(Bilden visar våfflor med fibrex & kokosmjöl, avokadogrädde, lingon, vinbär, goji & kokoschips)
Jinnedals nyttiga våfflor med avokadogrädde! (Receptet ger 4 st, vid dubbelt recept kan man spara smeten i kylen).
2 st ägg
2 dl valfri mjölk/grädde/vatten (ex. havregrädde, mandelmjölk, kokosmjölk eller blandat mjölk och vatten)
3 msk fibrex (kan ersättas med kruskakli men är då ej glutenfritt)
3 msk kokosmjöl eller 3 msk mandelmjöl (eller blandat)
2 tsk phsylliumhusk eller 1-1,5 tsk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver & en nypa salt
1-2 tsk kardemumma, 2 krm vaniljpulver eller en nypa kokossocker
1 msk kokosolja eller ghee till att pensla våffeljärnet med.
Blanda alla torrvarorna och vispa i ägg och vätska. Låt smeten svälla minst 5-10 minuter (med fibrex & kokosmjöl blir smeten lite fastare och kan spädas med lite mer vätska)
Smörj/pensla våffeljärnet med kokosolja/ghee och grädda våfflorna tills de får fin färg.
Vispa smeten och smörj järnet mellan gräddningarna.
Låt våfflorna svalna på galler, varmhåll i ugnen eller servera direkt. Våfflorna gräddas bäst i ett våffeljärn med teflonbeläggning.
Avokadogrädde (grädde eller fluff på avokado görs bäst i en blender).
1 st stor eller 2 st mindre avokados
ca 1,5 dl mandelmjölk/nötmjölk eller havregrädde (mängden varieras utefter avokadons storlek)
valfri sötning (ex. En nypa kokossocker, 2 st dadlar eller lite honung).
en nypa vaniljpulver
(Variera och tillsätt 1 dl blötlagda cashewnötter även här det ger grädden en superkrämig konsistens).
Om du väljer cashewnötter mixa dem med en del av vätskan först. Tillsätt avokado, dadlar/sötnining, skrapa ner från kanterna, mixa helt slätt och späd ev med mer vätska till önskad konsistens.
Variera och smaksätt grädden med tex. kakao, macapulver eller lime.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.