onsdag 30 mars 2016

Odla ärtskott inomhus

Köp ett paket vanliga gula ärtor gärna ekologiska. (paketet kommer räcka länge) 
Att odla ärtskott är superlätt,  i princip är det bara att peta ner ärtorna i lite jord och hålla jorden fuktig. 

Alt. 1. Direktsådd 
Fyll en kruka, plåtburk, en bricka eller liknande med (ekologisk) jord. Strö över ärtor och toppa med lite mera jord. Vattna, lägg över en bit plastfolie, ta bort plastfolien när skotten börjat växa, fortsätt pyscha ärtorna lite varje dag tills det ät dax för skörd (tar ca 7-10 dagar). 

Alt. 2. Blötläggning & groddning 
Blötlägg ärtorna i mörker över natten, skölj på morgonen och ställ dem mörkt. Skölj dem i ljummet vatten en gång per dag, när det kommit ut en liten svans är det dax att strö ut dem på ett tunt lager med jord. Håll dem fuktiga tills det är dax för skörd. 

Tips: Passa på att odla mycket på en gång på en stor bricka eller odla ärtskott och liknande skott både inne och ute. 

tisdag 29 mars 2016

En grön kärleksaffär!


Supernyttiga hampafrallor

Hampafrallor (receptet ger 8 st proteinrika, mejeri & glutenfria frallor). 
1 msk chiafrön eller linfrömjöl
2 msk hampaprotein (kan ersättas med valfria gryn eller hampafrön) 
2,5- 3 msk kokosmjöl 
1 tsk fiberhusk
3 -4 msk mjöl (teffmjöl, bovetemjöl, kikärtsmjöl, sesammjöl, mandelmjöl eller liknande (3 msk bovetemjöl eller blanda ex. 2 msk teff & 2 msk mandelmjöl) )
2 st ägg 
1,5 dl valfri mjölk eller vatten
1 tsk bakpulver (kan uteslutas, vi brukar inte använda det) 
salt/örtsalt.  

Lyxa till frallorna och tillsätt: 1,5-2 dl blandade frön och 1 msk smält kokosolja i smeten. 

Blanda torrvarorna, vispa i vätska och ägg, låt degen svälla en stund. Klicka ut smeten i muffinsformar. Toppa med tex. pumpafrön, chiafrön eller hampafrön. 
Grädda på 175-200 grader i ca 25 minuter eller klicka ut som plättar och stek brödet i stekpanna (medelvärme 5-7 minuter på varje sida). Förvaras i kyl 3-5 dagar, gott att rosta. 

måndag 28 mars 2016

Belugatacos (mejeri & glutenfritt).

Linstacos (4-6 portioner)
3 dl torra belugalinser (eller liknande kokta linser/ bönor) 
1 st lök
1-2 st rivna vitlöksklyftor 
300-500g g riven svamp, aubergine eller liknande
tacokryddning (1,5- 2 tsk spiskummin, 1/2- 1 tsk oregano, paprikapulver, chili) 
1 krm kanel & hackad koriander (valfritt) 
1 dl vatten 
3-4 dl krossade tomater eller några matskedar tomatpuré (valfritt) 

Koka belugalinserna enligt anvisning. Eller använd färdigkokta tex. svarta linser eller bönor. 
Riv och stek svamp/aubergine, lök & vitlök tillsammans med kryddblandningen. 
Tillsätt de kokta linserna, vattnet och eventuellt lite krossade tomater eller tomatpuré. Mosa ihop allt lite & låt puttra minst 5 minuter. 

Servera tacofärsen i en chia-wrap eller ett kålblad tillsammans med massor av grönsaker, någon god röra och grönkålschips. 

Variera eller gör en snabbvariant och byt belugalinserna mot tex. färdigkokta svarta linser eller blandade bönor/linser & quinoa. 

torsdag 24 mars 2016

Våffeldagen= Nyttiga våfflor med avokadogrädde

(Bilden visar våfflor med fibrex & kokosmjöl, avokadogrädde, lingon, vinbär, goji & kokoschips) 
Jinnedals nyttiga våfflor med avokadogrädde! (Receptet ger 4 st, vid dubbelt recept kan man spara smeten i kylen). 
2 st ägg 
2 dl valfri mjölk/grädde/vatten (ex. havregrädde, mandelmjölk, kokosmjölk eller blandat mjölk och vatten) 
3 msk fibrex (kan ersättas med kruskakli men är då ej glutenfritt) 
3 msk kokosmjöl eller 3 msk mandelmjöl (eller blandat) 
2 tsk phsylliumhusk eller 1-1,5 tsk fiberhusk 
1/2 tsk bakpulver & en nypa salt
1-2 tsk kardemumma, 2 krm vaniljpulver eller en nypa kokossocker 

1 msk kokosolja eller ghee till att pensla våffeljärnet med. 

