torsdag 24 mars 2016

Våffeldagen= Nyttiga våfflor med avokadogrädde

(Bilden visar våfflor med fibrex & kokosmjöl, avokadogrädde, lingon, vinbär, goji & kokoschips) 
Jinnedals nyttiga våfflor med avokadogrädde! (Receptet ger 4 st, vid dubbelt recept kan man spara smeten i kylen). 
2 st ägg 
2 dl valfri mjölk/grädde/vatten (ex. havregrädde, mandelmjölk, kokosmjölk eller blandat mjölk och vatten) 
3 msk fibrex (kan ersättas med kruskakli men är då ej glutenfritt) 
3 msk kokosmjöl eller 3 msk mandelmjöl (eller blandat) 
2 tsk phsylliumhusk eller 1-1,5 tsk fiberhusk 
1/2 tsk bakpulver & en nypa salt
1-2 tsk kardemumma, 2 krm vaniljpulver eller en nypa kokossocker 

1 msk kokosolja eller ghee till att pensla våffeljärnet med. 

Blanda alla torrvarorna och vispa i ägg och vätska. Låt smeten svälla minst 5-10 minuter (med fibrex & kokosmjöl blir smeten lite fastare och kan spädas med lite mer vätska) 
Smörj/pensla våffeljärnet med kokosolja/ghee och grädda våfflorna tills de får fin färg. 
Vispa smeten och smörj järnet mellan gräddningarna. 
Låt våfflorna svalna på galler, varmhåll i ugnen eller servera direkt. Våfflorna gräddas bäst i ett våffeljärn med teflonbeläggning. 

Avokadogrädde (grädde eller fluff på avokado görs bäst i en blender). 
1 st stor eller 2 st mindre avokados
ca 1,5 dl mandelmjölk/nötmjölk eller havregrädde (mängden varieras utefter avokadons storlek) 
valfri sötning (ex. En nypa kokossocker, 2 st dadlar eller lite honung). 
en nypa vaniljpulver
(Variera och tillsätt 1 dl blötlagda cashewnötter även här det ger grädden en superkrämig konsistens). 

Om du väljer cashewnötter mixa dem med en del av vätskan först. Tillsätt avokado, dadlar/sötnining, skrapa ner från kanterna, mixa helt slätt och späd ev med mer vätska till önskad konsistens. 
Variera och smaksätt grädden med tex. kakao, macapulver eller lime. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.