fredag 27 januari 2017

Ghee (klarifierat smör)

För att lyckas med att göra egen Ghee är det viktigt att man köper äkta och ekologiskt smör. 

Välj en tjockbottnad kastrull och dela smöret i mindre bitar. 
Sjud ca 40 minuter. 
Skumma av några gånger för att underlätta silningen. 
När din ghee sjudit tillräckligt länge ska färgen vara gyllengul och doften ska påminna om kola.
Låt kastrullen stå en stund och sila sedan genom ett kaffefilter av nylon. 
Häll upp i steriliserade glasburkar. 
Förvara i kyl eller rumstemperatur. 
Vi brukar använda 500g smör (Garants ekologiska) det ger två mindre burkar. 

Man kan förvar en i kylen och en framme i rumstemperatur. 

tisdag 17 januari 2017

Uppdatering av raw-bounty

Kokosfyllning (bounty). 
8-10 st färska dadlar (ca 100g) 
1/2-1 tsk fiberhusk 
1/2-0,75 dl vatten/nötmjölk eller kokosgrädde 
2-3 krm vaniljpulver & 1-2 krm salt

3 dl mixade/malda kokosflingor eller kokoschips
1,5 msk kokosmjöl
1,5 dl nötmjöl/frömjöl (valfritt, kan uteslutas, vi brukar använda malda solrosfrön). 
1 msk kokosolja (valfritt, uteslut om du inte använder frön/nötter). 

Chokladtopping (hemgjord "raw-choklad") 
2- 2,5 msk kakao ca15g 
2,5- 3 msk kakaosmör eller kokosolja ca 30g 
1 msk valfri sötning, honung, sirap ca15g 
1 krm salt

1. Mixa dadlarna med fiberhusk, vaniljpulver, salt och vätska till en dadelpuré, ställ åt sidan. 
2. Mixa/mal kokosflingorna för att få dem mjöliga och nästan som ett smör. 
3. Blanda ihop kokos, dadelpuré med kokosmjöl och eventuella fröer eller nötter. Kontrollera så att degen lätt kan formas. 
4. Forma en rektangel på en bricka med hjälp av ett bakplåtspapper (vik upp och forma med bakplåtspappret för att få snygga kanter). 
5. Ställ in kokosfyllningen i kylen/frysen en stund för att stelna. 

6. Smält choklad eller gör egen raw choklad genom att värma kokosolja, kakao, salt och sötning (smält på låg värme eller över vattenbad). 

7. Häll den smälta chokladen direkt över kokosbotten. (Blir det choklad över kan den användas som chokladsås eller bark). 
8. Ställ i kyl eller frys för att stelna igen och ta sedan ut och skär i bitar. Vill man kan man göra som på bilden nere till höger då skär man bitar som doppas i chokladen. 
Bountygodiset förvaras i kyl ett par dagar eller frys flera månader. 

onsdag 4 januari 2017

Hasselnötstårta med smält choklad

Hasselnötstårta med smält choklad
10 st dadlar 
ca -3 msk vatten 
1 tsk fiberhusk 
2-3 dl hackade hasselnötter 
2 msk kokosmjöl 
1 dl nötmjöl eller havremjöl 
1 msk kokosolja. 
(ev lite salt, macapulver, vaniljpulver). 

Mixa dadlar, vatten & fiberhusk till en slät puré. Smaksätt ev med lite salt, vanilj och/eller macapulver. 
Rör ihop dadelpuren med hackade nötter, kokosolja, kokosmjöl & nötmjöl. 
Pudra en mindre pajform eller några portionsformar med kakao och bred ut fyllningen i formarna. (Kyl smeten en stund om den är för kladdig). 

Smält choklad eller gör egen raw-choklad genom att smälta ca 2 msk kokosolja, 1 msk sötning och 1-2 msk kakao. 

Toppa med den smälta chokladen, lite salt & hackade nötter. Ställ tårtan en stund i kylen för att stelna. 
Servera som den är eller tex. med bär, bananglass eller vispad kokosgrädde.