Blanda alla torrvarorna och vispa i ägg och vätska. Låt smeten svälla minst 5-10 minuter (med fibrex & kokosmjöl blir smeten lite fastare och kan spädas med lite mer vätska) 
Smörj/pensla våffeljärnet med kokosolja/ghee och grädda våfflorna tills de får fin färg. 
Vispa smeten och smörj järnet mellan gräddningarna. 
Låt våfflorna svalna på galler, varmhåll i ugnen eller servera direkt. Våfflorna gräddas bäst i ett våffeljärn med teflonbeläggning. 

Avokadogrädde (grädde eller fluff på avokado görs bäst i en blender). 
1 st stor eller 2 st mindre avokados
ca 1,5 dl mandelmjölk/nötmjölk eller havregrädde (mängden varieras utefter avokadons storlek) 
valfri sötning (ex. En nypa kokossocker, 2 st dadlar eller lite honung). 
en nypa vaniljpulver
(Variera och tillsätt 1 dl blötlagda cashewnötter även här det ger grädden en superkrämig konsistens). 

Om du väljer cashewnötter mixa dem med en del av vätskan först. Tillsätt avokado, dadlar/sötnining, skrapa ner från kanterna, mixa helt slätt och späd ev med mer vätska till önskad konsistens. 
Variera och smaksätt grädden med tex. kakao, macapulver eller lime. 

tisdag 22 mars 2016

Påskgodis, salta karamellbollar

Raw salta karamellbollar med chokladtopping

Karamellbollar
15 st färska dadlar
2 krm salt 
2-3 tsk macapilver (kan uteslutas men ger en god kolasmak) 
(Kan varieras och smaksättas med 1 dl mandelmjöl/ nötmjöl och/eller 2-3 msk kakao) 

Mixa dadlarna tills de klumpar ihop sig till en smidig deg (om dadlarna är för hårda kan man tillsätta 1 tsk kokosolja eller en skvätt varmt vatten för att få degen att gå ihop).
Salta dadlarna, mixa lite till & smaka av så att smeten blir lagom salt. 

Välj att: rulla bollar eller klicka ut klickar i små formar. Välj topping och rulla bollarna i toppingen eller kyl dem och doppa dem sedan i chokladen. 

Topping
 Hackade mandlar, nötter, mandelmjöl & vaniljpulver eller hemgjord raw-choklad.

Snabb hemgjord raw-choklad 
3 msk kokosolja (ca 35g) 
2,5 msk kakao (15g gärna raw-kakao) 
1 msk honung, yaconsirap, agavesirap, dadelsirap eller liknande (15g) 
1/2 krm salt 

Smält ingredienserna till chokladen försiktigt i ett vattenbad, på ettan på spisen eller ställ en liten skål "på elementet". Häll chokladen över dalelkaramellen eller doppa ditt godis i chokladen. 
Toppa med något kul och ställ svalt ytterligare en stund innan servering. Det blir oftast lite choklad oöver som kan användas till att göra tex. raw - chokladbark. 

Vill man avancera och göra fudge, tryfflar eller praliner och variera karamellen med olika nötsmör eller kryddor! 

Take away frukost/mellanmål

Bilden visar Take away frukost i två lager. Första lagret, vatten, bär, chiafrön (ev. torkad frukt, russin/katrinplommon). Andra lagret, lingon, kokosgrädde, bovete/havregryn, vanilj. 
Topping, frön nötter kokosgrädde. 
Take away frukost, chiagröt på burk eller overnight oats! 
Utgå ifrån 1-1,5 msk chiafrön, 1- 1,5 dl vätska, 1/2 dl valfria gryn bovete,havregryn och gärna kardemumma, kanel eller vaniljpulver. Blanda och låt svälla i kylen över natt. 

Variera smaker, gör olika lager, lägg på någon kul topping.  
Variera med blötlagt eller kokt helt bovete, kokt hirs eller teff. Hirs-chia-kokosflingor-kokosgrädde & vanilj är en bra kombo eller teff-chia-sesam-choklad & hasselnöt. 

torsdag 17 mars 2016

Smoothiebowl med bär

Krämig smoothiebowl 1-2 portioner 
2 -3 dl bär (lingon, svarta vinbär, blåbär) 
1 st avokado 
1-2 dl vätska (vatten, kokosgrädde eller nötmjölk/kokosmjölk). 
Valfri smaksättning (ex. lite vanilj, nypon, dadlar, eller macapulver). 
Blandad topping

Mixa allt till en krämig yoghurt och servera i en skål, toppa med granola, nötter/frön torkad frukt eller bär. Variera och mixa smoothiebowlen tillsammans med hampaprotein eller chiafrön. 

måndag 14 mars 2016

Energibars med kardemumma

Energibars med nötter, hampaprotein & kardemumma 
6-7 st fikon gärna blötlagda (kan ersättas eller blandas med dadlar, russin) 
2-3 dl frön/nötter (1 dl valnötter, 1 dl mandlar, 1 dl pumpafrön) 
1 dl kokoschips/riven kokos 
1-2 msk mandelsmör/nötsmör eller 1/2- 1 msk kokosolja 
1 -1,5 tsk kardemumma 
2 krm vaniljpulver (macapulver) 
nypa salt 
1/2 dl hampaprotein (kan ersättas med mer nötter, liknande proteinpulver eller havregryn om man vill utesluta protein). 

