onsdag 27 april 2016

Ljummen quinoasallad med rotsaksris

Ljummen quinoasallad med rotsaksris
kokt quinoa 
rotselleri, palsternacka elller blomkål (riven eller mixad till ris) 
riven muskot (valfria örter eller annan smaksättning) 
spenat 
örtsalt
hyvlad halloumi (valfritt) 
hackade nötter eller pumpafrön till servering 

Skala och dela rotfrukterna i mindre bitar, mixa hastigt till risliknande konsistens. 
Stek rotselleririset eller palsternacksriset 5-10 minuter. Vänd ner den kokta quinoan & spenaten. 
Toppa med hyvlad halloumi, lite riven muskot & hackade nötter eller pumpafrön. 

Variera och ersätt quinoan med kokt hirs eller helt bovete, uteslut halloumiosten eller byt den mot tex. kikärtor, linser, tofu eller fetaost, oliver & soltorkade tomater. 

Servera salladen som den är eller i ett kålblad tillsammans med en god röra, guacamole,  lite hummus eller en senapsvinägrett. 

tisdag 26 april 2016

Smoothiebowls

Grönkål, mango, äpple/päron, macapulver, avokado+ lingon, goji, bipollen, chia & kakaonibs! 

Grönkål, zucchini, äpple/päron, ingefära, avokado + topping! 

måndag 18 april 2016

Zucchinirullar

Ett kul tillbehör till maten eller som rätt på buffén, kan varieras med alla möjliga fyllningar & röror. 

Här är ett recept på zucchinirullar fyllda med ärthummus & mynta 
1 st zucchini eller en större gurka 
150- 250 g gröna ärtor 
1-3 msk kallpressad olja
örtsalt/ himalayasalt 
hackad mynta & myntablad 
1-2 dl kikärtor, lite citron, riven vitlök eller 1 st avokado (kan uteslutas om man bara vill ha ärtor) 

Skär långa remsor av zucchinin. Mixa ingredienserna till ärtkrämen. Gör en cirkel av zucchinibanden, fyll med ärtkrämen och toppa med lite extra hackad mynta. 

tisdag 12 april 2016

Mandelbollar

Jinnedals raw mandelbollar med macapulver (20st) 
10-12 färska dadlar 
2 dl mandlar (eller mandelmjöl)
1- 3 tsk macapulver (kan ersättas med lite vanilj eller lucumapulver). 
Nypa himalayasalt 

Mixa mandlarna hastigt ihop med salt & macapulver, tillsätt dadlar och fortsätt mixa tills allt går ihop till en deg. 
Forma degen till bollar, rulla bollarna i tex. en blandning av lite hackade mandlar/mandelmjöl, vaniljpulver, salt & macapulver. Förvara bollarna i frysen. 

torsdag 7 april 2016

Favorit just nu, zucchinibiffar!

(Zucchinibiffar, belugalinser, spiralized morot & ärthummus med avokado) 
Zucchinibiffar med helt bovete 
1 st zucchini (ca 3-4 dl urkramad zucchihi) 
1 st ägg 
1- 1,5 dl helt blötlagt bovete eller 2-3 dl färdigkokt helt bovete. 
2- 3 msk mjöl (bovetemjöl, havremjöl, smulade havregryn/boveteflingor eller liknande)
2 tsk fiberhusk
salt/örtsalt 
gräslök, lök, riven vitlöksklyfta eller några myntablad (valfritt) 
1 dl riven chevre, halloumi eller parmesan (valfritt, kan uteslutas) 

Välj att antingen blötlägga bovetet (skölj, blötlägg i ca 5-8 timmar skölj noga bort slemmet som bildats runt bovetet) eller koka bovetet enligt anvisning (koka gärna någon extra deciliter och ha till gröt eller som bas i salladeller).
Riv zucchinin grovt, lägg den gärna i ett durkslag, salta, låt stå 10 minuter och krama sedan ut vätskan. 
Blanda ihop allt noga, mjölet kan man välja utefter vad man har hemma, vi brukar blanda tex. 1 msk kokosmjöl & 2 msk havremjöl eller bovetemjöl. 

Låt smeten stå och svälla en stund, tillsätt mer lite mer mjöl eller pofiber om smeten blir för lös. Klicka ut eller forma biffar och stek på medelvärme. 
Tips: 

1,5 dl okokt bovete blir ca 5 dl kokt 

Bovetet kan uteslutas eller ersättas med quinoa, hirs eller liknande korn, flingor & gryn. 
För vegan = uteslut osten & ersätt ägget med kikärtor, havregryn, mer mjöl, chiaägg eller linfröägg.