onsdag 21 december 2016

Underbart god raw chokladfudge

(Chokladfudge med apelsin & raw chokladtopping). 
Chokladfudge med smak av apelsin 
2- 2,5 dl nötmjöl/malda solrosfrön (cashew/mandelmjöl, malda nötter/fröer (minst 100g). 
2 krm vaniljpulver 
apelsinzest från 1 st eko apelsin (1-1,5 msk). 
4 msk kakao (ca 25g) 
2- 3 msk valfri flytande sirap/sötning (30-35g)
2- 3 msk kokosolja med eller utan smak (25-30g)
1- 2 krm himalayasalt 

Använd nötmjöl eller mixa nötterna till nötmjöl eller med lagom mycket bitar.
Rör ihop kakao, vaniljpulver, salt, sötning, kokosolja & apelsinzest. 
Tillsätt nötmjölet & rör tills smeten går ihop så att den lätt kan tryckas ut och formas på ett bakplåtspapper. 
Forma smeten till en rektangel, pudra med lite kakao eller kokosmjöl om smeten är för kladdig. Toppa med tex. smält raw-choklad & lite havssalt. Ställ i kylen tills fudgen och chokladen stelnar. 
(Förvaras bäst i kyl eller frys). 

Chokladfudge med smak av nutella
2- 2,5 dl mixade hasselnötter (eller 1 dl hasselnötter & 1dl solrosfrön (minst 100g) 
2 krm vaniljpulver 
4 msk kakao (ca 25g) 
2- 3 msk valfri flytande sirap/sötning (25-35g)
2- 3 msk kokosolja med eller utan smak (25-30g)
1- 2 krm himalayasalt 

Tillred som ovanstående recept. 
Toppa med smält choklad, kakaopulver eller hackade hasselnötter. 

Egen raw choklad till topping: smält försiktigt & rör ihop 2 msk kokosolja 2-3 msk kakao, lite sötning och lite salt. Häll chokladen över fudgen toppa gärna med lite salt och låt stelna i kylen en stund innan servering. 

tisdag 20 december 2016

Raw carpaccio med gulbetor

4-5 st eko gulbetor 
kalpressad olja/olivolja 
salt 
lite citron eller lime (valfritt)

Skrubba gulbetorna och hyvla dem supertunt med en mandolin. 
Lägg gulbetorna i en påse eller skål och massera in olja, salt & citron. Låt gärna ligga i kylen några timmar eller till dagen efter. 

Lägg upp de marinerade gulbetorna på ett fat och toppa med olja, basilikablad, sallad & valfria nötter eller fröer. 

fredag 16 december 2016

Raw cheesecake med saffran

Raw cheesecake med saffran, receptet ger en mindre springform ca 20 cm eller ca 8- 10 st muffinsformar). 

Botten 
Bas 
2 dl Solros (2 dl blandade fröer/nötter/groddat bovete). 
2 dl kokosflingor eller kokoschips
8-10 st dadel (ca 150g dadlar (12-15st) 
1- 2 tsk pepparkakskryddor (Gör egen mix genom att mortla 2 tsk kanel, 1 tsk nejlika, 1 krm ingefära, 1 krm kardemumma) 

Mixa ingredienserna tills det blir en formbar massa. Strö lite kokosflingor i en springform och tryck ut massan till ett jämnt lager. 

Fyllning
2 dl blötlagda cashewnötter &/eller ett pkt mango eller 2 st små bananer. 
2 dl kokosgrädde eller kokosmjölk (OBS. bara det feta översta lagret) 
2-3 msk kokosolja 
2-3 msk sötning honung/agavesirap eller 5-6 st dadlar 
1 kuvert saffran 
1 krm gurkmeja / lite vaniljpulver (valfritt) 
1 msk maca eller lucumapulver (valfritt) 
1 msk citronsaft (valfritt) 

Man kan välja att använda bara cashewnötter bara mango eller både cashewnötter och mango eller banan.
Mixa alla ingredienser till en helt slät tjock smoothie. 
Smält helst kokosoljan och ha i den sist. 
Bred fyllningen över botten och ställ kakan i frysen för att stelna. Ta ut cheesecaken ca 45 minuter innan servering. 

Två sorters fudge

Ett mycket lyckat experiment i Jinnedals kök, receptet är givetvis sockerfritt, glutenfritt, mejerifritt & supergott. 
Jinnedals Saffransfudge (ca 20st knäckformar eller pralinformar). 
2 msk kokosolja (25g) 
1- 1,5 msk valfri sötning (yaconsirap, agavesirap, lönnsirap, kokossirap eller liknande). (15-20g) 
1, 5 msk kokosmjöl 10g 
1/2 dl kokosgrädde 35g (Kan ersättas med kokossmör). 
1 tsk macapulver (ger en kolaaktig smak, kan uteslutas eller ersätts med lucumapulver).  
ca 1/2 kuvert saffran + liten nypa salt 
 

Mandelfudge (ca 20 st knäckformar eller pralinformar). 
2 msk kokosolja (25g)
1- 1,5 msk valfri sötning (15-20g) 
1 msk kokosmjöl 7g 
1/2 dl kokosgrädde (kan ersättas med kokossmör, kakaosmör eller mer kokosolja) 35g 
2 msk mandelsmör 25g 
1-2 tsk mesquitemjöl 
liten nypa salt och en nypa vaniljpulver (valfritt). 

