tisdag 22 november 2016

Hasselnötskolor

Hasselnötskolor 
2 dl hasselnötter (100g) 
8 st dadlar (80-100g) 
1-2 msk kokosolja 
1-2 tsk macapulver, lite salt (valfritt, maca ger en kolaaktig smak) 

Mixa allt till en grynig massa. Välj att trycka ut degen i pralinformar, lägg i knäckformar, gör små bars eller platta ut degen på ett bakplåtspapper. 
Lägg in kolorna i frysen en stund så att de stelnar. 
Servera kolorna som de är eller piffa med tex. smält rawchoklad, kakaonibs eller mullbär. 

Tips:
- Gillar man inte dadlar kan man byta mot valfri sötning eller tex. 1-2 msk yaconsirap/lönnsirap och lite extra kokosolja eller nötsmör (kolla bara av konsistensen och mixa till en formbar massa). 
- Tål man inte hasselnötter kan man byta mot mandel eller valfria fröer. 

söndag 13 november 2016

Raw solrospastej

1,5-2,5 dl (minst 100g) blötlagda solrosfröer (pumpafrön/cashew).  
smaksättning: 1/2 dl raw pesto eller 1\2 kruka koriander, 1 st riven vitlöksklyfta eller lite vitlökspuré & 1-2 msk citronsaft (eller 1/2 citron +zest) 
salt 
1/2-1 tsk fiberhusk
1- 1,5 dl vatten 
1,5-2 msk kallpressad olja (valfritt). 
 

Blötlägg solroskärnorna i 1L vatten och 1/2-1 tsk salt (minst 4h). 
Skölj nötter/fröer noga. 
Mixa allt till en krämig röra med hjälp av en stark mixerstav eller blender, späd med vatten & olja till önskad konsistens. Häll röran i önskad form och ställ i kylen en stund så att den blir tjockare.

Servera röran på ett fröknäcke, som tacofärs i ett blad eller som tillbehör till salladen. 

tisdag 1 november 2016

Värmande drycker

Maccachino
1 tsk macapulver
1-2 tsk kokosolja 
2 dl växtbaserad mjölk/ nötmjölk eller liknande. 

Börja värma en del av mjölken, vispa i maca och kokosolja för att undvika klumpar. Tillsätt resten av mjölken. Värm till önskad temperatur, häll upp i en kopp och toppa med en nypa kanel. 

Gurkmejadryck 
1 tsk kryddblandning med gurkmeja 
2-3 dl växtbaserad mjölk (gärna skummad) 
kokosolja (valfritt) 
Värm och skumma mjölken, blanda med kryddblandningen och gärna en nypa svartpeppar och lite kokosolja för att få fram gurkmejans bästa egenskaper. 

Kryddblandning till gurkmejadryck 
3 msk gurkmeja 
1- 2 tsk vaniljpulver
1 msk lucumapulver 
2 tsk kokossocker
1 tsk mesquitemjöl eller macapulver

Blanda ihop allt och förvara i en burk.