onsdag 28 september 2016

snabba raw praliner

Jinnedals lakritspraliner (ca 15-20st knäckformar eller 12-15 st pralinformar)
2 msk kakao (10-15g)
2 msk kakaosmör eller kokosolja (20-25g) 
2 msk sesamfrön/hampafrön (15g) (kan uteslutas) 
1- 1,5 msk agavesirap/honung eller liknande sötning (15-20g) 
1,5 tsk lakritspulver 
1 krm vaniljpulver + en liten nypa salt 

Smält ingredienserna över vattenbad eller på lägsta värmen  i en en kastrull, tillsätt sesamfrön/hampafrön i smeten eller använd dem som topping. 
Häll upp smeten i knäckformar eller pralinformar. Ställ pralinerna en stund i kyl eller frys och låt dem 
stelna helt innan servering. 

Praliner med nötkola & kokos 
3 msk kokosolja (30-40g) 
2 msk nötsmör (ex. mandelsmör, cashewsmör, hasselnötssmör) (20-25g) 
2-3 tsk valfri sötning 
1-2 tsk lucuma eller macapulver (ger en bra kolasmak, kan uteslutas eller ersättas med vaniljpulver) 
1/2 dl kokosflingor eller kokossmör 
1 krm salt och ev lite vaniljpulver 

Choklad 
2 msk kakao (15g)
3 msk kakaosmör eller kokosolja (med eller utan smak) (30-40g) 
1-1,5 msk honung/yaconsirap el. valfri sirap el sötning (kan uteslutas eller ersättas med tex. maca/lucumapulver) (15g) 
1 krm himalayasalt
Blandad topping: tex. hackade nötter, kakaonibs, gojibär, bipollen, pumpafrön & salt.

lördag 24 september 2016

Rödkål med ingefära

Rödkål med ingefära 
En klyfta rödkål 
1-2 msk riven ingefära 
1-2 msk valfri kallpressad olja (ex. linfröolja) 
2-3 tsk sötning (kokossocker/honung eller liknande). 
1-2 msk lime (apelsin funkar också). 
1-2 msk vinäger (äppelcidervinäger, risvinäger eller liknande) 
salt/himalayasalt

Strimla kålen tunt, har man lite extra tid blir det bäst om man saltar ur kålen (durkslag + lite salt, låt stå en stund, krama ur vätska). 

Blanda marinaden i en skål eller plastpåse. Lägg i tunt strimlad rödkål, blanda noga och låt stå minst 30 minuter. Rödkålen håller ett par dagar i kylen och blir nästan godast dagen efter. 

Vill man ha en mildare smak kan man hoppa över limen, koka upp lagen hastigt, lägga i ingefärsbitar, låta lagen svalna, ta bort ingefäran och sedan hälla lagen över kålen. 

söndag 18 september 2016

Raw färs & röror med frön & nötter

Raw-färs basrecept:
Minst 2,5-3,5 dl nötter eller frön (ex. valnötter, solrosfrön, mandlar, cashew, pumpafrön) 
2 st rivna morötter eller valfri grönsak (valfritt) 
1-2 msk kallpressad olja 
en bit lök eller salladslök (valfritt) 
lite vatten till mixningen, 1 tsk fiberhusk om man vill ha en fastare konsistens. 

Smaksättning: 
Basilikafärs -ca 1/2 dl raw pesto (basilika, pinje, vitlök, salt, (citron) & olja). 
Tacofärs-1 st riven vitlöksklyfta, paprikapulver, spiskummin, salt & lite chili eller cayenne (oregano, koriander, kummin, tamarisoja). 
Persilljeröra- bladpersilja, dragon, citron, salt & vitlök 
Solrospastej-1 kruka koriander, citron, vitlök & salt (denna smakkombinationen blir bäst med solrosfrön). 

Välj nötter eller frön tex. 2 dl solros & 1,5 dl pumpakärnor/valnötter eller bara 3,5 dl valnötter eller solrosfrön. 
Blötlägg gärna nötter/fröer (valnötter 4h eller solrosfrön & pumpakärnor 2-6 h). 
Skölj frön/nötter noga och mixa tillsammans med smaksättningen, smaka av med kryddor, salt & olja. (Har man en stark blender kan man lägga i moroten hel). 
Vill man kan man späda färsen med vatten till önskad konsistens eller tillsätta fiberhusk för att få en fastare konsistens. 

