måndag 22 januari 2018

Vitkålspuré

Vitkålspuré, vitkålsmos eller vitkålsoppa (4 portioner). 
Ekologisk vitkål (ett mindre vitkålshuvud eller ett delat större) 
2-3 msk kalpressad fin olivolja (kan bytas mot valfri olja)
Örtsalt
Vitpeppar (valfritt) 

Skär vitkålshuvudet i klyftor. Koka vitkålen mjuk (ca 12min) i några deciliter vatten & örtsalt.
Vattnet bör inte täcka helt utan det blir bara godare smak om kålen försiktigt får ångkokas. 

Lägg över den kokta kålen i en high speed blender, tillsätt någon deciliter av kokvattnet, ett par matskedar olja, lite extra örtsalt & en nypa vitpeppar. Mixa allt till en slät puré. 

Servera som en soppa eller som tillbehör istället för potatis ris eller pasta. 
På bilden serveras kålen som en soppa med olivolja, örtsalt och färsk oregano. 

Variera och tillsätt en halv gul lök som kokas tillsammans med kålen eller koka kålen i kokosgrädde istället för vatten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.