torsdag 16 mars 2017

Krämig grönsakssoppa

ca 800g grönsaker/rotsaker (blomkål, broccoli eller blandat blomkål, zucchini, rotselleri eller palsternacka. 
1 burk kokosmjölk eller kokosgrädde 
Salt/örtsalt 

Dela grönsakerna i mindre bitar och sjud dem lagom mjuka i några deciliter av kokosmjölken (ca 10 min). 
Mixa soppan helt slät, späd med vatten/nötmjölk eller kokosgrädde till önskad konsistens. 

Variera grönsaker utefter vad som finns hemma, smaksätt med lök/vitlök eller tex. Ingefära. 

tisdag 7 mars 2017

Bönfries

Bönfries
ca 500g gula vaxbönor färska eller frysta. (gröna liknade bönor funkar också). 
kokosmjöl
örtsalt/gimalayasalt 
olivolja/rapsolja/smakneutral smält kokosolja 

Sätt ugnen på ca 200 grader. 
Blanda bönorna med lite olja & salt (om du använder frysta vaxbönor är det bara att hälla i olja och salt i påsen och massera in). 
Sprid ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. 
Pudra bönorna med hjälp av en tesil som du fyller med någon matsked kokosmjöl. 
Vänd runt, salta och pudra lite till. 
Ha in plåten i ugnen och baka bönorna ca 20 minuter eller tills de har blivit lite krispiga. 
Vänd gärna runt någon eller några gånger under tiden. 
Servera som tillbehör med någon god dip. 

torsdag 2 mars 2017

Rödbetsbullar

Vegan rödbetsbullar 

1 st stor morot 

3 st medelstora rödbetor 

1 dl havremjöl (malda havregryn eller boveteflingor) 

1 msk kokosmjöl 

1 tsk fiberhusk 

1 msk chiafrön eller linfrömjöl 

3 msk hackad basilika 

ramslök eller vitlök 

örtsalt/himalayasalt 


Finriv eller mixa rödbetor och morot i en matberedare. 

Tillsätt resterande ingredienser och låt smeten svälla 15-30 min. 


Forma bollar, stek dem i  kokosolja eller lägg bullarna på en plåt och baka dem i ugnen på 150-175 grader ca 25 minuter. Gör gärna dubbel sats och kör en hel plåt om om du tillagar bullarna i ugnen. 

AIP-wrap, frallor & pizzabotten.

Grundrecept frallor ca 15 st 

2 st matbananer (kokbanan/plantains). 360g 
5 dl cassavamjöl 350g ( 5dl= 350g, 1 dl= 70g) 
1, 5 dl olivolja av fin kvalitet 100g
1 tsk Celtic salt eller liknande
2- 2,5 dl vatten (200- 250g)

Skala och dela matbananen i mindre bitar. 
Mixa matbananen tillsammans med vatten, salt & olja till en helt slät puré. 
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop tills det blir en bra deg. 
Forma frallor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. 
Grädda bullarna i ugnen ca 25 minuter på 200-225 grader. 


Tunnbröd i stekpanna  ger ca 10st 
Halvera grundrecept men behåll mängden vatten. Forma & platta ut wraps/tunnbröd/plättar i en smord stekpanna. Stek som plättar ca 5 minuter på varje sida. 

Pizzabotten i ugn. Ger 4 st pizzabottnar 
Halvera grundreceptet, fortsätt tillsätta vatten tills smeten går att hälla ovh breda ut på ett non stick bakplåtspapper. 
Grädda pizzabottnarna i ugnen ca 15 minuter. Lägg på fyllningen och grädda tills pizzorna får en fin färg.