Värm försiktigt ingredienserna i en kastrull på låg värme på spisen eller i en skål över ett vattenbad.
Rör noga så att smeten blir helt slät. 
Lägg smeten i knäckformar eller pralinformar. 
Ställ i kyl eller frys för att stelna. 
Förvaras bäst i frysen, smälter något i rumstemp så ta helst ut precis innan servering. 

torsdag 15 december 2016

Raw pizzabotten med blomkål

1 st blomkålshuvud
2-3 dl nötter (pinje, hampafrö eller valfria nötter/fröer) 
2 msk linfrömjöl (malda linfrön/chiafrön) 
Smaksättning : ex. Vitlök, salt, oregano, näringsjäst. 

Pinje och hampafrö kan användas direkt men de flesta andra fröer och nötter behöver blötläggas i vatten med salt eller äppelcidervinäger (ca 8h). 
Skölj noga bort blötläggningsvattnet innan du mixar. 

Börja med att mixa hälften av blomkålen till risliknande konsistens och lägg åt sidan. 
Mixa resten av blomkålen med resterande ingredienser och blanda sedan i blomkålsriset. 

Bred ut cirklar på teflexpapper och torka 30 min på 63 grader + ca 5h på 42-48 grader.

Toppa pizzorna med grönsaker och tex. avokado, basilika & nötost, cashewcream eller hummus. 

tisdag 13 december 2016

Färgglad sallad i december

1 st papaya eller liknande frukt som går att hyvla tunnt
1 st apelsin 

Hyvla papayan tunnt med hjälp av en mandolin. Pressa över saften från en apelsin och låt stå i kylen en stund. 
blanda papayan med valfri sallad tex: 
grönkål eller salladsblad 
groddar 
Ingefärspicklad rödkål 
Toppa med, salt, kallpressad eko olivolja & 1/2 kruka basilika 

lördag 10 december 2016

Chia med saffran & mango

chia med saffran & mango (1 portion) 
minst 2-3 tsk chiafrön 
1 dl kokosgrädde eller växtbaserad mjölk 
1 dl mango (färsk, fryst eller torkad). 
valfri sötning (ex. 1 tsk macapulver & lite yaconsirap) 
en nypa saffran 
vaniljpulver (valfritt) 

Mixa eller rör ihop allt i en burk, ställ in i kylen så att chiafröna sväller. 
Servera som frukost, mellanmål eller dessert. 

onsdag 7 december 2016

Juligt kanelbröd

Kanelbröd i långpanna (receptet är nästan samma som vårt orginalrecept på nyttigt bröd i långpanna). 
2 dl boveteflingor eller liknande gryn
1 dl bovetemjöl (kan ersättas med liknande mjöl, ex.teff, havremjöl osv.) 
2-3 dl frön/nötter (1/2 dl linfrö, 1 dl pumpafrön, 1 dl solrosfrön/hasselnötter, 1-2 msk chiafrön). 
1 msk fiberhusk
2 msk kokosmjöl 
1,5 tsk kanel (+ lite extra som topping). 
salt 
5-6 dl vatten 

Tips:
Frön och nötter kan blötläggas, även linfrön kan blötläggas men det är inte ett måste. (Vid blötlagda frön och linfrön behövs lite mindre vätska). 

Börja med att mixa alla torrvaror, välj om du vill mixa alla torrvaror till ett mjöl eller behålla frön och nötter hela. 
Blanda noga ner vätskan i degen och låt svälla minst 15 minuter (gärna längre). 
Smeten ska se ut som som en gröt och vara lätt att breda ut på ett bakplåtspapper. 
Bred ut smeten till en rektangel tänk "tjockt knäckebröd". 
Pudra med kanel eller toppa med frön & nötter och grädda brödet i mitten av ugnen ca 30-35 minuter. 
Ta ut brödet, låt det svalna lite, dra bort bakplåtspappret och klipp brödet i lagom stora bitar. 

tisdag 6 december 2016

Pms-drink

1 dl valfri växtbaserad mjölk eller grädde
1 tsk linfrön eller chiafrön 
0,5 dl bladspenat (kan uteslutas) 
1 msk macapulver
2 tsk kakao
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma

Mixa allt och drick direkt om du använder bladspenat. Värm allt i en kastrull och tillsätt lite kokosolja om du utesluter bladspenat. 

Tips: Macapulver sägs bl.a. hjälpa till att reglera hormonbalansen i kroppen och främja fertilitet.