Ställ gärna färsen i kylen en stund.
Servera färsen i ett kål eller salladsblad tillsammans med tex. raw-guacamole, avokadobitar, spiralized zucchini & lite valfria grönsaker. 

torsdag 15 september 2016

Fruktläder med jordgubbar & chia


Jordgubbsremmar (1 plåt) 
5 dl jordgubbar (helst färska, ca 300g) 
2-3 tsk chiafrön 
2-3 tsk sötning 
Mixa allt till en slät smoothiesmet, låt stå några minuter. Bred ut smeten på ett teflex/nonstick bakplåtspapper och torka i torkugn eller vanlig ugn på låg värme. Klipp fruktläder i remsor. Lädren är klara när man lätt kan lossa dem från bakplåtspappret. 

Persikoremmar (1 plåt) 
4 st mogna persikor eller nektariner (ca 300g) 
2-3 tsk chiafrön 
2-3 tsk sötning (agavesirap/yaconsirap)  

Blomkålsbiffar

Blomkålsbiff
400g 600g blomkål (1/2 Blomkålshuvud ) 
2 ägg (för vegan uteslut eller ersätt med chiaägg eller tex. kikärtor). 
4 msk valfritt mjöl (ex. 2 msk Havremjöl/bovetemjöl, 1 msk kokosmjöl & 1-2 msk nötmjöl/pofiber/mald fibrex eller lite mer mjöl)  
1 tsk Fiberhusk  
1 st riven vitlöksklyfta/ lite salladslök eller 1/2-1 tsk mald kummin (valfritt) 
salt/örtsalt 
Sesamfrön eller hampafrön till "panering " (valfritt) 

Mixa blomkålen till risliknande konsistens, blanda mjölsorterna med kryddor och fiberhusk. 
Knäck i äggen, sikta i mjölet och blanda smeten noga. 
Låt smeten stå minst 10 minuter. Lägg i lite mer mjöl om smeten känns för lös. 
Forma biffar, strö på lite frön och stek biffarna på medelvärme i en smord stekpanna (ca 5-7 minuter på varje sida tills biffarna har fått en bra krispig yta). 

fredag 9 september 2016

Favorit i repris

Jinnedals gröna vegopuckar (receptet ger bara 6-8 st mindre biffar, det går utmärkt att göra dubbel sats och spara hälften i kylen). 
2 dl ärtor 
3 dl zucchini (gärna urkramad) 
2 msk kokosmjöl 
1-2 msk kikärtsmjöl/havremjöl eller liknande
1 st ägg (för vegan- uteslut helt eller ersätt med chiaägg eller kikärtor) 
6-10 st myntablad 
Lite gräslök/salladslök (lök/vitlök) 
salt/örtsalt 

Riv zucchinin grovt och krama gärna ur lite vätska. Mosa ihop allt i en bunke eller mixa allt utom zucchinin med stavmixer eller matberedare.
Låt smeten svälla en stund, klicka ut biffar i en smord stekpanna och stek puckarna några minuter på varje sida. Tillsätt lite mer mjöl om smeten känns för lös. 

Ärtor/zucchini och mynta är en riktigt god kombo! 

onsdag 7 september 2016

Raw blomkålsröra

Raw blomkålsröra
1/2 st blomkålshuvud ca 300g 
1,5 dl blötlagda fröer/nötter ca100g (ex. pumpa/solros/cashew minst 3-4h)
1 st avokado 
1-2 msk ofiltrerad äppelcidervinäger 
1 st riven vitlöksklyfta eller lite vitlökspuré (kan ersättas med basilika/koriander eller liknande). 
ca 2 msk vatten + 2 msk kallpressad olja & lite salt

Blötlägg nötter/fröer och skölj dem noga. Mixa nötter/fröer med vitlök, olja och vinäger, tillsätt avokado och mixa till en krämig konsistens. Smaka av med vinäger, olja och salt. 
Ha i blomkålen och mixa hastigt tills den får en risliknande konsistens/ riv den på rivjärn eller bryt den i mindre bitar.  
Servera röran med valfria grönsaker i ett blad eller som tillbehör till salladen. 

torsdag 1 september 2016

Kokospraliner

Raw godis på 5 minuter! 

Praliner med smak av kokos, kola & vanilj (15-20st) 
3- 3,5 msk kokosolja (40g) (för extra bra smak kan man blanda 2 msk kokosolja (25g) & 1,5 msk kakaosmör (15g) 
1,5 dl kokosflingor
1,5 msk honung/ valfri sirap 
1 krm vaniljpulver & 1/2- 1 krm salt 
2 tsk macapulver, lucumapulver el mesquitemjöl (kan uteslutas men ger en bra kolasmak) 

Rör ihop och smält försiktigt alla ingredienser över vattenbad, 1:an på spisen eller på ett element (kokosoljan smälter redan vid 24-25 grader). 
Häll upp smeten i små knäckformar eller pralinformar. Ställ i kyl eller frys en stund innan servering.