
1 tsk kanel 
1-2 tsk pepparkakskryddor 
1 krm ingefära 
2 tsk kokosolja eller lite mandelsmör till mixningen om smeten inte går ihop. 

Mixa allt till en formbar massa, rulla till bollar, vik till tryfflar eller gör Cake Pops. Variera och doppa i choklad eller rulla i kokos eller sesamfrön och kanel. 

Pepparkaksbollar eller bars 
5 st färska dadlar 
1- 2 msk russin (valfritt) 
2 tsk tahini eller  mandelsmör 
1 tsk lucuma eller macapulver
1/2 dl havregryn/havremjöl, mandelmjöl, frön eller nötter 
1/2 dl nötter eller frön 
1 tsk pepparkakskryddor (eller kanel, kardemumma, ingefära, muskot) 
1 tsk kanel

Mixa allt till en formbar massa & rulla bollar eller forma till bars. slå in varje bar i en bit bakplåtspapper eller rulla bollarna i tex. mandelmjöl, kanel & kokossocker. 
Ett tips är att lägga varje boll i en knäckform och förvara dem i kyl eller frys.