fredag 5 februari 2016

Favorit i repris, Bästa dadelbollarna!

Bästa Dadelbollarna, smakar som en maffig chokladtryffel. (receptet ger 15-20st, ca 55-65kacl/st)
Basrecept: 
10-12 st färska dadlar (ca 120g) (torkade dadlar behöver blötläggas minst ett par timmar)
2 dl mandelmjöl eller valfria nötter 
1 msk kokosolja (det behövs bara lite för att smeten ska gå ihop) 
3 msk kakao 
2 krm vaniljpulver
Mixa allt i en matberedare till en formbar massa. Droppa i lite vatten eller mer kokosolja om smeten blir för torr eller mer mjöl/nötter, kakao eller dadlar om den blir för blöt. Mixa & skrapa ner chokladmassan ifrån kanterna, tryck ihop och forma degen till bollar. Rulla bollarna i tex. kakao, kanel, kakaonibs, kokosflingor eller hackade nötter.

Dadelbollar kan varieras i all oändlighet, testa att variera och smaksätta med tex:
-Nutellabollar: 10-12 dadlar, 1 dl hasselnötter, 1 msk kokosmjöl, 2-3 msk kakao, lite kakaonibs, kokosolja & salt. 
-Jinnedals favorit: 12-15 dadlar, 1 dl mandel, 1 dl valnötter,  3 msk kakao, 1 msk nötsmör + lite salt.
-Lakritsbollar: Basrecept + kakao, lakritspulver & lite salt.
-Gojibollar: utan kakao +mandlar, pumpafrön & 1/2 mängd dadlar & gojibär, tranbär eller aprikoser.

Man kan variera och byta dadlarna mot fikon, aprikoser, russin eller katrinplommon. Mandelmjölet kan bytas ut mot valfria frön/nötter ex. solrosfrön, valnötter, cashewnötter eller pistagenötter. Man kan tillsätta olika typer av superfoods ex, macapulver, acai eller blåbärspulver. 
Det viktiga är konsistensen, blir det för torrt, droppa i lite sirap, nötsmör eller kokosolja.
Blir det för blött, tillsätt mer dadlar, nötter, gryn, kokos eller mandelmjöl. Förvaras bäst i kyl eller frys! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.