Mixa helst den torkade frukten lite först, tillsätt resterande ingredienser mixa hastigt för att behålla lite bitar av nötterna. 
Man kan variera dessa ingredienserna utefter vad man har hemma, mängden är inte heller så noga utan man bara mixar ihop allt till en formbar massa. 

Platta ut massan till en fyrkant på en bricka klädd med bakplåtspapper/plastfolie. 
Tryck fast någon kul topping på ovansidan och ställ in allt i frysen en stund för att stelna. 
Ta ut och skär lagom stora bitar, slå in bitarna i bakplåtspapper eller lägg dem i en burk och förvara dem i frysen. 

tisdag 8 mars 2016

Raw grädde & vaniljsås

Raw-grädde & vaniljsås 
minst 1,5- 2 dl cashewnötter (eller blandade nötter & frön ex. 1 dl cashewnötter, 1/2 dl skalade hampafrön, 1/2 mandel/mandelmjöl). 
ca 0,75-1 dl vatten (räkna ca 1/2- 0,75 dl vätska till 1 dl nötter) 
valfri sötning (honung/någon dadel) 
1/2-1 tsk vaniljpulver om det ska bli en till vaniljsås
2 tsk olja & 1 krm salt (valfritt) 

Blötlägg helst cashewnötterna 2-4h (gärna med en skvätt vinäger eller salt i blötläggningsvattnet). Skölj nötterna noga och mixa allt till en slät och krämig grädde, späd med vattnet till önskad konsistens. 

Grädden är perfekt att ha som bas i cheesecakes, servera till färska jordgubbar/bär, raw food desserter eller pajer. 
Variera nötter och fröer utefter vad som ska serveras till eller & mixa grädden ihop med tex. kokosmjölk, lime & limezest. 

Tips: cashew blötläggs 2-4 h, mandel 8-12h, pumpafrön 2-4h, solros 2-4h, macadamia kan ev. blötläggas 2h,  pinjenötter & skalade hampafrön ska ej blötläggas. 

måndag 7 mars 2016

Pizza med halloumi, goji & grönkål

(Wrap på teffmjöl toppad med grönkål, hyvlad halloumi, ärtskott, dadelvinägrett & gojibär)  
Botten: 
-Valfri tortilla, wrap, chiawraps, teff/bovetewrap, tunnbröd, omelett eller blomkålspizzabotten. 

Förslag på topping:  
-Grönkål, hyvlad halloumi, goji, avokado, kallpressad olivolja eller raw-créme fraiche. 
-Grönkål, hyvlad halloumi/getost dadelvinägrett/dadelsirap & pumpafrön. 
-Spenat, avokado, fetaost, oliver & basilika

Lägg på toppingen, värm pizzan på medelvärme i en stekpanna eller sätt in den i ugnen ett par minuter på 175-200 grader. 
Variera topping utefter vad som finns hemma eller testa att breda på pesto, hummus, avokado eller liknande på bottnarna. 

lördag 5 mars 2016

Kålwraps med krämig fyllning

Kålwraps med krämig fyllning
1 st rotselleri (eller några palsternackor) 
1-2 st gula lökar 
3 msk tomatpuré eller lite krossade tomater 
ca 6-8 dl kokta valfria blandade bönor eller linser 
1 tsk mortlade korianderfrön / färsk koriander eller andra färska örter. 
salt/ örtsalt och ev. svartpeppar

Fina blad av rödkål, savoykål, spetskål eller valfria salladsblad. 

Mixa rotsellerin till ett ris. Hacka och stek löken tills den blir helt mjuk. 
Tillsätt koriander, salt och rotselleriris. Stek ytterligare några minuter innan du tillsätter bönor/linser & tomat. Koka ihop och servera bönröran i kålblad tillsammans med blandade grönsaker & valfri dressing, guacamole, picklad rödlök eller någon kall sås.

tisdag 1 mars 2016

Färgglada gröna luncher & middagar!

Raw topping, müsli eller snaxmix

Raw topping, müsli eller snaxmix
en glasburk
blandade fröer, nötter & lite torkad frukt 
valfritt pulver till smaksättning (ex. kakao, mackapulver, vaniljpulver & kardemumma eller lakritspulver.

Lägg allt i burken, skaka om lite så att pulvret fastnar på den torkade frukten & nötterna. 

Förslag på kombinationer: 
- valnötter, klippta fikon, sesamfrön, kakaonibs & kakaopulver
- kokoschips, russin, mandlar, pumpafrön & lakritspulver