fredag 22 juli 2016

Zucchinipastasallad med pesto

Pesto
En kruka basilika 
3-4 msk kallpressad linfröolja/rapsolja 
örtsalt/salt
1/2 mindre zucchini 

Zucchinisallad
1,5 st zucchini + valfria grönsaker 

Mixa alla ingrdeienser till peston, smaka av och mixa tills det blir en lagom krämig konsistens. 
Gör en stor sallad på ett fat genom att spiraliza ca 1,5 st zucchini, lägga till valfri blandad sallad/grönkål/bladgrönt, blanda ihop allt med peston & strö på någon kul topping.  

lördag 16 juli 2016

Favorit i repris raw rödbetspuckar

Raw-rödbetspuckar 12-14st 
5-6 dl hackade/mixade rödbetor (ca 425g) 
1 st röd knipplök (mild lök)
1-1,5 dl frö/nötmjöl (malda solros/pumpafrön) 
4 msk linfrömjöl (malda linfrön) 
salt/örtsalt 
1 st riven vitlöksklyfta eller 1 tsk ramslök (valfritt) 

Mixa allt noga i en matberedare. Låt smeten stå minst 15 minuter. Forma 12-14 st bollar lägg dem mellan ett vikt eller två st vaxade bakplåtspapper. Tryck till lätt så att bollarna formas till biffar. 
 Torka i varmluftsugn på lägsta temperaturen (50 grader) 5-6h eller i torkugn 45 minuter på 63 grader + 5-6h på 48 grader. Biffarna är klara när de har fått en bra yta och lossnar lätt ifrån bakplåtspappret. 

Tips: smeten kan även användas till att göra 6-8st små pizzabottnar. 
Servera puckarna med raw créme fraiche och valfria tillbehör i en chiawrap eller ett blad! 

tisdag 12 juli 2016

Groddat bovete

Att blötlägga & grodda ökar näringsvärdet och gör frön, bönor och linser mer lättsmälta för magen. 

Blötlagt & groddat bovete 
1. Skölj det hela bovetet noga och lägg det i blöt minst 1 timma med tre ggr så mycket vatten och gärna lite salt eller ofiltrerad  äppelcidervinäger.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj bovetet noga (nu räknas bovetet som blötlagt och kan ätas)
3. För att grodda, lägg det blötlagda bovetet i en groddburk/sil med en skål under och ställ mörkt. 
4. Skölj i rumsvarmt vatten 2 ggr/dag. 
4. Efter ca 1-3 dagar är groddarna är klara att ätas (för extra boost ställ ut dem i ljustet ett par timmar för att de ska utveckla klorofyll. De färdiga groddarna kan förvaras i kylen 3-5 dagar eller torkas till tex. buckinis eller användas i rawbiffar, kex, bottnar eller granola.

fredag 8 juli 2016

Marinerade Grönkålschips

En bunt grönkål ca 150-200g 
2-3 msk tahini (sesampasta) 
1-2 tsk honung eller liknande sötning
1-2 msk vatten 
Himalayasalt/örtsalt 

Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål eller påse. Skölj grönkålen och massera in den i marinaden. 

Torka i vanlig ugn på låg/lägre temperatur ex. 100-125 grader ca 20 min eller 55-65 grader lite längre tid. 
I torkugn kan man välja att tillaga dem helt raw och köra 40-42 grader ca 8h eller ej raw på högre temperatur ex. 55 grader ca 2h). 
Temperaturen kan regleras efter tillagnings tid men chipsen blir finast och mest näringsrika när de torkas på lägre temperatur. 

torsdag 7 juli 2016

Selleridressing till spiralized zucchini

Mixa några selleristjälkar med lite neutral olja /rapsolja, salt & valfria örter. 
Mixa till en krämig konsistens, servera som en grön dressing till spiralized zucchini eller ha som dressing till din sallad. 

För krämigare konsistens mixa dressingen med en avokado och lite vatten ist för olja. 

Raw soppa med fänkål, avokado & selleri

Raw soppa med fänkål, avokado & selleri. 
Mixa lika delar fänkål, grönkål (valfritt) och selleri med lite vatten. Fortsätt mixa och tillsätt avokado, lite citron och eventuellt en nypa salt. 

Toppa med frön & servera soppan direkt! 
(Fänkålssoppa, spiralizad morot, mynta, raw minipizza & färskost gjord på hampafrön). 

onsdag 6 juli 2016

Tahinidressing

Tahinidressing 
1/2 dl tahini (eller egen tahini av mixade sesamfrön) 
1-2 tsk äppelcidervinäger 
2-3 tsk honung eller valfri liknande sötning 
Himalayasalt/örtsalt (kan ersättas med tamari) 
1-3 krm gurkmeja, svartpeppar & ev lite neutral olja för att få fin färg och nyttigheter från (valfritt) 
1/2-1 dl vatten 

Vispa ihop allt till en krämig dressing, smaka av med salt, syra och honung. Servera såsen som den är eller strö i lite svarta eller oskalade sesamfrön. Passar perfekt till bl.a. rawbiffar, falafel,  vegbiffar eller alla typer av sallader. 

tisdag 5 juli 2016

Jordgubbschips

Torkade jordgubbar: 
Skölj och skiva eller använd en äggledare för att dela jordgubbarna i lika stora bitar. 
Torka i torkugn eller varmluftsugn tills de är helt torra (57 grader eller lägre i ca 10h). Förvaras i en ren burk i rumstemperatur eller i en plastpåse i frysen (håller flera månader). 
För jordgubbspulver mixa hastigt till ett fint pulver i en blender. 

söndag 3 juli 2016

Raw rödbetspulver

Till ca 1 dl rödbetspulver behövs: 
4-5 st rödbetor 
Tvätta, skala och hyvla rödbetorna i ganska tunna skivor. Torka rödbetorna helt torra i torkugn (för raw ca 115-118 farenheit/42-47 grader) eller i vanlig varmluftsugn. 
Mixa rödbetorna i en kraftig mixer till ett fint pulver. 
Förvara i en burk eller i en påse i frysen. 
Pulvret är perfekt att använda till tex smoothies, raw bollar eller i cheesecakes för att ge fin färg.